Hlavní navigace

Apple pomalu končí s porty USB-A. Nový Mac mini bude mít místo nich pět USB-C

2. 9. 2024

Sdílet

Zdroj: Cnews (s využitím DALL-E)
Apple je u svých výrobků často takový early-abandoner a staré technologie opouští dříve než jiní.

Takové optické mechaniky z Macbooků zmizely dávno předtím, než se k tomuto kroku postupně odhodlali ostatní. Nyní to u Applu vypadá na konec USB-A, který je ve světě počítačů sice očekávatelný, ale za podstatně delší dobu.

Podle Marca Gurmana z webu Bloomberg už nadcházející generace počítače Mac mini s procesorem M4 nemá mít žádné klasické porty USB (USB-A). Místo nich zde bude celkem pět USB-C, tři vzadu a dva vepředu. Z další konektivity zůstává HDMI, ethernet a 3,5mm jack – ne všechny postarší konektory Applu smrdí.

Apple M4: Nudný čip se starými jádry z předchozí generace, nebo výkonnostní šampion? Přečtěte si také:

Apple M4: Nudný čip se starými jádry z předchozí generace, nebo výkonnostní šampion?

Konektor USB-A již nějakou dobu nenajdete na žádném novém Macbooku. Posledním byl zřejmě Macbook Air z roku 2017. Z Macbooku Pro zmizel ještě dříve a tehdy byl naopak problém malý počet USB-C.

CS24

Mac mini (starý model)

Mac mini (starý model)

Autor: Depositphotos

Desktopy Mac Studio či Mac Pro však klasické obdélníkové USB stále mají, i když i zde už USB-C na počet převládají. Mohou o ně ale přijít hned příští rok, kdy se očekává jejich upgrade. Starší periferie pak bude nutné připojovat například přes redukci.

Zdroj via

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.