Hlavní navigace

Apple prý chystá televizory. Jak by mohlo iTV vypadat?

6. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Apple TV na tři způsoby

Japonské zdroje serveru SmartHouse hovoří o tom, že by televizor mohl na trh dorazit v posledním čtvrtletí 2012, aby stihl předvánoční nákupní horečku. Prodávat by se měl rovnou ve třech velikostech od 32" do 55 ".

Spekuluje se, že základem by se mohl stát nový procesor Apple A6. O použité technologii se nemluví, ale vzhledem k (ne)dostupnosti velkých OLED panelů to jistě bude jen LCD s LED podsvícením.

Televizor by se klidně mohl jmenovat iTV. To je možná také důvodem, proč nebyl přejmenován po velkém redesignu stávající Apple TV. Nový produkt by dával dokonalý smysl. Steve Jobs prý zanechal v Applu plány na dva tři roky dopředu. iTV by měl stále co nabídnout, i přes konkurenci v podobě Samsungu, LG, Sony nebo Panasonicu.

Jobs (Apple) přišel pozdě s přehrávači MP3 i mobily a přesto jsou to trháky. Jednoduché ovládání a bohatý ekosystém lákají a mohou se stát také tahákem iTV. Vždyť se podívejte na ovladače současných televizorů. Dlouhé padesátitlačítkové potvory, které se nedají držet v ruce a ještě jsou příliš komplikované.

Kdyby iTV byl vyroben podle Jobse, bude mít ovladač třeba jen tři tlačítka a kolečko na přetáčení a přeskakování. Ovladač a TV by mohly komunikovat přes úsporný Bluetooth 4.0, samozřejmě by nechyběla ani aplikace pro iOS. Nastavení záznamu TV obslouží třeba hlasový příkaz Siri. To samé programový průvodce. „Siri, kdy se hraje další díl The Big Bang Theory?“

Apple iTV
Jak by mohl iTV vypadat? Dali jsme dohromady Apple TV a Thunderbolt Display

Nejen TV, ale i konzole

Vyšší výkon procesoru může z iTV udělat i schopnou herní konzoli. Ne jako konkurenci novým PlayStationům nebo Xboxům, ale především Nintendo a jeho Wii. Apple by se svezl na vlně casual her, které táhnout tradičního japonského výrobce. Závody aut odřídíte třeba s iPadem v rukou. Máchání světelným mečem ve Star Wars může přesně simulovat iPhone nebo iPod s akcelerometrem a gyroskopem v lepší kvalitě, než to umí nunčaky z wiička. Takže ani gamepady nejsou potřeba. Šéf Nintenda už loni tvrdil, že iPhone a iPod Touch jsou velkou ranou pro kapesní konzole. iTV jim může nadělat vrásky i v segmentu těch stolních.

Velkou výhodou iTV by bylo propojení s iTunes. Už i my si můžeme nakupovat a půjčovat filmy, případně stahovat hudbu. V USA mají také smlouvy s televizemi a prostřednictvím iTunes jsou distribuovány i seriály. Apple má největší vliv na hudební, filmový i televizní průmysl, to je velká páka pro iTV.

iTV by samozřejmě bylo synchronizované s iCloudem. Veškeré fotky byste měli rovnou na velké obrazovce televizoru. Díky přední kamerce, mikrofonu a v cloudu uloženým kontaktům byste mohli rovnou volat přes FaceTime přímo z gauče. Rozkoukaný film z iPhonu po cestě v MHD byste „dojeli“ doma na velké TV přesně tam, kde jste skončili.

Poučení historie aneb proč iTV dává smysl

Televizory Applu zkrátka dávají smysl a osobně jsem přesvědčen, že příští rok nějaké uvidíme. Jestli se také stanou podobnými hity jako jiné spotřební produkty jablečné společnosti, to si odhadnout neodvážím.

Mimochodem, v životopisu Steva Jobse byla jedna zajímavá pasáž, která popisovala cestu Applu k iPhonu. Apple už měl bohatý ekosystém produktů kolem iPodu a také hudební iTunes. Mobily tehdy pomalu přebíraly místo kapesním MP3 přehrávačům, protože lidi nebavilo nosit dva přístroje, co umí totéž. Jenže na telefon si v Cupertinu netroufli, a proto spolupracovali s Motorolou, která uvedla Rokr, první mobil napojený na iTunes.

A co si budeme nalhávat, byl to problematický šmejd, který se špatně ovládal. Jobs k tomu jen dodal, že se znovu spálil při spolupráci s cizí firmou. Proto museli vyrobit iPhone sami, protože jen v Applu dokážou provázat hardware, software a služby v jeden kompaktní celek.

KL24

O Apple TV se rovněž nemluví jako o prodejním hitu. Apple se opět musí spoléhat na výrobce televizorů, a to snižuje celkový užitek televizní platformy. Ale když bude mít Apple dohled i nad koncovým zařízením (tedy TV), situace se mění.

Zdroj: SmartHouse (via MacRumors)

Byl pro vás článek přínosný?