Hlavní navigace

Apple si patentuje souvislou dotykovou plochu a telefony jako kousky stavebnice

28. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Řešení popsané v patentech se ne vždy probojuje do reálných produktů, přesto nám patentové přihlášky dávají alespoň hrubou představu, kterým směrem jejich autoři přemýšlí. A co teprve, když se jedná o patentovou přihlášku Apple, firmy, od níž mnozí čekají, že vytýčí nový směr a zbytek výrobců jej bude následovat. Magazín AppleInsider si všiml přihlášky, kterou Apple podalo již v roce 2011, ale U. S. Patent and Trademark Office ji až nyní zveřejnil. Napovídá, jak by mohla vypadat jedna z budoucích reinkarnací iPhonu.

Na náčrtcích je vyobrazen mobilní telefon, jehož tělo je tvořeno souvislou dotykovou plochou. Pod ní je ohebný displej, který teoreticky může též pokrývat i zadní stranu přístroje (ačkoliv netušíme, k čemu by to mohlo být dobré). Sklo jakožto materiál, ze kterého bude vyrobeno prakticky celé tělo telefonu, má výhodu i v tom, že na rozdíl od kovu nepohlcuje mikrovlny a nebude tedy překážet mobilnímu signálu.

 

A jak telefon pozná, které doteky má ignorovat, protože ho za to místo pouze držíte? Přístroj by se prý učil, jak jej daný uživatel drží a ovládá, a podle toho by se přizpůsoboval; uživatele by přitom rozeznával za pomoci vestavěné kamery.

To ale není jediný možný design budoucího iPhone. Patentová přihláška obsahuje hned několik možných návrhů. iPhone by například mohl mít podobu téměř perfektního kvádru se zkosenými hranami. Takový telefon by pak měl odmínatelné boční krytky, po jejichž odstranění by bylo možné secvaknout dva nebo více iPhonů k sobě.

CS24

Nakonec Apple uvažuje i o možnosti zobrazovat stereoskopický obraz. Toho by bylo docíleno tak, že přístroj by obsahoval dva nebo více částečně průsvitných displejů navrstvených na sebe. Zobrazováním různých prvků uživatelského rozhraní v různých vrstvách by pak bylo docíleno plastického efektu, jaký známe například z „3D“ pohlednic.

Zdroj: AppleInsider, TechCrunch