Hlavní navigace

Apple si vydobyl zákaz prodeje Samsung Galaxy S, S II a Ace v EU!

24. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zapomeňte na průmyslový vzor, tentokrát došlo na patenty. Soud v nizozemském Haagu navrhl předběžné opatření, které zastaví prodej Samsungů Galaxy S, Galaxy S II a Galaxy Ace v Evropě, kde je daný patent zaregistrován. A nejen tam.

Podle patentového odborníka Floriana Müllera sice Apple nestačil kvůli administrativním potížím patent zaregistrovat ve všech zemích, ale v Nizozemsku, Německu, Irsku, Švédsku, Švýcarsku (není v EU), Lucembursku, Lichtenštejnsku, Monaku, Francii a Velké Británii je už platný. Jenže v Nizozemsku se také nachází evropské logistické centrum, odkud se zboží vyváží do jiných regionů. Zákaz by tedy v případě, že Samsung nepřesměruje dodávky jinde, přerušil distribuční kanály i do dalších zemí. Včetně Česka a Slovenska, kde Apple patent zaregistrován nemá.

Konkrétně se jedná o patent číslo 2059868, jež je sice ze své podstaty softwarový (v EU počítačové softwarové patenty ještě nejsou), protože se netýká žádné hardwarové novinky, ale je zaregistrován jako inovace týkající se zařízení. Popisuje způsob procházení obrázkovou galerií ve mobilu pomocí gest, úpravy fotek a posílání e-mailem.

Týká se tedy hlavně Androidu. A vzhledem k tomu, že patent zdá se neporušují tablety Galaxy Tab, tak pouze ve dvojkový Android. Podle webu Tweakers.net prý Samsung chystá nahradit inkriminovanou aplikaci nějakou vlastní, aby mohl telefony dále prodávat.

CS24

Předběžné opatření má přijít v platnost až za sedm týdnů, tedy v polovině října. Podle Müllera je to už asi 50 patentový spor, jež je proti Androidu veden.

Zdroj: Foss Patents