Hlavní navigace

Návod: Jak u Applu stáhnout všechna data, která u něj máte?

24. 5. 2018

Sdílet

 Autor: Redakce

V zemích EU, Norsku, Švýcarsku, Lichtenštejnsku a na Islandu mohou uživatelé zažádat o export všech dat, která mají u Applu uložená. Firma tak vyhověla nátlaku ze strany unie a nových pravidel GDPR. Časem stejnou funkci nabídne i ve zbytku světa.

Pokud si chcete data exportovat, běžte na web privacy.apple.com/account. Na něm můžete kromě exportu svůj online účet také spravovat, dočasně deaktivovat nebo trvale smazat.

Apple export data Data a soukromí u Applu

Ve formuláři pro získání kopie vašich dat si můžete zatrhnout 15 různých kategorií, co všechno se bude stahovat. Skrz něj se ale nedostanete k nakoupeným aplikacím, hudbě, filmům ani knihám. To vše budete muset koupit znovu (kromě hudby bez DRM), ať už přejdete na jinou platformu či vytvoříte nový účet u Applu.

Apple export data Export dat

Získat ale můžete mj.

  • přehled veškeré aktivity ve všech možných jablečných obchodech,
  • informace o účtu a zařízeních,
  • detaily z AppleCare a Game Centra
  • v iCloudu uložené záložky ze Safari, e-mail, kontakty, kalendáře, připomínky a poznámky,
  • veškeré fotky a jiné soubory či dokumenty v iCloudu

Apple všechna data zazipuje a vy si budete moci zvolit, na jak velké balíčky se archiv případně rozdělí. Na výběr je od 1 do 25 GB.

Apple export data Rozdělení archivu na menší části

Soubory v iCloud Drivu, fotky a dokumenty budou dostupné v původních formátech. Kontakty se exportují do VCF, kalendář do ICS, záložky do HTML a e-maily do EML. Vše jsou běžně používané formáty, které půjdou importovat do jiných aplikací. Přehledy aktivit se exportují do strojově zpracovatelných dokumentů JSON, CSV, XML, zbytek do PDF.

Návod: Jak zálohovat Facebook

ICTS24

Stejně jako u konkurenčních služeb si na export všech dat počkáte, podle Applu může proces trvat až týden. Během této doby nelze vytvořit další kopii dat, takže události provedené během této doby v balíčku nebudou. Na stažení připraveného archivu máte 14 dní.

Apple export data Na data si počkáte až týden

V balíčku mimochodem nejsou ani zprávy z iMessages. Vzhledem k tomu, že Apple je kvůli end-to-end šifrování sám nemůže přečíst, nemá je ani jak v čitelné podobě exportovat.