Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Cupertino zamrzlo. Apple umožní opravu svých produktů každému a ještě vám k tomu prodá šroubovák. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 19. 11. 2021 17:53

    JirkaK

    Ano storage a případně paměť si Apple nechá zaplatit, ale třeba příplatek 2400 dolarů za 8TB SSDčko proti základnímu 500GB v nových MBP není tak hrozné, samotné SSD s podobnými parametry stojí 2000 dolarů, je to sice pořád o trošku víc, ale už to není platit 800 dolarů příplatek za disk který sám o sobě stoji maximálně třetinu.


    Stačí kouknout na hrubou marži, tzn. jsou tam tržby za HW a náklady na to, tzn výroba, distribuce a prodej. Tady je to kolem 40%, Pokud pak vezmeme čistou marži, tzn zohledníme vývoj a další náklady, tak čistá marže bude jen něco přes 20%. Apple nemá moc prostoru na to své ceny snížit pokud nechce být na hranici rentability.

    Největší prodeje tvoří vždy zařízení levná, v základních konfiguracích (mají největší užitnou hodnotu a i při případném prodeji je nejsnazší se zbavit základního modelu, příplatková výbava nezvedne prodejní cenu tolik, apple někdy při trade in dokonce vůbec nepřihlíží na paměťovou konfiguraci, třeba u M1 Macbooku Air je jedno jestli člověk dává 8 nebo 16GB model protiúčtem, dostane stejně)...

    například, tuším statistika z iWantu (istores?) byla že u rodiny iPhone 12 se v konfiguraci 512GB prodaly jen 3% přístrojů, kdežto základní paměťové varianty bylo prodáno cca polovina přístrojů. A tam je samozřejmě marže nižší.