Hlavní navigace

Názor k článku Apple uvádí procesory M1 Pro a M1 Max: nejrychlejší notebookové CPU, obří integrované GPU od Jan Olšan - "Som zvedavý ako na tom budú nové CPU...

  • 20. 10. 2021 17:37

    Jan Olšan

    "Som zvedavý ako na tom budú nové CPU od Intel a AMD. Či vôbec x86 ešte dokáže konkurovať modernej a úspornej ARM."

    Ono u těch Applů je to vždycky kombinace víc věcí. Třeba u té propustnosti (a zároveň nízké spotřeby) pamětí je to jednak o tom že Apple si může dovolit mnohem dražší řešení, než jaké by bylo životaschopné na volném PC trhu. Ostatní výrobci ARM čipů i Intel/AMD prodávají samostatný procesor a jednak jejich zákazník chce pokud možno rozumnou cenu, jednak oni potřebují, aby na tom měli marži, která je uživí. Takové APu s 256/512bitovou pamětí LPDDR by dokázal Intel i AMD udělat, ale pak by to neprodali výrobcům PC, takže by to skončilo po jedné generaci - jako pokus o podporu GDDR5 v APU, jako takové Kaby Lake-G s HBM. Někdy to není jen o ceně, ale i o tom, že produkt pro PC trh musí být flexibilnější třeba co se týče té nerozšiřitelnosti pamětí.

    A pak je tam podobná věc, že Apple si může dovolit 5nm proces jako první, no. Tady doufám, že se Intelu a AMD podaří v tomhle zlepšit a taky se budou dostávat na nejnovější technologii rychleji. Osobně si myslím, že třeba ta 5nm technologie dělá o mnoho větší rozdíl, než instrukční sada ARM. I ta architektura jádra Apple je hodně dobrá, ta je taky IMHO důležitější faktor, než instrukční sada.

    Když byste si odmysleli některé věci, které jsou jen o penězích jako ta možnost mít paměti udělané na míru a to, že procesor nemusí fungovat nikde jinde než ve 1-2 vlastních zařízeních, a hlavně ten faktor výrobního procesu, tak myslím, že by nebyl nějaký výrazný rozdíl, nad kterým by člověk měl pocit, že x86 nemůže konkurovat.