Hlavní navigace

Apple už prý brzo vydá novou generaci procesorů. M2 možná v červnu, ale bez nové architektury?

15. 3. 2022

Sdílet

Zdroj: Apple
Apple sice jen před týdnem vydal svůj nejvýkonnější procesor M1 Ultra, ale možná už za pár měsíců by mohla přijít premiéra nové generace M2.

Před několika dny vydala firma Apple svůj dosud nejvýkonnější procesor – M1 Ultra, 20jádro (16+4 big.LITTLE) složené ze dvou křemíků procesoru M1 Max. Až a počet jader jde architektonicky pořád o derivát procesoru M1 vydaného v roce 2020. Ovšem možná jen krátce po jeho příchodu už by tu mohla být skutečná nová generace, procesory M2.

Web 9to5Mac, který se specializuje na zpravodajství o různých produktech firmy Apple, přišel tento týden se zprávou, že firma má brzo vydat po nynějším desktopu Mac Studio novou verzi počítače Mac Mini. Ale toto Mac Mini má mít novou generaci ARM procesorů – již M2.

Tyto modely Mac Mini mají údajně kódová označení J473 a J474, přičemž první z nich má být osazený procesorem M2 – tedy základní verzi. Druhý stroj (J474) bude obsahovat výkonnější verzi, označenou M2 Pro. Opět tedy bude existovat více výkonnostních tříd těchto procesorů.

M2

Kódové označení procesoru M2 je údajně „Staten“ a má údajně pořád stejný počet jader jako M1 – čtyři výkonná jádra a čtyři efektivní (4+4). Bude ale navýšen počet jader GPU z osmi na deset. Mělo by to odpovídat 1280 shaderům, zatímco M1 má 1024 shaderů.

Procesor Apple M1 iFixit Procesor Apple M1 (Zdroj: iFixit)

M2 Pro

Výkonnější verze M2 Pro bude patrně další odlišný čip, jehož CPU bude mít 12 jader – bude to údajně osm velkých jader a čtyři efektivní jádra. Generace M1 Pro má deset jader v konfiguraci 8+2. Apple tedy údajně nezvýší počet velkých jader a přidá jen menší, efektivní jádra. Jde o zajímavou volbu, protože tímto nestoupne mnohojádrový výkon nijak razantně – pokud by o to Apple usiloval, přidal by velká/výkonná jádra.

Ale pravděpodobně je vysvětlení takové, že architektura již procesoru M1 Pro/Max počítá se sdružováním jader do čtyřjádrových klastrů. Předchozí konfigurace 8+2 jen z nějakého důvodu v klastru malých jader dvě vynechala. Infrastruktura pro chybějící jádra ale asi již existuje (běžné M1 má čtyři malá jádra), takže nyní jen budou přidána zpět a konfigurace malých jader bude stejná jako u M2.

Jak stoupne počet grafických jader v M2 Pro, zatím tento zdroj neuvádí. Pokud by to bylo jako v předchozí generaci, mohlo by GPU mít 20 grafických jader, tedy 2560 shaderů.

Co ale je uvedeno – v generaci M2 prý nebude existovat verze procesoru Max ani Ultra (což by hypoteticky asi byla dvojčipová verze s 24 jádry). Mohlo by to být proto, že právě M1 Ultra je nedávného data a tudíž nemá smysl uvést jeho náhradu tak brzo.

Nová architektura ještě ne, M2 prý vychází z A15

Asi nejvíce zásadní otázka je zde, na jaké architektuře jader budou obě tato CPU založená. Vypadá to, že ještě nepůjde o výrazně inovované či nové architektury, které jsou očekávané v procesoru A16 pro mobily – tedy jádra s výrazně vylepšeným IPC (výkonem na 1 MHz) a tím celkovým výkonem. Podle 9to5Mac jsou místo toho procesory M2/M2 Pro založené na té architektuře, která je už teď v mobilních procesorech A15 z poslední generace telefonů. Má tedy jít o velká jádra označená Avalanche a efektivní jádra označená Blizzard.

Apple A15 Apple A15 (Zdroj: Apple/AnandTech)

Ta nemají dramaticky velký nárůst výkonu proti generaci A14/M1 (která má jádra Firestorm/Icestorm), ovšem o něco rychlejší jsou (byť to třeba může být dáno paměťovým subsystémem a ne přímo výpočetní částí procesoru, která je zřejmě do velké pokračováním předchozí generace).

Vydání M2 brzo?

Podle 9to5Mac by první méně výkonná verze M2 měla vyjít už docela brzo. Přípravy na vydání onoho Mac Mini „J473“ s procesorem M2 jsou údajně blízko dokončení. Údajně by možná takový počítač mohl být představen či oznámen tento rok v červnu (júni).

CS24

U M2 Pro je to už jasné méně. Podobně jako M1 Pro (a tehdy M1 Max) vyšlo později než běžná verze M1, může asi Mac Mini s procesorem M2 pro vyjít později. Ale kdy to bude, není ze řečeno. Oba tyto procesory by se pochopitelně měly objevit také v noteboocích, tedy MacBook Air, Macbook Pro a tak dále. Je možné, že třeba notebooky s oním základním procesorem M2 s 4+4 jádry budou uvedené na trh současně s jeho premiérou v Mac Mini.

Zdroj: 9to5Mac