Hlavní navigace

Apple vydal iPhone 4: proč jej milovat a nenávidět?

12. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

iPhone 4 na scénu

V pondělí v 19:00 našeho času odstartovala největší vývojářská konference Applu – WWDC 2010. Všichni věděli, co přijde. Šéf společnosti tradičně v černém roláku a džínách v emotivním projevu vždy představí technologické novinky. Letos jich tolik nebylo, protože by stejně byly zastíněny iPhonem 4. Správně, název je nakonec takto jednoduchý, žádné 4G ani HD, jak se předvídalo.

Zhruba půl hodiny po začátku keynote jej Steve Jobs poprvé veřejně ukázal, ale překvapen nikdo nebyl. Jednalo se totiž o stejný model jako prototyp, který byl nalezen kdesi v baru, otestován magazínem Gizmodo, načež byl redaktoru zabaven soudním příkazem majetek. iPhone 4 změnil design, materiály i hardwarovou výbavu. V této oblasti už zkrátka dohnal konkurenční smartphony, i když chybí detaily jako microSD karta, vyměnitelná baterie, nelze v něm bez úprav použít běžnou SIMku apod.

iPhone 4, zdroj: Apple

Použitý procesor Apple A4 známe už z iPadu. Pořád vládla nejistota, co se pod tímto názvem vlastně skrývá, nakonec to však taková bomba není. Gigahertzový ARM Cortex-A8 s GPU PowerVR SGX535 od Imagination Technologies a také jejich obvody pro akceleraci videa. Tedy žádná revoluce ale běžný standard.

I softwarová stránka se mění. Přijde nový mobilní systém iOS 4, který nakonec změnil název z iPhone 4 OS. Aby se to nepletlo. IOS používá i síťová jednička Cisco (Internetwork Operating System), ale s tím Apple zřejmě nemá problém. iOS 4 nabídne multitasking, obchod s elektronickými knihami a dalších asi 100 změn. Aktualizováno: Vláďa Janeček (Supervěci.cz) mě upozornil, že Apple se s Ciscem na licencování názvu dohodli.

Více v článku na Cnews.

Neklid u Samsungu i Adobe

Zatímco nezaujatá veřejnost novinky přijala pozitivně, ostatní SW i HW výrobci s tím mají problém. Samsung jako hlavní propagátor (Super) AMOLED panelů byl uražen, když Steve Jobs představil nový 3,5" displej Retina jako špičku v oboru. Používá sice aktivní LCD (IPS), ale při takové úhlopříčce nikdo jiný nenabídne rozlišení 960 × 640 px. Apple navíc tvrdí, že zlepšili pozorovací úhly, jas i barevné podání. Hustota bodů je v tomto případě přes 300 dpi, tedy více než většina snímků z fotolabu.

Samsung tvrdí, že Retina sice má o nějakých pět procent lepší rozlišení, ale ve zbylých parametrech je jich Super AMOLED lepší. O 30 % nižší spotřeba, tenčí vrstva, lepší jas, kontrast, dokonalé pozorovací úhly a dobrá čitelnost i na slunci. I hodnot okolo 300 dpi umí dosáhnout, ale v mobilech se stále drží u rozlišení 480 × 800 px. Jenže Samsung zapomněl dodat, že nestíhají takové panely vyrábět a pokud se iPhone 4 bude prodávat po milionech, byl by obrovskou brzdou. Proto Apple sáhnul po IPS o LG, a to je možná hlavní problém. Pokračování na Cnews.

Super AMOLED, zdroj: Samsung

Dalším postiženým je Adobe. Apple nechce podporovat proprietární technologie, takže Flash u něj nemá šanci. Uživatele může mrzet, že přijdou o většinu online videa, her a webových aplikací. Ale těžkou hlavu mají spíše inzerenti a provozovatelé stránek. S rostoucím mobilní surfováním se ještě nestihly prosadit speciální reklamní platformy, proto hrají prim ty klasické z velkých webů. Spousta jich je stále ve Flashi, i když to většinou není potřeba. Adobe to ale vyřešil po svém. Společně s firmou Greystripe dokážou takovou reklamu za běhu převádět do HTML5, jehož je Apple takovým propagátorem. Pokud samozřejmě jablko nepřijde s dalšími restrikcemi. Pokračování na Cnews.

S tím souvisí nynější snaha Applu o podporování otevřených technologií. Od výrobce snad nejuzavřenějších systémů (mobilních i desktopových) to zní jako pokrytectví. Ale minimálně na webu chce Apple opravdu propagovat pouze HTML5, CSS3 a JavaScript. Žádný Flash, Javu, Silverlight ani jiné doplňky, které jen způsobují nestabilitu. To je určitě sympatická aktivita, kdyby to však sám Apple dodržoval.

Otevřít a zavřít

Tento týden totiž spustil web na propagaci HTML5. V devíti demech chce ukázat největší přednosti dosud nedokončeného formátu. Spustíte třeba první a nic se nestane. Potřebujete prohlížeč Safari, takže musíte stáhnout 30 MB. Spustíte ukázku HTML5 videa (na YouTube už běžná věc) a ani Safari nestačí, ještě potřebujete dalších 30 MB QuickTime. Takže 2 MB Flashe nahradí 60 MB softwaru od Applu. A není teoreticky více chyb v 30× objemnějším kódu, nebo má Apple dokonalé programátory?

Druhý den po keynote WWDC 2010 Apple zveřejnil záznam na svém webu. Žádný HTML5 video streaming, ale opět čistokrevná QuickTimeřina. A proč Apple nepodporuje otevřené multimediální formáty Ogg, Vorbis, Theora, VP8 nebo WebM, i když jsou také v souvislosti s HTML5 videem používány? Některé kroky jsou s Microsoftem úplně stejné. Takže otevřeně ano, ale jen když se jim to hodí. Více na Cnews.

Apple iPad v redakci

Pokud ještě Applu nemáte dost, na ExtraNotebooku jsme rozjeli seriál článků o jablečném tabletu s názvem iPad. Papírově je to pouze přerostlý iPhone, ale větší formát (a rozlišení) z něj dělají technickou hračku, čtečku knih, pohodlné internetidlo atd. K čemu jej ještě můžete použít, jaké jsou jeho nevýhody a co je naopak zpracováno perfektně se dočtete zde:

CS24

A vůbec, je víkend a venku hezky, takže toho Applu necháme. Tipem na výlet může být některé z nejpopulárnějších míst na Flickru, kam nás jednou možná zavede auto s vlastní inteligencí. Zatím stačí, že si umí pokecat s ostatními vozy a semaforem. Audi už to zvládne. Pokud slunce rádi nemáte, můžete se zašít doma v pokoji a vyzkoušet online herní půjčovnu od T-Mobilu. Frag.cz můžete na týden zdarma vyzkoušet, pak můžete hrát za měsíční poplatky neomezeně až do zbláznění.

Cnews.cz