Hlavní navigace

Apple vydal levnější iPhone a rozdal OS X zdarma [Přehled roku 2013]

30. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pro Apple rok nezačal příliš růžově. Povánoční hospodářské výsledky zklamaly investory a další finanční reporty přinášely negativa. Applu třikrát za sebou klesl zisk, propadal se i na akciovém trhu, z čehož se vyhrabal až před koncem roku, a to hlavně díky povedeným produktům.

Dva iPhony jsou více než jeden

Těch měl Tim Cook a spol. požehnaně, obnovili prakticky všechny důležité výrobky. Tím hlavním je a bude iPhone. Potvrdily se spekulace, že Apple představí hned dvojici novinek, high-end a osekaný levnější telefon. Apple ale příliš neexperimentoval a letošní smartphony se oproti loňskému iPhonu 5 liší jen v některých oblastech.

Levnější iPhone 5C je hardwarově prakticky totožný, má lepší přední foťák, ale jinak je větší, těžší a plastový. Nevypadá luxusně, na což jsme u top výrobků Applu byli zvyklí. A navíc je dost drahý, prodává se za cenu, kterou by jinak dostal výběhový iPhone 5. Apple neudělal telefon pro masy, ale mobil, který je barevný a jehož výroba není tak náročná.

Polykarbonátový iPhone 5C
Polykarbonátový iPhone 5C 

To iPhone 5S byste až na novou barvu od starší „pětky“ téměř nerozeznali. Opět má lepší foťáky (přední i zadní), přibyla druhá přisvětlovací dioda kvůli přirozenějšímu blesku a především snímač otisků prstů umístěný v předním tlačítku. Neslouží ani tak k zabezpečení, jako spíš identifikaci. Lze obelstít roky starými triky. To ale vůbec nevadí. Pokud vás nebaví v telefonu psát hesla při každém stahování obsahu, snímač určitě oceníte.

A čeho si určitě všimnete, je vyšší rychlost. iPhone 5S je prvním mobilním zařízením s 64b procesorem, byť stále jen dvoujádrovým. Že má pouze dvě jádra nebo že podporuje 64b instrukce vás ale z uživatelského hlediska vlastně nemusí vůbec zajímat. Přináší totiž více výkonu. Dle praktických testů je až dvojnásobně rychlejší v obecných výpočtech a rovněž dvojnásobně co do grafické akcelerace oproti předchůdci. Přitom má nižší spotřebu.

Mini srovnal krok s velkým iPadem

Čipset A7 dostaly i dva nové tablety. Apple aktualizoval velký i malý iPad a zase jim dal nová jména. Předností iPadu Mini je nový displej Retina s rozlišením 2048 × 1536 px, hlavním lákadlem toho velkého je pak redesignované tělo. iPad Air výrazně ubral na hmotnosti i rozměrech. Svou výbavou se však Mini ani Air neliší. Na uživateli je, jestli upřednostní levnější a menší tablet, nebo větší, pohodlnější, ale o pár tisíc dražší model.

iPad Air a Mini
iPad Air a Mini

Nová iZařízení spojuje rovněž přepracovaný operační systém. iOS 7 už vznikal pod dohledem sira Jona Iva, který stojí za všemi hardwarovými perlami své firmy v posledních deseti letech. Pryč je skeuomorfismus, neboli napodobování skutečných věcí. iOS 7 přešel k jednoduchému plochému designu s pastelovými barvami.

Ne všem to sedne a ne vše už Apple vychytal. Nový systém má stále výkonnostní problémy se staršími zařízeními a obsahuje i zvláštní nedodělky jako tři různé systémové klávesnice. Na opravách se ale pracuje a verze iOS 7.1 přinese další zlepšení. Lidé ale přesto na nevyladěný iOS 7 přecházeli ve velkém, novinka je dostupná na třech čtvrtinách všech iZařízení.

Nový iOS 7
Nový iOS 7 

Nenápadné, ale přesto velké změny se odehrály v pozadí iOS. Novým Control Centerem nám Apple ušetřil základní nastavení, AirDrop přinesl nejjednodušší možné sdílení souborů. iOS ale bude lépe spolupracovat s automobily a bude ještě lépe fungovat pro herní účely. Vývojáři už mohou počítat s bezdrátovými gamepady. Do budoucna možná nejdůležitější novinkou je hlasový FaceTime. iOS už nemusí rozlišovat, jestli píšete zprávy nebo voláte v mobilní síti, nebo Wi-Fi. Apple je o krok blíž tomu, aby z mobilních operátorů udělal pouhé poskytovatele datové sítě, na kterých nabídne vlastní bezplatné služby.

Software zdarma a rychlejší počítače

V inovátorském duchu se nesl i desktopový systém OS X 10.9 pojmenovaný jako Mavericks. Má několik designových změn, vylepšený prohlížeč, notifikace a přibyly aplikace jako čtečka knih, mapy či úschovna hesel. Hlavně však přibyly optimalizace, které oživily starší Macy a dokonce jim i snížily spotřebu.

OS X Mavericks je zdarma
OS X Mavericks je zdarma

Velkou novinkou bylo, že Mavericks Apple rozdal zdarma také pro několik let staré počítače. Dárky rozdával i mimo systém. Balíček iWork a iLife je zdarma jak pro nové Macy, tak i v mobilní verzi pro nové iPhony a iPady. Kancelář iWork se dokonce dostala do webového iCloudu, kde se Apple konkurovat online balíčkům MS Office a Google Docs.

Aktualizací se dočkaly také jablečné počítače. Hlavní změnou je přechod na nové procesory Intel Haswell. To kromě růstu výkonu a nových technologií znamená hlavně nižší spotřebu. I proto už menší MacBook Air vydrží až 9 hodin a větší dokonce 12.

 

Apple už ani nemá v úmyslu prodávat tradiční MacBooky Pro, nabídku osekal na jeden výběhový model. Hlavním trumfem teď budou verze s displejem Retina, které Cupertinští výrazně zlevnili. Výrobce už dokonce nemá v nabídce počítač s optickou mechanikou.

Hardwarový refresh zrychlil i iMacy, ale žádnou výraznou novinku jinak stolní počítače nepřinesly. Zato nový Mac Pro musel uchvátit každého. Válcovité tělo, ty nejlepší možné komponenty a vysoká cena z něj dělají neexkluzivnější výrobek Applu. V maximální výbavě vás takovou počítač vyjde na půl milionu korun. Ale je fakt krásný, i když pro domácí kutily nepraktický. Sami v něm nic jednoduše nevyměníte nebo nepřidáte.

CS24

Mac Pro
Mac Pro

Jeho protipól, levný Mac Mini se však nové verze nedočkal. Apple nevydal ani nový televizní přehrávač či aktualizované iPod. Hlavní hudební novinkou je tak bezplatné iTunes Radio, které však funguje jen v USA. Navzdory zaručeným drbům Apple nepřišel ani s chytrými hodinkami nebo vlastním televizorem. Tim Cook ale stále tvrdí, že velké novinky nás ještě čekají. Uvede v roce 2014 Apple něco, co změní náš pohled na elektronické hračky podobně jako iPody, iPhony nebo iPady?