Hlavní navigace

Apple vyměňuje grafické karty, v iMacu z roku 2011 umírají Radeony HD 6970M

18. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Koloběh života je neúprosný a smrt dříve či později čeká na každou počítačovou součástku. Grafické karty Radeon HD 6970M osazené v některých počítačích Apple iMac ale zřejmě umírají dříve a ve větších počtech, než by bylo vhodné. Jak Apple zpravil své zaměstnance technické podpory v interním sdělení, Radeony v určitých sériích 27palcového iMacu prodávaných od května 2011 do října 2012 jsou náchylné k poruše. Závada se projevuje tak, že obraz je buď zdeformovaný, nebo je bílý či modrý s vertikálními pruhy, nebo je displej úplně černý. Podrobnosti naleznete na serveru 9to5Mac.

Společnost se k problémům preventivně postavila čelem. Pokud vám v iMacu z problémových výrobních šarží selže grafická karta, Apple ji bezplatně vymění, a to až do tří let od zakoupení stroje. Uživatelé, kteří vadnou kartu vyměnili na vlastní náklady, budou finančně vykompenzováni.

 

Případ pochopitelně vyvolává mnoho otazníků. Apple se u dotčených iMaců netradičně rozhodl držet se průmyslového standardu, tedy modulu MXM. Stejné karty tak může používat řada dalších laptopů. Hromadnému umírání Radeonů s čipem Blackcomb (mobilní varianta Barts z Radeonů HD 6850/6870) ale zatím nic nenasvědčuje.

Příliš brzy je také na jednoznačné určení viníka. Může jím být samo Apple, jestliže se grafické karty v tenkém šasi přehřívaly a buď přímo čipy, nebo okolní součástky v důsledku toho brzy umřely (podobný případ už jsme tu měli). Může jím být dodavatel karet – závada může být jak na použitých součástkách, tak třeba v BIOSu. Známe i případy, kdy poškození způsobovaly ovladače.

CS24

V nejhorším případě by chyba mohla být i na straně AMD – pak by totiž byly potenciálně vadné všechny Radeony série HD 6900M, problém by postihl velké množství uživatelů a AMD by to vyšlo hodně draho, jako Nvidii její případ „bumpgate“ postihující GeForce 8600M, 8400M a tehdejší čipsety nForce. Tento scénář se naštěstí nejeví jako pravděpodobný, Radeony HD 6900M jsou na trhu už od počátku roku 2011 a o problémech slyšíme nyní poprvé.

Zdroj: 9to5Mac, Anandtech