Hlavní navigace

Apple vymodeloval Brno ve 3D. Plastická mapa vypadá lépe než od Googlu či Seznamu

29. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Apple tento týden do svých map zahrnul 11 nových měst vymodelovaných ve 3D. Mezi nimi například německý Hamburg, anglický Liverpool a hlavně také české Brno. Cupertinská společnost tak následuje Google, který s českými 3D mapami rovněž začal v Brně, a to loni těsně před Vánocemi.

Kostel U Svatého Jakuba (Apple) Kostel U Svatého Jakuba (Google) Kostel U Svatého Jakuba (Seznam)
Kostel U Svatého Jakuba v Brně: Apple | Google | Seznam 

Ze staršího článku Radka Kejduše jsem si proto vypůjčil screenshoty ukazující kostel U Svatého Jakuba. Na nich jde jasně vidět, že Google má 3D mapy lepší než Seznam. Ten totiž modeloval pouze na základě fotek z ptačí perspektivy, zatímco Google (ale i Nokia nebo Apple) už využívají také laserové zaměřování. Díky tomu jsou objekty vymodelované přesněji.

 

Subjektivně se mi zdá, že 3D mapa od Applu je ještě o trochu lepší než ta od Googlu. Detaily jsou čitelnější, na některých budovách či billboardech jdou dobře vidět i texty. Na atraktivitě jablečných map přidávají také syté barvy, kdežto ty od Googlu jsou takové vybledlé.

3D mapa od Applu 3D mapa od Applu 3D mapa od Applu

V 3D mapě od Applu můžete měnit výškovou perspektivu a mapu libovolně otáčet. Nechybí ani prohlídka města pomocí funkce Flyover, byť tak je dost nepříjemně schovaná. Nejdříve musíte město vyhledat, pak kliknout na špendlík a z menu vybrat Flyover. Jen je škoda, že si je nemůžete prohlédnout na webu, potřebujete iOS nebo OS X.

MMF24

Doufejme, že se co nevidět dočkáme i dalších měst. Ve 3D jich máme napříč službami docela hodně. Nejdále je Seznam, po jednom městě má Apple, Google a Nokia (Here)

  • Seznam/Mapy.cz: Kadaň, Litoměřice, část Prahy, Hluboká nad Vltavou, Český Krumlov, Špindlerův Mlýn, Kutná Hora, Telč, část Brna, Kroměříž, Havířov, Karviná
  • Google Maps: Brno
  • Apple Maps: Brno
  • Nokia/Here Maps: Praha

Brno ve 3D na videu

Autor článku