Hlavní navigace

Apple: Výrobci mohou tvořit sluchátka pro konektor Lightning. Má více funkcí

Sdílet

Zdroj: Redakce

Apple v jednom z vývojářských programů na WWDC představil nový standard, jakým bude možné k iZařízením připojovat sluchátka. Místa tradičního 3,5mm jacku lze použít i rozhraní Lightning, které výrobcům poskytne více funkcí. Firma promluvila o sluchátkovém modulu s pokročilejším ovládáním, takže by na sluchátkách mohlo být více tlačítek a také by připojení sluchátek mohlo rovnou spustit nějakou aplikaci.

Takhle by vypadala sluchátka EarPods s Lightningem
Takhle by vypadala sluchátka EarPods s Lightningem

Bonusem by byly i další funkce jako uživatelsky nastavitelné potlačení šumu. Možné je také obousměrné nabíjení, tudíž iPhone by mohl dodat více šťávy například připojeným reproduktorům a naopak dokovací stanice by mohla při přehrávání nabíjet iPhone (což už ovšem dělá i dnes).

Oznámený modul používá bezztrátové výstupní stereokanály s 48kHz vzorkováním a jeden mono 48KHz vstupní pro mikrofon. Digitální zapojení sluchátek mimo jiné také znamená, že DAC převodník v iZařízení je mimo hru a převod na analogový zvuk obstarají samotná sluchátka. Apple zrovna kupuje výrobce sluchátek Beats, takže je otázkou času, kdy nějaký model s konektorem Lightning představí.

Uživatelé by se měli modlit, aby se Lightning nakonec nestal jediným konektorem v iPhonech, iPodech a iPadech. Stará sluchátka by byla k ničemu, ledaže by Apple nabídl redukci, tedy aktivní převodník třeba za osm stovek. I to je reálné.

 

Zdroj: Apple Insider, 9to5mac

Autor článku