Hlavní navigace

Prodej iPhonu už zase roste. Applu to přineslo rekordní zisk

Sdílet

Zdroj: Redakce

Druhé čtvrtletí fiskálního roku 2018 bylo pro Apple velmi úspěšné. Firma za tři měsíce utržila 61,1 miliardy dolarů (16% růst). Čistý zisk stoupl dokonce o 25 % na 13,8 miliardy dolarů. Applu se podařilo překonat očekávání analytiků, ale nutno podotknout, že predikce finančního ředitele firmy Luca Maestriho vyšly přesně. V lednu tvrdil, že Apple dosáhne tržeb mezi 60 a 62 miliardami dolarů.

Lví podíl na rekordních číslech má iPhone, jehož prodeje opět začaly růst. Apple prodal 52,2 milionu smartphonů (3% růst) za 38 miliard dolarů (14% růst). Oproti vánočnímu čtvrtletí ale Apple prodával levnější iPhony. Průměrná cena činila 728 dolarů, kdežto před třemi měsíci 796 dolarů. Applu tak opadl zájem o vyšší kapacity a iPhony X.

KL24

Apple dále prodal 9,1 milionu iPadů (2% růst) a 4 milionů Maců (3% pokles). Druhým největším zdrojem příjmů po iPhonech jsou služby. Prodej přes App Store, iTunes, provize z Apple Pay atd. přinesly do kasy 9,2 miliardy dolarů, o 31 % více než před rokem.

Během konferenčního hovoru firma prozradila, že v nadcházejících měsících spustí Apple Pay v Polsku, Norsku a na Ukrajině. Česko tak má nadále smůlu, přestože na Androidu již mobilní platby fungují.

Výsledky Applu v Q2 2018 Výsledky Applu v Q2 2018

Byl pro vás článek přínosný?