Hlavní navigace

Apple vzal NFC na milost. iPhone jej budou umět využívat i mimo placení

Sdílet

Zdroj: Redakce

Do iOS 11 přibude nový framework Core NFC. Na iPhonech 7 (Plus) a novějších bude možné využít integrovanou čtečku i k jiným účelům než placení přes Apple Pay. Cupertinští budou podporovat standardní NFC Data Exchange Format (NDEF), pomocí něhož lze bezkontaktně zasílat prakticky libovolné datové zprávy. Podle informací na oficiálním webu budou iPhony umět pouze číst, nikoliv zapisovat.

Sám Apple k tomu říká, že v aplikacích bude možné díky tomu v obchodech skenovat informace o produktech, případně o předmětech v muzeích. Na WWDC již ukázal univerzální použití NFC v hodinkách Apple Watch. Ty budou umět načítat fitness data ze zvláštních běžeckých pásů a jiných trenažérů.

KL24

Zatím není jisté, jestli se širší podpory NFC dočkáme i v aplikacích Applu, nebo tuto funkci přenechá jen vývojářům třetích stran. NFC často slouží k jednoduššímu párování dvou zařízení. Ovšem hodinky nebo vlastní bezdrátová sluchátka umí Apple jednoduše spojit i bez tohoto rozhraní. NFC by se ale hodilo pro párování s reproduktory ostatních výrobců, s foťáky apod.

Na Androidu si přes NFC dokážou dvě zařízení tzv. podat ruce a přenést mezi sebou data. Navíc je systém otevřenější, takže pomocí aplikací a NFC štítků lze například přepínat různé profily. Štítek v autě aktivuje tichý režim, který nebude rušit při řízení, a vypne Wi-Fi, které stejně nebudete chytat. Doma zase může vypnout mobilní data. Na nočním stolku se aktivuje režim Nerušit a zapne budík. Použití se meze nekladou.

Byl pro vás článek přínosný?