Hlavní navigace

Apple WWDC 2012: nové Macbooky, iOS6 i OS X 10.8 za necelý týden

5. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nás však bude samozřejmě zajímat nejvíce úvodní keynote, na níž Tim Cook společně s vedením Applu představí jablečné novinky na poli hardwaru i softwaru. Již několik měsíců se tradičně spekuluje o obsahu této prezentace, proto vám přinášíme stručný přehled toho, čeho bychom se měli příští pondělí dočkat a na co si naopak budeme muset nechat zajít chuť. Žádný z následujících bodů nejsou ověřené zprávy a vycházejí ze zdrojů blízkých zahraničním serverům.


Nové Macbooky

V současné době najdete v Apple Store celkem pět řad počítačů Mac. Na WWDC bychom se mohli dočkat aktualizace čtyř z nich.

Nejvíce se hovoří o řadě Macbooků Pro. Měli bychom se dočkat minimálně dvou nových konfigurací s úhlopříčkou 15“. Ty se budou odlišovat především novým designem, který ubere na jejich tloušťce. Ruku v ruce s tím také Apple konečně upustí od optické mechaniky – podobně jako u Macbooku Air a Macu Mini. Přepracování se pravděpodobně nevyhne klávesnice, na níž se přesune spouštěcí tlačítko do pravého horního rohu – nahradí tlačítko pro vysunutí média z mechaniky – stejně tomu je u Airu.

Základna Macbooku, na které bude zeštíhlení nejpatrnější, zůstane designově stejná. Obě hrany budou rovnoběžné a nedočkáme se zkosení, které nabízí Air. Je to však logické – do hrany bude umístěno více konektorů, než na užším sourozenci z nabídky Applu. Podle toho, co bylo viděno na předprodukčním vzorku šasi, měly by Macbooky Pro disponovat klasickým napájecím konektorem, dvěma USB, dvojicí audio konektorů a standardním ukazatelem baterie na levé straně. Pravá strana pak bude vybavena dvěma Thunderbolt konektory, slotem pro SD kartu a třetím USB. Podle tohoto výčtu by měl chybět FIreWire a možná i Ethernet. Ten by se mohl dočkat stejné redukce jako je využívána u Macbooku Air. Možnou podobu nových Macbooků Pro ztvárnil Guilherme Schasiepen, jehož úžasné rendery si můžete prohlédnout na Flickru. 

 WWDC 2012

Největší pozornost však bude věnováno displeji nových Macbooků. Měly by dostat Retina displeje, které budou disponovat mnohem jemnějším rozlišením, než doposud. Vyrovnávat se jim stěží bude i nedávno představený ultrabook od Asusu. Aby byly všechny grafické prvky čitelně i při vysokém rozlišení, dostane OS X novou funkci pro práci s velikostí ikon a další grafiky v systému. Ta by neměla být vyjádřena číselnými hodnotami, ale popisy jako malá, velká nebo optimální.

Ve zdrojových kódech betaverze systému se také objevily zmínky o USB 3.0, kterým by mohly být Macbooky Pro vybavené. Dočkaly bychom se tak kombinace dvou extrémně rychlých rozhraní – Thunderboltu a USB 3.0.

Na poli hardwaru bychom se měli dočkat kombinace čtyřjádrových procesorů Ivy Bridge a grafických čipů Nvidia. Nejvíce se hovoří o GeForce 650M, o níž také byla nalezena zmínka ve zdrojových kódech. Protože však Apple vždy testuje několik konfigurací, je možné, že se dočkáme jiné grafiky.

Aktualizace se dočkají i tenké Macbooky Air. Největším lákadlem bude stejně jako u Macbooků Pro Retina displej. Design se pravděpodobně nebude nijak razantně měnit a dočkáme se spíše vylepšení hardwaru. Půjde především o nové procesory Ivy Bridge, které by měly být zárukou víceméně podobných výkonů jako předchozí generace procesorů, avšak menší energetické náročnosti. Ostatně energie bude při implementování Retina displeje potřeba na jiných místech.

Další změny v portfoliu Maců by se měly týkat iMaců. Ty se sice dočkaly posledního updatu v květnu loňského roku, kdy dostaly nové grafiky, Facetime kameru, Thunderbolt a nové procesory, i přesto by se však měly dočkat aktualizace. I když je nepravděpodobné, že bychom se u stolního počítače dočkali Retina displeje, případná aktualizace se bude týkat právě vyššího rozlišení.

Poslední, čtvrtý Mac, který by se měl dočkat nových konfigurací, by měl být Mac Pro. Ten je již nějakou dobu notně neaktuální a některé konfigurace nejsou v Apple Store dostupné, jiné mají dodací lhůty delší, než šest týdnů. Zájem o profesionální jablečný stroj, ke kterému je možné připojit svůj vlastní kalibrovaný monitor, vyjadřují uživatelé z celého světa – spojili se i na Facebooku. Pokud k tomu dojde, téměř jistě nebudou vybaveny grafickými kartami AMD, naopak jim přibude stále chybějící Thunderbolt či procesory Ivy Bridge.

iOS6

Protože je WWDC vývojářskou konferencí, měly bychom se dočkat především softwarových novinek. Tou první bude šestá verze mobilního systému pro iPady, iPhony a iPody Touch.

Změn by se měla dočkat hlasová asistentka Siri. Hovoří se především o jejím rozšíření na tablety iPad, kde je od poslední generace možné využívat pouze diktování textu. Představy o Siri na iPadu ztvárnili kolegové z portálu 9to5mac.com, které vycházejí z poznatků testerů nové verze systému.

Na mobilní zařízení Applu by měl ve větší míře zavítat Facebook. Podobně jako tomu bylo s Twitterem v iOS5, který byl hlouběji integrován do systému, se tak můžeme dočkat lajkování v systému a aplikacích. Změněna by měla být také autorizace a přihlašování pomocí Facebookových účtů v jednotlivých aplikacích. V současné době vyžaduje přepnutí přímo do aplikace Facebooku a zadání přihlašovacích údajů tam. Nově by nemělo být toto nutné a vývojáři by mohli přihlašování implementovat přímo do svých aplikací. Stejně jako je teď možné sdílet například fotky na Twitter, by měly jít odeslat přímo na zeď Facebooku. Apple navíc plánuje lajkování aplikací přímo v App Store.

Právě App Store společně s iTunes Store a iBook Store by se taktéž měly dočkat změn. Nedávno Apple získal společnost Chomp, která se zabývá vyhledáváním aplikací. Její algoritmy a poznatky by měly být implementovány do současných elektronických obchodů Applu.

Kompletního přepracování se pravděpodobně dočká mapová aplikace v iOS. Zatímco doposud byly využívány mapové podklady Googlu, od příští verze systému by měl Apple spoléhat sám na sebe. Ostatně nasvědčovaly tomu nákupy společností, které Apple za poslední rok vykonal – všechny měly co dočinění se zpracováním a vytvářením mapových podkladů a samotných dat. Pod křídla Applu se tak postupně dostali vývojáři z Placebase, C3 Technologies a Poly9. Technologie získané se společností C3 budou využity pro nahrazení funkce StreetView. Dočkáme se i 3D vrstvy, která se postará o reálné modely na displejích mobilních zařízení. A samozřejmě nebude chybět ani nová ikona aplikace, která již nebude ve stylu Google Maps, ale nových map Applu. I nadále na ní však bude Infiniti Loop 1.

WWDC 2012WWDC 2012

V posledních týdnech byl hitem nákup Instagramu Facebookem. I Apple by však chtěl uspět na poli rychlého sdílení fotografií. Proto by se měl dočkat zásadních změn Photo Stream, který v současné době umožňuje uchovávat fotografie pouze na dobu tří měsíců a pro vystavění na sociálních sítích je takřka nepoužitelný.

OS X 10.8 Mountain Lion

Představena bude také finální verze nového systému pro Macy. O novinkách, které nás v jablečném systému neminou, jsme psali při zveřejnění vývojářské verze. Kromě nich se dočkáme dalších drobných změn, z nichž některé potěší o to více. Napříč platformami by mělo být možné sdílet otevřené karty v prohlížeči. Postarat by se o to měly iCloud Tabs. Pokud ve stolním Safari klepnete na ikonu iCloudu, otevřenou stránku najdete i na dalších zařízeních s iOS a OS X.

Méně pravděpodobné:

Podle některých zdrojů se dalšího vylepšení dočká Apple TV. Hardwarová část by měla zůstat zachována, dalších změn by se prý mělo dočkat prostředí. To by mělo být nahrazeno finálním rozhraním, které bude pohánět tolik diskutovanou televizi Applu.

 

Hovoří se také o drobném příslušenství jako nové klávesnice, myši či trackpady. Zda Apple využije některé z posledních patentů, které ukazují na nová polohovací zařízení, se dozvíme příští pondělí.

iPhone ani iTV ne

I když je komunita natěšená na nové modely jablečného smartphonu, které v minulosti opravdu Apple představoval na WWDC, letos tomu bude stejně jako minulé dva roky. V červnu se dočkáme pouze iOS6, který ještě v týdnu konání WWDC dostanou vývojáři k testování a samotný iPhone 5 přijde až na podzim.

S největší pravděpodobností Apple nepředstaví ani novou televizi, o které se stále častěji hovoří. Podle posledních zpráv bychom se jí měli dočkat ještě letos s tím, že by Apple rád stihnul předvánoční nákupní horečky.

CS24

Jak moc se spekulace budou lišit od skutečnosti se dozvíme za necelý týden 11.6. v 19:00 našeho času.

zdroje: 9to5mac.com, Macrumours, Cnet.com