Hlavní navigace

Apple zažil další rekordní čtvrtletí, prodeje iPadů ale polevily

26. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera večer oznámili Tim Cook a Peter Oppenheimer výsledky hospodaření za čtvrtý kvartál fiskálního roku 2012. Za uplynulé čtvrtletí firmě utržila 36 miliard dolarů a skončila s čistým ziskem 8,2 miliardy. Zahraniční prodeje se na tržbách podílely z 60 procent. Loni v tomto období Apple utržil 28,3 miliardy, resp. dosáhl 6,6 miliardy zisku.

Analytici ale přesto čekali více. Na vině je pravděpodobně další čekání na nové produkty. Čtvrtletí končilo 24. září, zatímco iPhony 5 se začaly prodávat 21. září, a to ještě jen na několika trzích. Apple nakonec prodal 26,9 milionu iPhonů (58% meziroční růst), v minulém kvartálu to bylo 26 milionů. Jistě na to měl vliv premiérový víkend, kdy lidi nakoupili rekordních 5 milionů iPhonů. Jinak bychom mohli spolehlivě říci, že se telefonů prodalo méně než v posledním čvrtletí.

iPad Mini
Apple předpovídá rekordní tržby, protože na trh uvedl nové iPady, iMacy, Macy Mini, MacBooky Pro a nové iPhony s iPody

Prodeje iPadů ale klesly reálně ze 17 milionů v třetím kvartálu fiskálního roku 2012 na aktuálních 14 milionů. Meziročně jde ale stále o 26% nárůst. Maců se prodalo 4,9 milionu (1 % meziroční růst) a iPhony opět klesly o 19 % na celkových 5,3 milionu kusů.

Analytici jsou zklamaní, protože očekávali nereálné. Na Cnews jsme už červenci tvrdili, že budou zklamaní kvůli premiéře iPhonu 5. Předpovědi finančního ředitele Applu se však vyplnily. Před třemi měsíci odhadoval tržby 34 miliard dolarů a výnosy z akcií 7,65 dolaru. Apple nakonec odhad o dvě miliardy, resp. 1,02 dolaru navýšil. I díky tomu vyplatí věřitelům dividendu 2,65 dolaru na akcii.

 

CS24

Za celý fiskální rok Apple utržil 156,5 miliardy dolarů, z toho 41,7 miliardy čistého zisku. Tím se nemůže pochlubit žádná jiná technologická společnost. Od premiéry nových iPhonů, iPadů, iPodů i různých Maců si Apple slibuje hodně, navíc budou Vánoce a Černý pátek. Peter Oppenheimer očekává, že v dalším čtvrtletí firma utrží neuvěřitelných 52 miliard dolarů. A teď se klidně vsaďme, že pak už i analytici budou znovu příjemně zaskočeni.

Zdroj: Apple