Hlavní navigace

Apple zítra odhalí novinky. Přijdou nové iPhony a… [spekulace]

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zářijové akce byly dlouhou dobu spojeny s uváděním hudebních novinek. S úpadkem zájmu o iPody si tak poprázdninové místo v kalendáři ukradly iPhony. Letos se dle všeho dočkáme rovnou dvou novinek: iPhonu 5S a 5C. Esko bude nástupcem stávající generace, zatímco céčko levnější variantou, odpovědí na různé cenové hladiny konkurence.

iPhone 5S

Modely s přívlastkem S, jenž znamenal Speed (rychlost) nebo Siri, vždy jen vylepšují předchozí model. Nemění se vzhled nebo formát, jen se provede aktualizace hardwaru a softwaru. 5S zřejmě nebude výjimkou. Tělo bude dle uniklých informací stejné jako u iPhonu 5. V závislosti na vnitřních změnách se maximálně změní hmotnost.

Nejvíce se mluví o dvou novinkách: fotoaparátu a snímači otisků prstů. Foťák dostane druhou přisvětlovací diodu, což má pomoci lepším snímkům v zatemnělých interiérech. K tomu se bude hodit i světelnější objektiv (f/2,0 místo f/2,4). Několik zdrojů potvrdilo i vyšší rozlišení (12 místo 8 Mpx), což by ale v případě stejně velkého čipu bylo spíše na škodu. Pokud mají v Applu rozum, počet pixelů nemusí zvětšovat. Do natáčení 4K videa se Cupertinští jistě také nepohrnou, ale díky rychlejším komponentám se možná dočkáme záznamu videa při 120 snímcích za sekundu v 720p a 60 snímcích při rozlišení 1080p.

Snímač otisků prstů bude integrován v hlavním/domovském tlačítku. Uniklé obrázky odhalují trochu jiný design a pravděpodobně také kapacitní dotykovou vrstvu. Tlačítko zůstane mechanické, ale kapacitní senzor bude využitelný právě při zadávání biometrického hesla. Pokud byste při placení nebo v nějaké aplikaci za tlačítko příliš zatlačili, aplikaci uspíte na pozadí. Aplikace, která by ale ověření vyžadovala, si může nastavit podmínku, že se při náhodném stisknutí nezavře. Tuto funkci odhaluje i jeden z patentů, který navíc ve snímači obsahuje i čip pro mikrosíť NFC. Té se ale nejspíš ani v iPhonu 5S nedočkáme.

Co by ještě Apple mohl vylepšit? Jistě se dočkáme refreshe čipsetu. Apple A7 bude jistě rychlejší co do obecných výpočtů i vykreslování grafiky. O high-endového telefonu pro rok 2014 bychom čekali větší RAM (tedy 2 GB) a dost možná i větší úložiště. iPady už jsou i ve 128GB variantě, tak proč ne iPhony, že jo. Nabízí se i podpora gigabitové Wi-Fi 802.11ac a více sítí LTE. Nejvíce ale musí v Cupertinu zapracovat na akumulátoru a správě napájení. Výdrž iPhonu 5 byla zklamáním, esko by tento neduh mělo napravit.

Na fotografiích jsme zahlédli novou barevnou variantu – zlatou nebo spíš champagne, která by měla doplnit tradiční bílou a černou. Více už od iPhonu 5S nečekáme, větší displej či nějaké revoluční vychytávkyjistě  dostane až iPhone 6.

iPhone 5C

Že se ukáže nový plastový iPhone, to už Apple nemůže popřít. Překvapením tak nebude jeho odhalení, ale spíš množství ústupků k tomu, aby telefon mohl být levnější. Ovšem ne levný. Očekává se, že bude stát mezi 400 a 500 dolary, což je mimochodem cena, za kterou Apple oficiálně prodává nedotované starší iPhony (4S za 549 USD, 4 za 450 USD). Otázkou zůstává, jak je Apple odliší, případně zdali vůbec dvě starší generace bude i nadále prodávat. Musel by tak produkovat čtyři různé telefony, které se budou navzájem kanibalizovat.

Céčko v názvu údajně odkazuje na polykarbonátový kryt (polyCarbonate), ale také cenu (low Cost) nebo dostupnost více barevných variant (Color). Objevily se i spekulace, že Apple tento telefon dodá pouze na čínský trh (China). Hned ve středu se totiž koná zvláštní akce právě v nejlidnatější zemi světa. Apple ale nemá ve zvyku uvádět produkty jen pro jeden region, proto s touto možností raději nepočítáme.

Jak bude vypadat hardware? Osobně si myslím, že iPhone 5C bude poskládán podobně jako loňské iPody Touch. Dost možná je časem i plně nahradí, prodeje přehrávačů totiž stále klesají. 5C tak zřejmě zrecykluje díly ze starších modelů, pravděpodobně iPhonu 5. To znamená stejný displej (4" IPS, 640 × 1136 px), čipset (Apple A6, možná uměle zpomalený) i akumulátor (1440 mAh). Šetřit se může na foťáku (z iPhonu 4S), paměti (512 MB RAM?) a těle. Ztratí se kovová záda, telefon ztloustne a bude i těžší než iPhone 5.

Těžko může Apple ještě něco osekávat, aby nebyl nařčen z toho, že prodává vysloužilé železo za prémiovou cenu. iPhone 5C zřejmě bude nejlevnějším iPhonem. Nahoře bude model 5S, uprostřed iPhone 5 a místo staršího 4S přijde 5C. Jestli bude iPhone 5 za 550 dolarů, plastový 5C s horším tělem a horší výbavou může být reálně o 50–100 dolarů levnější. Zato bude ve více barvách: bílé, žluté, zelené, modré a červené.

One more thing

Spolu s novými iPhony Apple určitě vydá i finální verzi iOS 7 pro starší zařízení. Hlavní změny už známe: plochý vzhled, nový control center, multitasking pro všechny aplikace, rychlý přenos souborů přes AirDrop, automatický update aplikací v App Storu, vylepšené Safari atd.

Čekáme také na finální verzi OS X Mavericks. Ty by mohly přijít s hardwarovým refreshem Maců doplněných o nové procesory Intel Haswell. V posledních dnech se ale mluví o pozdějším příchodu. Apple také ještě neodhalil datum prodeje nových Maců Pro s válcovým designem.

iTunes Radio
iTunes Radio 

Na podzim má také odstartovat už oznámený balík iWorks v iCloudu a také iTunes Radio. S tím souvisí i případné hudební novinky. Apple nadále prodává iPod Shuffle, Nano, Touch a Classic. Vzhledem k už vzpomínanému poklesu zájmu se můžete dočkat leda tak dalšího zlevnění. Řada Shuffle je na odpis, iPody Classic nebyly dlouho aktualizované, Nano se kompletně změnilo loni a Touch si zřejmě opět projde drobnou hardwarovou aktualizací.

 

CS24

O update si říká i Apple TV, ale tato platforma to nebude potřebovat, dokud z ní Apple opravdu neudělá herní konzoli. Na video a hudbu stačí i loňský model, resp. jeho letošní revize.

Co rozhodně nečekáme: chytré hodinky iWatch a televizor iTV. Nový iPad 5 a iPad Mini 2 letos určitě přijdou, ale nejspíš až ve zvláštní akci pořádané v říjnu nebo listopadu. Je také možné, že na této budoucí tiskovce Apple oznámí některou z novinek, na které nevyjde prostor zítra.