Hlavní navigace

Applu se daří, hlásí rekordní tržby díky iPadu a iPhonu 4

21. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Apple včera zveřejnil hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí fiskálního roku, čísla jsou prý vyšší, než očekávali analytici. Příjmy dosáhly 15,7 miliardy amerických dolarů, z toho čistý zisk 3,25 miliardy a výnos na akcii 3,51 dolaru, meziroční nárůst tedy 78 %, což je nejvíce v historii společnosti.

V minulém čtvrtletí prodal Apple:

  • 3,47 milionu Maců (33% nárůst)
  • 8,40 milionu iPhonů (61% nárůst)
  • 9,41 milionu iPodů (8% pokles)
  • 3,27 milionu iPadů

„Bylo to neskutečné čtvrtletí překračující všechna naše očekávání, začali jsme prodávat náš nejúspěšnější produkt – iPhone 4,“ řekl prezident Applu Steve Jobs. „Skvěle odstartoval také iPad, lidé kupují více Maců a to ještě letos připravujeme další nové produkty.“

Finanční ředitel Peter Oppenheimer očekává i rekordní čtvrtý kvartál fiskálního roku 2010. Předpokládá 18miliardový příjem a výnosy z akcie okolo 3,44 dolaru.

Z čísel je vidět ukrajování podílu iPodů a jejich možná náhrady právě iPhony. Ty se přitom prodávaly velmi dobře, i když už byl znám nástupce iPhone 4. Ten výsledky přitom zamíchat příliš nemohl. Když byl kvartál uzavřen, iPhone 4 byl na trhu tři dny, během nichž se prodalo 1,7 milionu telefonů.

zdroj: Yahoo Finance

CS24

Rekordní tak zřejmě bude i další čtvrtletí (soudě dle prodejů iPhonu). Zveřejnění výsledků zase trochu uklidnilo akcionáře. Trh předtím ovlivnila anténová aféra a akcie pomalu klesaly. Mezi denní nárůst po zveřejnění finanční zprávy činil 6,31 %, přitom jen v průběhu dne se hodnota zvýšila o 10 dolarů.

Zdroj: Apple