Hlavní navigace

Applu se nelíbí polský obchod A.pl. Chce zrušit jeho známku

11. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kuriózní případ se aktuálně řeší v Polsku. Apple podal žádost k tamnímu patentovému úřadu, aby zneplatnil ochrannou známku A.pl patřící společnosti A.pl Internet SA. Ta na webu a.pl provozuje e-shop zabývající se prodejem smíšeného zboží. 

Podle zprávy Telepolisu chce Apple zrušit trademark, aby nedošlo k nechtěné záměně a matení zákazníků, kteří by si náhodou mohli obě společnosti splést. Což zní jako přitažené za vlasy, když se firmy obchodně úplně míjejí a navzájem si nekonkurují.

A.pl Apple

Jen těžko bude Apple dokazovat, že se chce polská obchod svést na jeho jménu. Pl je národní polská doména a písmenem A začíná abeceda. Jedním z motivů názvu Applu také bylo, aby se díky tomu dostal na první místa v telefonních seznamech.

A.pl na druhou stranu vede také obchod fresh24.pl, který má v logu jablko. Ne nakousnuté, ale s podobnou stopkou, jakou používá americké firma. Otázka tak zní, jestli si Apple může nárokovat všechny podobné názvy a jablečná loga. Můj zdravý rozum říká, že v takovém případě ne. Ale na to musí odpovědět polské úřady.

Jakkoliv patentový úřad rozhodne, druhá strana se může postupně odvolávat až k Nejvyššímu správnímu soudu. Patentový expert Tomasz Rychlicki říká, že se spor může táhnout dva až tři roky.

CS24

 

Zdroj: The Next Web, Telepolis