Hlavní navigace

April Update byl během jediného měsíce nainstalován na 50 % počítačů s Windows 10

30. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Tohle byla rychlovka. Lze se ještě divit tolika hlášeným problémům?

Konečně se ven dostala data, na která jsme čekali. Nebo aspoň já na ně čekal. Na základě svého okolí nelze generalizovat, přesto jsem měl pocit, že poslední vydání Windows 10 se k počítačům dostává rychleji než jeho předchůdci. Minimálně počítače v mém okolí byly během prvních týdnů aktualizovány. To se nikdy dřív nestalo. Náhoda? Nikoli.

April Update ovládl 50 % zařízení s Windows 10

Podle AdDuplexu se totiž Microsoftu hned během prvního měsíce podařilo April 2018 Update protlačit na rovnou polovinu všech zařízení s Windows 10! Takovou rychlost jsme ještě nezažili. Pro srovnání, velmi pomalu firma postupovala v případě Creators Update po předchozí špatné zkušenosti.

Za zhruba dva týdny jej dostala na 10 %, za šest týdnů pak na celkových 18 % počítačů, které tehdy měly Windows 10. (To nemluvím o tom, že těchto zařízení by v absolutních hodnotách dnes mělo být více než před rokem.) S Fall Creators Updatem firma automatizované upgradování přiznaně zrychlila – chlubila se spoluprací s výrobci, aby zajistila brzký a hladký upgrade. Fall Creators Update se tak za měsíc a kousek dostal na 20 %.

Podíly jednotlivých verzí Windows 10 aktuální ke dni 29. května 2018 Podíly jednotlivých verzí Windows 10 aktuální ke dni 29. května 2018

Bezprecedentní rychlost upgradování na April Update z mého pohledu konečně odpovídá konceptu operačního systému jako služby. Jenže operační systém není žádný jednoduchý produkt, jak jsem už mnohokrát zmiňoval. Nalezeno bylo mnoho problémů včetně několika vážných. Předchozí dvě vydání i díky opatrnosti v nasazování byla odlaďována postupně tak, že nedocházelo k tolika vážným potížím.

Souboj o nejrozšířenější vydání Desítek

AdDuplex záměrně provedl měření v den vydání April Updatu, tj. 30. dubna. Šlo sice o vydání manuální, systém se nicméně od tohoto dne začal rozšiřovat. Víme tak, že vrcholným podílem Fall Creators Updatu se stala hodnota 93,1 %. Aspoň podle dat AdDuplexu (která ale nesahají za srpen 2016!) se tak jedná o verzi, jež se zvládla poměrově rozšířit nejvíce od prvního vydání Desítek.

Zatímco pro Creators Update se vrcholem stalo téměř 75% podíl v říjnu 2017, jeho předchůdce jménem Anniversary Update v jeden okamžik obsadil 91,2 % zařízení s Windows 10. Prozatím tedy za nejúspěšnější aktualizaci Desítek z pohledu rozšíření platí Fall Creators Update. Vydrží mu to? Dne 29. května se již ocitl jen na 43,1 %.

MMF24

Vývoj podílů jednotlivých verzí Windows 10 aktuální ke dni 29. května 2018 Vývoj podílů jednotlivých verzí Windows 10 aktuální ke dni 29. května 2018

S ohledem na to, jakým tempem Microsoft na zařízeních s Desítkami protlačuje April Update, je možné, že právě jarní vydání Windows nakonec zvládne převzít korunu. Ale jedině za předpokladu, že lidé nezačnou v edici Pro a vyšších hromadně zapínat odkládání upgradů. Ani my na Cnews nedoporučujeme s upgrady spěchat.

Nakonec si dáme „tipovačku“. Jaký podle vás bude podíl April 2018 Updatu za další měsíc? O své tipy se podělte v diskuzi.

Byl pro vás článek přínosný?