Hlavní navigace

APU Carrizo nedostane lepší výrobní proces než Kaveri. AMD zůstane na 28nm bulku

21. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Letos AMD u APU Kaveri konečně přešlo z 32nm na 28nm výrobní proces, což ale znamenalo značně nižší takt procesorových jader. Naděje příznivců značky se teď upírají k budoucím APU či CPU založeným na některé další generaci výrobních procesů. Tato zářná budoucnost ale podle všeho nenastane s architekturou Excavator a na ní založeném APU Carrizo, které by AMD mělo uvést příští rok. Objevily se totiž informace, dle nichž bude Carrizo pořád vyráběno na stejném výrobním procesu jako APU Kaveri.

Jak už to někdy bývá, údaj o výrobní procesu prozradil zaměstnanec AMD na síti LinkedIn. Inženýr totiž do svého resumé vložil detaily o své práci na konkrétních čipech, aniž by si zkontroloval, zda některé informace stále nejsou tajné. Jak si všiml jistý uživatel fóra SemiAccurate, mezi skalpy onoho inženýra patří také práce na APU Carrizo, které popisuje jako „28 nm (GF28A) Carrizo SoC“. GF28A je podle dalších informací klasický bulkový proces u GlobalFoundries, takže by se mělo jednat o totéž, na čem se nyní rodí čipy Kaveri, pokud tedy GlobalFoundries nemají přichystánu nějakou novinku.

Carrizo bude vyráběno 28nm procesem, ukazuje záznam na LinkedIn (Zdroj: ComputerBase)
Carrizo bude vyráběno 28nm procesem, ukazuje záznam na LinkedIn (Zdroj: ComputerBase)

Mimochodem, stejný inženýr podle svého profilu zřejmě pracuje také na implementacích rozhraní PCI Express a „HT“, tedy zřejmě HyperTransportu používaného v Opteronech. To by mohla být indicie, že se AMD ještě nehodlá s tímto svým výtvorem rozloučit, a tedy že snad stále chystá nějaké velké serverové procesory. Třeba se nakonec skutečně dočkáme příchodu něčeho podobného nativnímu šestnáctijádro, které se objevilo v dokumentaci architektury Steamroller.

Carrizo bude podle stávajících informací čtyřjádrovým čipem založeným na architektuře Excavator. Zatím nemáme zprávy o tom, jak silné má mít integrované GPU, jeho desktopová verze ale údajně má být kompatibilní se socketem FM2+ a bude tedy používat paměti DDR3. Čip sám by ale měl mít i podporu pamětí DDR4 a zřejmě budou existovat BGA verze s čipovou sadou integrovanou na pouzdru (asi podobně jako u ULV Haswellu). Tyto čipy určené pro servery a asi i notebooky by pak mohly DDR4 využít.

Roadmapa desktopových procesorů AMD na roky 2014 a 2015
Roadmapa desktopových procesorů AMD na roky 2014 a 2015

Ačkoliv jsme to dosud neměli nijak potvrzené, zpráva, že Carrizo zůstane na 28 nm, sama nijak překvapivá není. Tento proces AMD u velkých procesorů uvedlo teprve nyní v lednu (januári), menší APU na bázi Jaguaru jím vyrábí též teprve několik měsíců. Není tedy moc reálné, aby už příští rok vyrábělo Excavatorová APU na 20 nm či dokonce něčem lepším. Nadto se firma jistě snaží šetřit. Už před pár lety se její zástupci nechali slyšet, že by raději zůstávali déle na jednotlivých generacích procesů, zejména asi poté, co jsou ozkoušené a zvládnuté. Bez ohledu na to, že Intel již s Broadwellem pojede na 14 nm, bude v roce 2015 pro procesorovou divizi AMD 28nm výroba (navíc bez FinFETů) stále „nová“ technologie.

 

Na 20nm čipech pracuje AMD také
Web ExtremeTech z LinkedIn vytáhl ještě další informace. Jiný inženýr se pochlubil tím, že v AMD pracuje na konverzi nějakého již hotového čipu z 28nm výroby u TSMC na 28nm proces u GlobalFoundries. Mohlo by se jednat buď o nějaké GPU, či o APU Kabini nebo Beema. Horkým kandidátem by ale mohly být zejména čipy pro konzole Playstation 4 a Xbox One. AMD má s GlobalFoundries smlouvy zavazující k odběru určitého množství waferů, ideálně by tedy mělo v jeho továrnách vyrábět co nejvíc. To se však u GPU nebo „kočkovitých“ APU zatím nedaří.

KL24

Stejný člověk pak má na svědomí také přenos nejmenovaného čipu z 28nm procesu GlobalFoundries (ono GF28A) na 20nm postup stejné továrny. Zde také můžeme jen hádat. Na tomto procesu teď AMD vyrábí jen Kaveri a svůj serverový ARM; sle je také možné, že je zde řeč jen o určitém bloku, nikoliv o celém čipu.

Zdroj: ExtremeTech, ComputerBase

Byl pro vás článek přínosný?