Hlavní navigace

APU Richland budou mít i verzi „business class“. Nové modely prozradil Biostar

23. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Uvedení APU Richland se zřejmě odehraje až v červnu, nicméně na jeho podporu se už připravují výrobci desek. Firma Biostar, jejíž produkce je v našich krajích bohužel v podstatě nedostupná, už uvádí podporu ještě nevydaných APU u svých desek pro socket FM2. Potvrdila se tak autentičnost již dříve uniknuvších specifikací desktopových Richlandů. Co je však zajímavější, Biostaru se tak zároveň podařilo prozradit existenci dalších zatím neohlášených CPU.

Seznam (na obrázku pro model Hi-Fi A85S) totiž obsahuje také procesory typu „business class“, které se zřejmě AMD na bázi APU Richland chystá uvést na trh. Takto pojmenovaná řada procesorů se vyznačuje tím, že u ní výrobce garantuje nadstandardně dlouhou dostupnost na trhu, takže se odběratelé nemusí bát toho, že by zdroj čipů, které využívají ve svých počítačích, náhle vyschl.

Tabulka podporovaných APU Richland (Biostar)

Biostar v seznamu uvádí jen základní takty podporovaných APU, i tak je však myslím jasně vidět, že tyto „béčkové“ procesory budou svými parametry přímo odvozené z běžných Richlandů, s nimiž sdílejí totožné modelové číslo. V seznamu figurují tři APU, od kterých bude existovat verze pro „firemní nasazení“. A10-6800K dá vzniknout čtyřjádru A10-6800B s taktem 4,1 GHz (nevíme však, zda bude též odemčené), A6-6400K dvoujádru A6-6400B (3,9 GHz) a A4-6300 také dvoujádrovému A4-6300B na 3,7 GHz.

Není ale vyloučeno, že finální sestavu budou tvořit i další modely – očekával bych od AMD alespoň jedno 65W čtyřjádro, neboť jak Llano, tok Trinity s nižším TDP byly u velkých výrobců počítačů v oblibě. Parametry běžných desktopových modelů APU Richland, jak ho zveřejnil server VR-Zone, naleznete pro srovnání zde.

Deska Biostar Hi-Fi A85X

Procesory z řady „Business Class“ AMD postavilo i na generaci Trinity; rovněž tehdejší nabídka modelů kopírovala parametry běžných APU pro socket FM2. Každopádně jsou béčkové procesory určeny prakticky výhradně pro potřeby velkovýrobců počítačů, takže se s nimi na pultech obchodů jen stěží setkáte a asi vás to ani nemusí nijak mrzet.

 

CS24

A nakonec, soupiska podporovaných čipů také potvrzuje existenci lowendového APU A4-4000, o kterém jsme se dříve zmínili minule. Údajně má jít na trh někdy uprostřed května (mája) za cenu okolo 40 USD. Od Biostaru teď víme, že má tento procesor základní frekvenci 3,2 GHz (s nejvyšší pravděpodobností jde o jednomodulový/dvoujádrový čip Trinity s 1 MB L2 cache), turbo bohužel uvedeno není. Dle očekávání má toto APU stanoveno TDP na 65 W.

Zdroje: CPU World, Biostar