Hlavní navigace

Arcadia: Microsoft prý chystá službu pro streamování her a aplikací z cloudu

17. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

V době, kdy byla služba Onlive ještě čerstvou novinkou s nádechem exotiky, se cloudovému hraní streamovanému na počítačích či jiné zařízení ze vzdáleného serveru věštila velká budoucnost. Objevovaly se dokonce i obavy, aby tato revoluce nezatnula tipec klasickému hraní na lokálních počítačích a konzolích.

Od té doby hysterie opadla, streamování se ale chopili noví hráči, například Valve (In-Home Streaming na Steamu) a Nvidia (Grid). Zdá se, že na tomto byznysu se hodlá podílet také Microsoft, který podle určitých zpráv chystá vlastní službu pro streamované hraní v cloudu.

Microsoft a hraní v cloudu

Projekt cloudové služby sloužící k streamovanému hraní her se má jmenovat Arcadia a má využívat „oblak“ Azure. Nepůjde vlastně jen o čistě herní službu, stejným způsobem bude zřejmě možné streamovat přístup k dalšímu softwaru – nabízí se například Office, nebo celá pracovní plocha a instalace operačního systému Windows.

To možná vysvětluje poněkud zvláštní fakt, že na vývoji prý pracuje tým spadající pod divizi operačních systémů, nikoliv pod oddělení odpovědné za Xbox. Takovou informaci má alespoň Mary Jo Foely z webu ZDNet, která o projektu Arcadia informuje. Příslušnost k divizi operačních systémů zdá se potvrzují některé nabídky práce, které Microsoft nedávno zveřejnil.


Arcadia by mohla na Xboxu One zprovoznit tituly pro předchozí modely konzole

Výhoda? Překonání kompatibility

Hry vyvinuté pro Xbox by ovšem asi měly tvořit stěžejní část streamovaného obsahu. Microsoft takto může dostat tituly vyvinuté pro Xbox 360 a původní Xbox na svou nejnovější konzoli, aniž by musel implementovat emulátor. Podobně použilo Sony technologii získanou koupením startupu Gaikai, takže Microsoft možná jen následuje svého konkurenta.

Další možnou rolí pro streamování je například zprostředkování demoverzí nebo časově omezeného přístupu k hrám. Ve hře by mohlo být také streamování titulů pro osobní počítače na konzoli a nebo obrácená situace – streamování her exkluzivních pro Xbox na počítače či jiná zařízení.

 

Mimochodem, podle Mary Jo Foley měla být služba Arcadia původně zamýšlena také ke streamování aplikací pro Android na zařízení s Windows. Tím by se nabídka softwaru například pro Windows Phone či Windows RT obohatila o katalog Androidích aplikací. Tento nápad byl ale už mezitím opuštěn.

Je pravda, že nejde o zrovna elegantní řešení a navíc by asi moc neprospělo prestiži platforem od Microsoftu. Do cizích operačních systémů Arcadia možná přesto zasáhne. Existují prý náznaky, že Microsoft chystá klientské aplikace pro streamování i na Android či iOS.

Dlouhodobý projekt

Takzvaná Arcadia není prvním projektem tohoto druhu, se kterým Microsoft přišel. Už před rokem měla běžet demonstrace podobného projektu označeného Rio. Arcadia je zřejmě rozvinutou verzí či náhradou této technologie. Vedle toho měl Microsoft Research (výzkumná divize společnosti) pracovat i na experimentálním projektu se stejným zaměřením.

Ten byl – poněkud nerdovsky – pojmenován DeLorean a zkoumal mj. různé techniky ke snížení odezvy vykreslování. Některé poznatky z DeLoreanu by možná mohly najít uplatnění v projektu Arcadia. Jaká ale bude přesně spojitost všech těchto technologií, zatím není známo.

Samotné jméno Arcadia je zřejmě kódovým označením a je tedy možné, že do světa nakonec služba půjde s jinou značkou. Ovšem ne úplně nutně. Název Arcadia, zdá se, odkazuje k herní sérii Halo, podobně jako jméno hlasové asistentky Cortana. Dle jejího precedentu by tak nakonec předběžné pojmenování mohlo technologii zůstat natrvalo.

MMF24

Arcadia je zřejmě stejně jako Cortana jméno odkazující k sérii Halo (Zdroj: Halo Nation Wikia)
Arcadia je zřejmě stejně jako Cortana jméno odkazující k sérii Halo (Zdroj: Halo Nation Wikia)

Zdroj: ZDNet