Hlavní navigace

Arctic Cooling Fusion 550R – peníze šetřící zdroj

14. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Payment saving unit

Trošku se divím, že Arctic Cooling spíš netlačí slogany typu supertichý nebo hyperchladný zdroj, když právě chlazení bylo vždy doménou toho výrobce. Ale co, rok 2009 bude ještě zelenější než rok 2008, předpony green- a eco- budou vinou finanční krize ještě doplněny o všechny tvary slova save (šetřit), takže úsudek nápaditých chlapíků z Hongkongu nebude pro většinu trhů špatný.

Proč mluvím o Arctic Coolingu jako o firmě z Hongkongu, když si ji všichni spojují se Švýcarskem? Sídlit a vyrábět ve Švýcarsku, to by asi v současném nízkomaržovém IT dlouho nevydrželi, Švýcaři jsou asi jen dva spoluzakladatelé, kteří beztak pravděpodobně pracují také v Hongkongu. Ale swiss design zní určitě lépe než chinese design.

Zpět k Fusion 550R. Nejedná se zdaleka o první zdroj pod křídly Arctic Coolingu, první zdroje se objevily už ve velmi originální a dle mého názoru ne zcela podařené skříně Arctic Cooling Silentium. V ní osazený ATX 2.0 zdroj AX-500F nebyl úplně špatný: výkon 500 wattů, dvě 12V větve (14 a 15 A), dle všeho solidní účinnost a chlazení pomocí antivibračně uchyceného větráku 120mm větráku Arctic Cooling. Ten jste ale pro dosažení ticha museli manuálně regulovat, což znamenalo nesnadnou demontáž zdroje.

Řada Fusion 550 už splňuje standard ATX12V 2.2, což samo o sobě zaručuje jisté dolní meze účinnosti, zdroje řady Fusion 550 získaly ale také daleko náročnější certifikaci 80Plus. Ta se ale dělá na americké síti (115 VAC), pro niž jsou určeny modely 550F a 550RF, model 550F pracuje pouze s rozsahem 200–240 VAC. Proto namísto loga 80Plus na něm najdete velký nápis Eco80 s poznámkou, že se číslovka 80 opírá o měření 80Plus.

Proč vlastně Arctic Cooling nazývá Fusion 550 jako "payment saving unit" (poplatky šetřící jednotka)? Prvním argumentem má být samozřejmě účinnost. Co se srovnání účinnosti s jinými zdroji týče, Arctic Cooling samozřejmě přehání:

Najít dnes zdroje s účinností kolem 60 % by dalo docela práci a kdo chce přežít, musí mít u velké části modelů certifikaci 80Plus také. Tím neříkám, že není přinejmenším pro dobrý pocit dobré mít účinný zdroj a Arctic Cooling jej zřejmě nabízí.

S druhou funkčí pro snížení poplatků, tedy aktivním PFC, je to trochu složitější. PFC (korekce účiníku) vám účinnost zdroje v tom pravém slova smyslu samozřejmě nezlepší a nesníží vám odběr elektřiny. Neušetříte také nic na poplatcích, alespoň dokud jako domácnost budete za elektřinu platit korunami za watt a nikoli za voltampéry. PFC spíše naopak pro svou funkci nějakou režii má, ztráta účinnosti může být kolem 2 %.

PFC a účiník vs. účinnost    Účiník (power factor) a jeho korekce (correction, celá zkratka tedy PFC) je často nesprávně zaměňována za účinnost (efficiency). Co je účinnost, to určitě víte, účiník je zase poměr mezi skutečným (ve wattech, W) a zdánlivým (ve voltampérech, VA) příkonem. Při korekci účiníku jde o to, aby se pro příkon zařízení tvářilo jako odpor (rezistor), tedy s účiníkem 1. PFC (korekce účiníku) má za úkol snížit emise harmonických složek snižujících účiník.
    Pasivní PFC je typicky realizováno pomocí cívky, aktivní PFC pak dvěma výkonnovými MOSFET tranzistory a řídící jednotkou (dioda, tranzistory). PFC se účastní i kondenzátor(y) a termistor. Ty vstupní proud upravují tak, že se jedná o téměř dokonalou sinusovku. Aktivní PFC je účinnější než pasivní, ale vzniká další vysokofrekvenční rušení, jež bývá ale zpravidla odrušeno.

Podívejme se na základní parametry zdroje Fusion 550R:

Výkon 550 W (špičkový), 500 W (kontinuální)
Rozměry (délka × šířka × výška)
160 × 150 × 86 mm (včetně větráku)
Účinnost 82–86% (pro zátěž 20–100 %)
PFC aktivní (99%)
Ventilátor 80mm Arctic F8 Pro
Otáčky ventilátoru
700–2000 ot./min (regulace jednotkou ve zdroji)
Hlučnost 0,08–0,3 sone
Power Good signál 100–500 ms
Čas do vypnutí po ztrátě vst. proudu
>17 ms
MTBF 100 000 hodin při teplotě okolí 25 °C
Bezpečnost CUL (Level 6) / CE / CB
Ochranné funkce OVP / OPP / SCP / OCP
   
  Vstup
Vstupní napětí
AC 200–240V (automaticky)
Vstupní proud
3,0 A na 230 VAC
Rozsah vstupní frekvence
47–63 Hz
   
  Výstup
Výkon 550 wattů
+12V (přídavné ventilátory) 2× 0,3 A
   
  Okolí
Operační teplota
0–50 °C
Teplota při uskladnění
-40–80 °C
Operační vlhkost vzduchu
20–80 %
Možná vlhkost vzduchu při uskladnění 10–95 %

První věc, co možná trochu zamrzí a v poslední době už nebývá zvykem, je modelové označení zdroje podle špičkového výkonu, který je schopen zdroj krátkodobě poskytnout, namísto výkonu, který je schopen Fusion 550R dodávat stále. Údavané parametry účinnosti a hlučnosti jsou velmi dobré, uvidíme v praxi.

Pokud se někdo z vás náhodou ptá, co je to „Power Good signal“, tak vězte, že se je to signál, kterým zdroj počítači říká, že už je připraven a schopen napájet normálně (což není zcela okamžitě po zapnutí, ale typicky po desetině až polovině vteřiny). Power_Good (či Power_OK) tak chrání počítač proti práci s nesprávným napětí. Dříve se našlo pár výrobců, co i na tomto při výrobě zdroji šetřili, dnes už se snad jedná o samozřejmost.

Podobnou funkcí, jen pracující naopak při nečekané ztrátě vstupního střídavého proudu je tzv. Hold Up Time. Fusion 550R má implementovány taky ochrany proti přepětí (OVP), vysokému proudu (OCP) i zkratu (SCP).

Fusion 550R v celé své kráse

Přestože se jedná o výrobek určený pro samostatný prodej (tedy ne jen jako OEM), nemá Fusion 550R obvyklou prostornou krabici, ale velký průhledný plastový obal, který vypadá jako zvětšená verze toho, v němž přišel nedávno testovaný chladič Freezer Xtreme. Jestli je to ekologičtější než normální krabice, to nedokážu posoudit, ale asi to bude levnější.

Počítejte s tím, že větrák zdroje bude potřebovat trochu prostoru uvnitř skříně. Na toto místo je ale často umisťována třeba modulární kabeláž a ve většině nejběžnějších middle tower ATX skříní je zde prostor mezi zdrojem a optickou mechanikou dost velký, takže to asi nebude problém.

Zdroj jinak patří k těm menším, zadní mřížka rozhodně vzduchu při výfuku bránit nebude. Bojím se ale, že je natolik otevřená, že se do vypnutého zdroje bude snadno prášit.

Štítek každého kvalitnějšího zdroje toho prozrazuje opravdu hodně. Obyčejně také skutečného výrobce zdroje. Tzv. UL File Number tohoto zdroje je E322293 a po zadání do formuláře certifikační autority Underwriters Laboratories Inc. se dozvíte, že výrobcem je Arctic Cooling HK Ltd. se sídlem Pokfulam, Hong Kong. Arctic Cooling tedy zdroj pravděpodobně kompletuje sám a nakupuje jinde jen většinu jednotlivých součástek. Zajímavé jsou také už mnohem upřímnější a podrobnější údaje o výkonu. O těch najdete ještě více v dokumentaci zdroje:

Zatímco hodnoty zvlnění a šumu zatím neumíme prakticky ověřit, tak alespoň na 12V větvi zvládne naše testovací sestava požádat o příkon velmi blízký tomu u zdroje udávanému. Dvakrát 17 A na dvou 12V větvích je v dnešní době u 500wattového zdroje takovým průměrem.

Kabeláž

Arctic Cooling odolal populárnímu trendu modulární kabeláže a u zdroje najdete klasickou pevnou. Ono také výrobci nic moc jiného nezbývalo, když do typického umístění odpojitelných kabelů usadil ventilátor.

Kolik je kterých kabelů u dvou různých modelů Fusion 550 a 550R ukazuje tabulka z manuálu zdroje:

Tím skoro nejhorším začneme, další zprávy už budou příznivější. ATX 24-pin má bohužel jen necelých 44 cm a u ATX skříní typu tower se zdrojem umístěným dole a přitom klasickou orientací desky to bude asi problém. Majitelé typických skříní mohou být v klidu, bude to stačit bohatě.

Druhou špatnou zprávou je přítomnout pouze 4pinového ATX12V pro napájení procesoru (P4). Pro napájení velmi moderní základní desky Asus Rampage Extreme s procesorem Intel Core 2 Extreme QX9650 to stačilo, ale to, že některá základní deska nebude 8pinový konektor přímo vyžadovat, vám nemohu. Limitem tohoto napájení je navíc myslím jen 150 W. Jedná se tedy o mínus pro majitele nejnáročnějších čtyřjádrových procesorů a nadšené overclockery, pro skromnější uživatele by to neměl být problém.


S délkou napájecích kabelů PCI Express 6-pin a PCIe 2.0 8-pin pro grafické karty bude asi většina z vás spokojena:

Molex konektory dosahují 63 cm od zdroje, což bude asi také stačit. Bohužel jsou jen tři, ale protože máte hodně PCIe konektorů i konektorů SATA, žádné si redukcemi nevyplýtváte. Překvapivě chybí mechanismus usnadňující odpojení Molexů.

S napájením pro SATA zařízení dosáhnete bezmála metr daleko, díky rozměru tohoto kabelu snad nebude ani moc vadit, že všech pět SATA konektorů je na jediném kabelu a s rozložením ve skříni si už nějak poradíte.

Zdroj nabízí dva konektory pro připojení dvou systémových větráků. Regulace probíhá na základě výkonu zdroje a teploty.

Velmi silný a zřejmě dobře chráněný a odizolovaný síťový kabel se stal dobrým zvykem u většiny moderních zdrojů.

Uvnitř zdroje, součástky

Do zdroje se podíváte překvapivě snadno, stačí odmontovat čtyři šroubky a odejmout třístranný plech. Je sympatické, že šroubky nebyly opatřeny žádnou samolepkou, jejíž poškození by znamenalo ztrátu tříleté záruky. Doufám, že se nejednalo o výsadu kusu zaslaného přímo Arctic Coolingem z Hong Kongu.

Uvnitř už je Fusion 550R podobný dalším zdrojům s aktivním PFC (jehož řídící PCB je umístěn v rohu hlavní tištěného spoje zdroje): do primárního okruhu (blíže vstupu) patří ještě jediný velký kondenzátor, velká cívka a transformátory (vy vidíte na fotkách zřetelně jen ten hlavní). Sekundární prvky jsou umístěny povětšinou velmi blízko začátku kabelů pro napájení PC komponent.

Hlavní transformátor je podobně jako některé další součástky od tchajwanské společnosti Elytone Electronic Co., Ltd. Primární kondenzátor 400 V s kapacitou 560 µF pochází od renomované japonské firmy Nippon Chemi-Con. Kondenzátor ze série SMQ neoslňuje odolností (2000 hodin při 85 stupních Celsia) a ani se neřadí do kategorie Low ESR. Zárukou kvality by měl být spíše samotný výrobce, jehož produkty nebývají obyčejně kritizovány.

Sekundární filtraci mají na starosti mj. E/C kondenzátory RLS společnosti OST (Taiwan Ostor Corporation), které jsou stavěny až do 105 stupňů Celsia (při ní mají životnost 5000 hodin). Kondenzátory OST nejsou až tak moc rozšířeny, setkat jste se s nimi alespoň v jiné kapacitě mohli například ve zdrojích Silverstone Strider (u ST400 zcela jistě). Vzhledem ke kvalitní dokumentaci a v ní uvedeným slušným hodnotám bych je nekategorizoval jako špatné, dost možná jsou to jedny z řad japonského výrobce Toshin, který je skrze OST distribuován. Kondenzátory patří do kategorie Low ESR, což znamená vysokou účinnost (nízké ztráty výkonu) přo vyhlazování napětí.

Ve všech případech se samozřejmě jedná o hliníkové (Al2O3) elektrolytické kondenzátory. Zmínění tchajwanské společnosti ve spojitosti s klasickými kondenzátory by v někom mohlo vyvolat hrůzné vzpomínky na vyteklé a nafouklé výrobky z dob, kdy Tchajwanci ukradli „recept“ na jejich výrobu, ale protože byl neúplný, proslavili se tak v negativním slova smyslu. Věřím, že dnes už to neplatí a navíc OST je nějak spjata s japonským Toshinem, což by mělo pomoci vašemu klidu stejně jako výrobcem poskytovaná tříletá záruka.

Chlazení a hlučnost

Už v předchozí kapitole jste viděli, že uvnitř zdroje je jednen hlavní velký pasiv a vzduch z tlačného 8cm ventilátoru pomáhají směrovat tenké průhledné plasty, jež součaně fungují v některých místech jako izolace. Arctic Cooling si chlazení idealizuje takto:

Na každém šprochu pravdy trochu a musím říct, že i v nejvyšší zátěži měl vzduch prchající ze zdroje asi 38 stupňů Celsia maximálně. Bezdotykovým teploměrem jsem se snažil zaměřit na hlavní pasiv i další dosažitelné součástky a žádná z nich neměla přes 45 stupňů Celsia. Nejedná se samozřejmě o dokonalé měření, ale jistou představu o správně navrženém chlazení to dává. Na dobrých výsledcích se samozřejmě podílí i slušná účinnost zdroje, neboť veškerý rozdíl mezi příkonem a výkonem musí být ve zdroji přeměněn v teplo.

Ventilátor Arctic Fan8 Pro má při 12 V odběr 0,15 A a jak jste mohli vidět na předchozích fotkách a znovu na fotce v dolní části této kapitolky, je uchycen na pro Arctic Cooling typických gumičkách. Ty mají zamezit přenášení případných vibrací.

Ventilátor běží standardně na 700 ot./min a jeho regulace až do maxima (2000 ot./min) je řízena dle tmavě modré křivky:

Až do vysoké zátěže zůstávají tedy otáčky poměrně nízko a ani potom zdroj není rozhodně hlučný. Celkový zvukový projev zdroje je vynikající a zcela určitě patří mezi nejtišší zdroje vůbec. Troufám si říct, že při běžném provozu jej neuslyší ani majitelé ztišených počítačů. Ventilátor používá fluidní ložiska (FDB, fluid dynamic bearing):

Na německém serveru Dirkvader se pustili do měření hlukoměrem a po Seasonicu S12-380 (24,5 dBA v idle a 24,7 dBA v zátěži) se jednalo o druhý nejtišší aktivně chlazený zdroj vůbec. Fusion 550R (24,6 dBA v idle a 24,8 dBA v zátěži) se zařadil i před Enermax Modu82+ 425 W (24,7 a 25,1 dBA) či Zalman ZM460-APS (24,9 a 25,5 dBA). Jestli jsem ale článek pochopil správně, zátěž byla jen něco přes 100 wattů, tudíž jsou zajímavé hlavně hodnoty v idle.

Kompletní fotogalerie

Balení

Manuál

Zevnějšek

Kabeláž

Uvnitř zdroje

 

Zátěžové testy a účinnost

Pro zcela přesný test zdrojů nejsme vybaveni, proto v této kapitole zatím pravidelně uvidíte takový spíše uživatelský test. Díky stále stejné sestavě a snahy nastavit na sledovaných komponentech také pokud možno stejné teploty se snažíme vytvořit určité hladiny reálné zátěže. Odběr sledujeme na wattmetru, je v něm tedy zahrnuta i účinnost zdroje. Sledujeme také stabilitu jednotlivých hladin napětí, přičemž zdroj ovlivňuje ponejvíce právě pět a dvanáct voltů. Hladinu 12 V jsme také schopni nejvíce zatížit.

Testovací sestava

  • základní deska Asus Rampage Extreme (Intel X48)
    • Load-Line Calibration zapnuta
  • procesor Intel Core 2 Extreme QX9650 (Yorkfield)
    • 11× 333 = 3674 MHz
    • C1E a EIST vypnuty
  • paměti Kingston 2× 1 GB Kingston DDR3-1800 (KHX14400)
    • 1333 MHz, 7-7-7-20-2T, Auto VDIMM
  • grafická karta Nvidia GeForce GTX 280, 1024 MB
    • 3D takty nastaveny na: 700/1506/2400 MHz (GPU/SP/mem)
  • chladič procesoru Evercool Buffalo
  • pevný disk Western Digital Caviar SE16 500 GB (WD5000KS)
  • optická mechanika Toshiba SD-H802A
  • operační systém Windows Vista Ultimate 64-bit
  • ovladače grafické karty Nvidia GeForce 180.43
  • zátěžový program Prime95 25.6
    • In-place large FFTs, 4 threads
  • zátěžový program Furmark 1.6.0
    • Xtreme Burning Test, 1920 × 1200 px, 4× MSAA, full-screen
  • utitily Asus PC Probe II, eVGA Precision 1.3.3 a RealTemp 2.7.x

Pro porovnání výkonu zdrojů a jejich efektivity jsme si zvolili referenční zdroj, který představuje Corsair TX650W. Pro zatížení jsme si zvolili celkem čtyři hladiny, reprezentující stav bez zátěže (idle), zatížení pouze procesoru a pamětí (Prime95 25.6, In-place Large FFTs, čtyři vlákna), zatížení pouze grafiky (Furmark Xtreme Burning Test) a maximální zatížení celého systému (Furmark + Prime95). Tyto čtyři typy zátěže se od sebe liší přírůstkem přibližně 130 W a testy dokážeme s poměrně malou chybou reprodukovat. Bohužel zatím v naší výbavě schází plynule řiditelný zátěžový regulátor.

V tomto případě mezi otestovanými zdroji sledujte především hodnoty u podobně výkonných zdrojů: testovaného AC Fusion 550R a Enermaxu Modu82+ 525 W. Při nízké zátěži je Fusion 550R o něco účinnější, při střední jsou zdroje vyrovnané a při vyšší a velmi vysoké už není účinnost Fusion 550R zdaleka tak dobrá jako u konkurentů. Lehčí problém se projevuje i na poklesu na +12V hladině napětí.

Arctic Cooling Fusion 550R

Jelikož nemáme k dispozici zátěžovou sestavu, se kterou bychom byli schopni odebírat nějaké přesné hodnoty, musíme se spolehnout na relativní poměřování účinnosti zdrojů (viz výše zmíněná tabulka) a pak nezávislá měření sdružení 80Plus.org. Na webu 80Plus najdete otestovány už tři zdroje Arctic Cooling a tyto tři tedy získaly certifikaci 80Plus (AX-550T, Fusion 550RF a 550F). Testovaný 550R není určen pro jiné než 200–240V sítě a jelikož testování probíhá v Knoxville v americkém Tennesee, není mezi naměřenými. Nicméně věřím, že vnitřnosti zdroje ovlivňující účinnost jsou stejné a výsledky z 80Plus tedy i v tomto případě použitelné. Nakonec i naše měření potvrdila, že u zátěže blížící se maximálnímu výkonu zdroje (500 W) je účinnost už jen těsně nad 80 %.

Typická účinnost (při 50% zatížení) Fusion 550RF je dle 80Plus přesně 84,61 %, prrůměrná pak 82,74 %. Při příkonu 122 W a výkonu 101 W je to konkrétně 82,67 %. To je také odběr průměrného dnešního herního PC v idle. Znovu připomenu, že na naší české síti (230 VAC) bude oproti té americké (či japonské) účinnost o několik procent vyšší. To platí pro všechna čísla u všech zdrojů na 80Plus.org.

Enermax Modu82+ 525 W

 

Corsair CMPSU-650TX (referenční zdroj)

 

Enermax Pro82+ 425 W

 

 

Verdikt

Celkové dojmy z Fusion 550R jsou určitě dobré. Zdroj za slušnou cenu nabízí dobrou účinnost, velmi tichý chod a dostatek kabelů. Provedení rozhodně nepůsobí nekvalitně, v Arctic Coolingu nezapomněli ani na všemožné ochrany a aktivní PFC. I přes netradiční umístění většinou pomalu se točícího 8cm ventilátoru se zdroj jevil také jako velice chladný. Pro běžné počítače se jedná určitě o jednu z nejlepších koupí.

Problém nastává, když máte něco nestandardního. Skříň se zdrojem umístěným dole by se nemusela kamarádit s krátkým ATX 24-pin kabelem, některé základní desky osazené energeticky náročným procesorem by zase mohly brblat proti pouze čtyřpinovému napájení ATX12V pro procesor (P4). Rovněž velmi náročný herní počítač už není tak úplně šálkem kávy tohoto zdroje. V zátěži je pořád dost tichý i dostatečně chlazený, ale účinnost už není nejlepší.

Trošku sporná je na svou kategorii snad bezkonkurenční nabídka napájecích kabelů pro grafické karty. Dva PCIe 2.0 8-pin a dva PCIe 2.0 6-pin poskytují dostatek kabelů pro Quad-SLI i Quad-CrossFireX (dvě GeForce GTX 295 či 9800 GX2 anebo dva Radeony HD 4870/4850/3870 X2), ale zdroj na ně dle mého soudu nemá dostatek výkonu. Možná scénář se dvěmi GeForce GTX 280 a méně náročným procesorem by byl správným využitím těchto kabelů, čtyři šestipiny by pak využily například dvě GeForce 9800 GTX+/8800 GTX, nebo dva Radeony HD 4870 v SLI, resp. CrossFire a zde už by společně s dvoujádrovým procesorem mohl zdroj stačit (hlavně na první zmíněný případ).

Pokud se podíváme na stávající konkurenci zdroje, musíme hledat v kategorii zdrojů s výkonem kolem 500 W pod 2000 Kč. Zde dále hledání zjemnit na tiché zdroje s 80Plus certifikací a dostatkem kabelů i pro grafické karty. Zde byl dosud velmi populární hlavně Fortron Blue Storm II, který za jen o málo nižší cenu asi nenabídne tak tichý chod. Corsair VX550 by nabídl o něco vyšší výkon, podobně tichý chod a nějaké pro i proti v kabeláži, ale stojí přece jen už o 400 Kč více.

Zdroje Seasonic S12II-500 a Enermax Pro82+ 525 W by Fusion 550R ve většině hledisek rovněž o něco předčily, s cenou nad 2600 Kč jdou však mimo srovnání. Dražší je i Akasa. Hlavním soupeřem tak budou OEM Seasonicy, jež se s podobným výkonem díky ušetření na balení, vzhledu plechů a opletení kabelu dokáží s některými lepšími výkonnostními parametry a také tichým chodem dostat cenově i pod Arctic Cooling. Jako zajímavá nabídka se jeví Cooler Master Real Power M520, který jen za o něco vyšší cenu nabídne i modulární kabeláž, jeho skutečné kvality jsem však ještě neviděl nikde ověřeny testem. 

Arctic Cooling Fusion 550R

+ účinnost při nižší a střední zátěži
+ aktivní PFC, zabudované ochrany zdroje
+ velmi tichý
+ nízké zahřívání
+ opletení kabelů
+ čtyři napájecí kabely pro grafické karty
+ dobrá cena

- pouze 4pinový kabel pro procesor (ATX12V)
- krátký ATX kabel (24-pin)
- Molex konektory jsou jen tři a bez pomocných klipů
- chování při vysoké zátěži (12 V, účinnost)

MMF24

Za zapůjčení zdroje Fusion 550R děkujeme společnosti Arctic Cooling.