Hlavní navigace

Arctic modernizuje nabídku chladičů grafických karet. Je mezi nimi i hybrid

18. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Grafické karty jsou v současné době spolu s procesorem nejvíce „topivé“ komponenty v počítačových sestavách. Výrobci si tento fakt samozřejmě uvědomují a proto je současné většina karet vybavena výkonnými několikaslotovými chladiči. Pokud ovšem patříte mezi majitele referenčních modelů a nejste spokojeni s výkonem či hlučností současného chlazení, máte možnost pořídit si výkonnější chladič. Mezi průkopníky v oblasti chlazení patří i švýcarsko-hongkongská společnost Arctic, která nyní představuje několik inovovaných chladičů grafických karet.

Arctic Accelero Twin Turbo III

První představený model nese označení Arctic Accelero Twin Turbo III. Jedná se již o třetí revizi tohoto modelu, který se stal poměrně rozšířeným mezi uživateli. Rozměry chladiče jsou 217 × 122 × 53 mm, hmotnost dosahuje hranice 810 gramů. Z měděné základny vystupuje pětice heatpipe, které odvádějí teplo do hliníkového pasivu.

 

Ochlazování tohoto pasivu mají na starosti dva ventilátory s průměrem 92 mm. Jejich maximální hlučnost dosahuje 0,3 sone při 2000 ot./min. Samozřejmostí je PWM regulace. Podle tvrzení výrobce by měl chladič zvládnout uchladit až 250 W zbytkového tepla. Výrobce myslel i na komponenty na druhé straně PCB. V balení proto najdete velký hliníkový pasiv, který slouží k ochlazování paměťových čipů a dalších součástek.

Arctic Accelero Twin Turbo III Arctic Accelero Twin Turbo III Arctic Accelero Twin Turbo III Arctic Accelero Twin Turbo III

Novinka je kompatibilní s většinou dnešních grafických karet. Konkrétní kompatibilní modely najdete na webových stránkách výrobce. Arctic Accelero Twin Turbo III se již objevil v cenících několika e-shopů za cenu kolem 1500 Kč.

Arctic Accelero Extreme IV

Druhou představenou novinkou je model Accelero Extreme IV. Podle označení je jasné, že se jedná již o čtvrtou generaci tohoto chladiče. Rozměry dosahují 288 × 104 × 54 mm, chladič váží téměř jeden kilogram. I zde slouží pro odvod tepla ze základny pět heatpipe.

Díky rozměrnějšímu pasivu dokázal výrobce osadit dokonce tři ventilátory. Jejich průměr je 92 mm, maximální hlučnost dosahuje 0,5 sone. Otáčky lze regulovat pomocí PWM v rozmezí 900–2000 ot./min. I zde nezapomněl výrobce přibalit pasiv na opačnou stranu PCB. Tento model je určen pro highendové grafické karty, proto jeho maximální chladící výkon dosahuje hranice 300 W.

Arctic Accelero Extreme IV Arctic Accelero Extreme IV Arctic Accelero Extreme IV Arctic Accelero Extreme IV

Chladič bude nabízen ve dvou variantách. Jedna varianta bude určena pro většinu dnešních grafických karet. Druhá varianta s přídomkem 280X je určena pro grafické karty AMD Radeon R9 280X, které mají grafické jádro otočené o 45°. I tento model se již objevil v několika českých e-shopech za cenu kolem 2000 Kč.

Arctic Accelero Hybrid II 120

Poslední představená novinka nese název Accelero Hybrid II – 120. Základem celého setu je all-in-one vodní chlazení. Radiátor má rozměry 120 × 150 × 25 mm a je v základu osazen jedním 120 mm ventilátorem. Pokud by vám výkon nestačil, můžete osadit i druhý z opačné strany radiátoru. Vodní blok má měděnou základnu a jeho součástí je i čerpadlo.

Arctic Accelero Hybrid II 120 Arctic Accelero Hybrid II 120 Arctic Accelero Hybrid II 120 Arctic Accelero Hybrid II 120

MMF24

Také zde je součástí balení pasiv na opačnou stranu PCB, který slouží k chlazení paměťových čipů a dalších součástek. All-in-one vodní set poskytuje vysoký výkon, a proto by si měl chladič poradit až s 320 W tepla. Kompatibilita je zaručena s většinou dnešních grafických karet. Cenu výrobce stanovil na 99,95 € (cca 2800 Kč). Na všechny přestavené novinky poskytuje Arctic záruku šest let.

Zdroj: Arctic