Hlavní navigace

Arena Scientific Amex MP-G7: HD přehrávač hlavně na internet (recenze)

14. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vedle Xtreamerů a Popcornů jde o neznámý přehrávač, ale to neznamená, že bude špatný. Pyramidový tvar plastového těla s logem Androidu má na přední straně slot pro SD kartu a diodu informující o připojení k síti. Na zadní straně je vstup napájení, optický zvukový výstup TOSLINK, komponentní výstupy, HDMI 1.3, stomegabitová síť LAN a dva USB typu 2.0. Posledním konektorem je vstup pro anténu s DVB-T tunerem, kterou v balení sice nenajdete, nakonec vám ale chybět nebude. S tunerem se bude dodávat jiná verze zařízení.

Arena Scientific Amex MP-G7Arena Scientific Amex MP-G7Arena Scientific Amex MP-G7Arena Scientific Amex MP-G7Arena Scientific Amex MP-G7

V příslušenství dostanete drobné dálkové ovládání (na jednu knoflíkovou baterii), které nabízí jen ty nejdůležitější funkce. Přepínání zvukové stopy a titulků naštěstí nechybí. Dále malý napájecí adaptér a AV komponentní kabel. Důležitější HDMI kabel si bohužel budete muset dokoupit sami.

Parametry
Cena 2 820 Kč včetně DPH
Zapůjčil Kobe
Arena Scientific Amex MP-G7
procesor Cortex A9 1 GHz
paměť 512 MB DDR2
sítě LAN  100 MB/s, Wi-Fi 802.11b/g/n
konektory HDMI 1.3, komponentní, kompozitní, TOSLINK, 2× USB 2.0
podporované formáty MKV, MP4, AVI, MP3, AAC a další (záleží na přehrávači)

Na spodní straně se můžete po odšroubování šesti šroubků podívat dovnitř. Pod kovovým krytem (vše ostatní je plastové) je prostor pro osazení 2,5" pevného disku.

Telefonní Android

Po zapnutí se během minutky nastartuje operační systém Android verze 2.3.4, který je pouze lehce upraven pro použití s velkou televizí. Je v češtině a vnitřně se chová, jako by byl nainstalován v telefonu. V seznamu aplikací například zůstal fotoaparát, který se ze systému lehce odstranit nedá a po jehož spuštění se objeví pouze chybová hláška. Ale protože jde o standardní Android, je tu také Android Market, kde si můžet pod svým účtem (i bez něj) stáhnout jakoukoliv aplikaci. Vzhledem k verzi Androidu se některé aplikace v Marketu neobjeví, například oficiální aplikace pro Twitter chybí.

Na úvodní obrazovce najdete webový prohlížeč, přehrávač filmů, vstup do seznamu aplikací, přehrávač hudby a obrázků, prohlížeč souborů a nastavení. Tyto ikonky jsou na úvodní obrazovce napevno a nejde je měnit.

Ikonka s ozubeným kolečkem vede přímo do nastavení systému Android, kde si zvolíte jako jazyk češtinu, a jako typ připojení drátovou síť, nebo Wi-Fi. V příslušenství zdánlivě chybí anténa, ale konektor na zařízení je určen pro DVB-T a Wi-Fi anténa je schovaná uvnitř těla. V rámci jedné místnosti je signál dostatečný.

Arena Scientific Amex MP-G7Arena Scientific Amex MP-G7

Webový prohlížeč má úvodní obrazovku optimalizovanou pro použití na televizi. Matice odkazů vedou na používané stránky typu Wikipedia,Netflix či Google. Ale můžete si stáhnout kterýkoliv jiný prohlížeč, například Opera Mobile. Flash a tedy přehrávání videa funguje bez problémů

Hlavní položkou je většinou Přehrávač videí, jež je zde vlastně jen prohlížečem souborů. Samotný přehrávač se spustí až po vybrání nějakého filmu. Bohužel má přístup jen k lokálnímu disku a SD kartě, důležitější je však přístup na síť. Jediný postup, který fungoval, bylo vybrat v seznamu aplikací program Network, který se dokáže bez problémů připojit přes LAN či Wi-Fi na síťový disk s protokolem Samba, zapamatuje si přihlašovací údaje a poté umí spouštět filmy ve vybraném přehrávači. Škoda jen, že nejde přetáhnout na pracovní plochu k pěti základním ikonkám. Prohlížeč hudby a obrázků je to samé a opět si můžete stáhnout jakýkoliv jiný z Marketu.

Arena Scientific Amex MP-G7Arena Scientific Amex MP-G7Arena Scientific Amex MP-G7Arena Scientific Amex MP-G7

Po spuštění videa se klasicky objeví nabídka, ve kterém přehrávači/aplikaci se má video přehrát. Můžete si stáhnout kterýkoliv svůj oblíbený přehrávač, nejlépe takový, který umí i titulky. V některých přehrávačích se titulky chovaly podivně ​– každý dialog byl zobrazen jen sekundu, aniž by přehrávač bral v potaz čas zobrazení určený v souboru SRT. V některých se video ve vysokém rozlišení 1080p seká, v jiných přehrávačích je ale vše plynulé. Pro video vybírejte takový, který podporuje hardwarové přehrávání videa. Předinstalovaný s názvem Video Player to umí.

 

Nedá se říct, které formáty Amex umí přehrát, protože to závisí na aplikaci. Umí vlastně přehrát vše, co umí přehrát Android, s MKV H.264 tedy problém není, s AVI a MP4 také ne. Velmi náročné video o datovém toku 40 Mb/s se ale již trochu trhalo.

Po vyzkoušení všech funkcí jsem ovšem dospěl k názoru, že toto není primárně přehrávač videa. Na to za svou cenu nabízí příliš málo. Amex je ovšem mnohem víc – hodí se jako univerzální internetový box k televizi. Kromě multimédií na rozumné úrovni totiž díky otevřenému Androidu, do kterého můžete narozdíl od některých podobných více uzavřených zařízení (také s Androidem) stáhnou v podstatě cokoliv.

Arena Scientific Amex MP-G7Arena Scientific Amex MP-G7

Máte tu tak aplikaci pro iVysilani České televize (streamované ČT1/2/4/24), kalendář synchronizovaný s Googlem, kalkulačku, předpověď počasí  i email a sociální sítě. Pravděpodobně byste mohli stáhnout i nějakou hru, ale ovládala by se špatně. Když zmiňuji ovládání – s malým dodávaným dálkovým ovladačem by vás celý přehrávač  brzy přestal bavit, Kobe k němu proto doporučuje jiné dálkové ovládání KR200-2.

KL24

Plusy / mínusy
  otevřený Android
  řada aplikací
  chybí HDMI kabel
  jen průměrný přehrávač
Hodnocení

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.