Hlavní navigace

ARM a GlobalFoundries se spolu postarají, aby se 20nm čipy vyráběly snáz

14. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už delší dobu to vypadá, že se na příští léta schyluje k velké bitvě mezi Intelem a různorodými výrobci čipů založených na architektuře ARM. Druzí zmínění se mohou opřít o společný základ mobilní architektury, od počátku koncipované s ohledem na co nejvyšší energetickou efektivitu. Na straně Intelu zase stojí náskok ve výrobním procesu. Dodavatelé procesorů ARM si totiž musejí vystačit s výrobními linkami smluvních továren. Jejich výrobky proto většinou musejí používat starší technologii a mezi návrhem a prvními dodávkami u nich uběhne delší čas. Společnost ARM Holdings, která architekturu zastřešuje a licencuje, by tuto nevýhodu ráda alespoň částečně smazala. A právě s tímto cílem uzavřela partnerství s nezávislou výrobnou GlobalFoundries.

Cílem je, aby společnosti, které si technologie ARM licencují, měly co nejméně práce s návrhem a vyladěním svých čipů. A díky tomu je mohly uvést co nejdříve na trh. Za normálních okolností je totiž čip třeba pracně ladit na míru zvoleným výrobním linkám. ARM proto svá jádra dopředu odzkouší na 20nm výrobním procesu GlobalFoundries, a udělá tak tuto práci za své zákazníky. Ti si budou moci koupit již hotové návrhy odladěných jader (označované jako „hardened“) a různé potřebné  knihovny či připravené návrhy bloků paměti. Firmy, které budou chtít vyrábět u GlobalFoundries, tak nebudou muset začínat od píky a zvládnou své čipy připravit rychleji a levněji.

Procesor architektury ARM

Předmětem této spolupráce je nyní zejména připravovaný 20nm výrobní proces, v minulosti se však firmy už podobně sbratřovaly ohledně starších generací. 20nm výrobní linky mají dosahovat zhruba dvojnásobné hustoty integrace oproti 28nm procesu u GlobalFoundries a výkon se údajně zlepší až o 40 %. Spolupráce s ARM Holdings navíc počítá s přechodem na technologii 3-D tranzistorů finFET. Ze začátku bude 20nm proces používat klasické rovinné postupy. Pro zákazníky má však má být relativně jednoduché své čipy později přenést na pokročilejší variantu s finFETy. ARM totiž opět poskytne potřebný výzkum, nástroje a „polotovary“.

 

Co se týče návrhů, které bude ARM svým zákazníků takto předžvýkávat, půjde v prvé řadě o procesorová jádra z řady Cortex, zejména zřejmě Cortex-A9 a A15. Lze však čekat, že na 20nm procesu se v budoucnu budou vyrábět i jádra 64bitové architektury ARMv8. Tisková zpráva pak také hovoří o podpoře pro mobilní GPU Mali, které ARM také navrhuje a licencuje.

MMF24

Doufejme, že zároveň s touto spoluprací se společnosti GlobalFoundries podaří stáhnout náskok, který si dnes udržuje TSMC (o Intelu nemluvě). Pokud se bude větší množství mobilních čipů vyrábět ve spolupráci s GlobalFoundries, mohlo by to v ideálním případě eliminovat situace, kdy po nasazení nového procesu všichni čekají na TSMC a výrobky se na trh dostávají v omezených počtech či se zpožděním.

Zdroj: ARM, GlobalFoundries