Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku ARM uvádí Cortex-A78C, procesory speciálně dělané pro PC a notebooky. Bez big.LITTLE. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 9. 11. 2020 16:01

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    Mě přijde, že ty úsporná jádra (třeba pro procesy na pozadí) můžou mít smysl, že to může přinést efektivnější využití energie. I když k tomu by to možná chtělo ta malá jádra víc specializovat na co nejnižší příkon, kdežto Intel je možná trochu překlápí k vyššímu výkonu - uvidíme.

    Kdyby to dobře spolupracovalo se softwarem, tak si představuju, že by někdy v budoucnu třeba mohl panovat stav, kdy běžný idle desktop ve Windows žere třeba 100 mW, protože takové ty periodiky se probouzející hlouposti na pozadí včetně třeba updatů skype/telegramu/whatsapp a herních launcherů na pozadí a tak dále jsou dělané na malém jádru a to velké výkonné se probudí jenom když spouštím program a nebo otevřu ve Firefoxu stránku (a je třeba co nejrychlejc/nejresponzivnějc ji vykreslit).
    Dneska se k tomuhle probouzejí velká jádra a podle parametrů to můžou být slušné watty příkonu. Kdyby se hodně takových výkyvů eliminovala miniaturníma vysoce efektivníma jádrama, tak by třeba idle desktop mohl většinu času běžet s vypnutým ventilátorem na chladiči CPU a ten by se rozběhl třeba až kdybyste vytížili velké jádro/jádra na víc jak minutu... (protože by byl víc studený než je teď).

    Teoreticky to může i zvýšit výkon, ale tam je asi těžší to udělat smysluplně (ale pokud máte čtyři Atom jádra za cenu jednoho velkého, může se to vyplatit). Jako nezavrhoval bych to automaticky.