Hlavní navigace

ARM konečně ohrozí x86 v levných noteboocích: Nové Snapdragony X Plus dostaly vysoké turbo

6. 9. 2024

Sdílet

Qualcomm Snapdragon X Plus
Zdroj: Qualcomm, via techPowerUp
Levnější modely procesorů Snapdragon X Elite a Plus vydané v červnu měly slabinu v nízkém taktu, což také nešlo dobře s emulací x86 softwaru. To teď ale Qualcomm napravuje a jeho ARM čipy budou o dost lepší.

Před nedávnem se objevily zprávy o tom, že Qualcomm chystá další ARM procesor pro notebooky, který by rozšířil nabídku směrem dolů, a počítače s ARMem a Windows by se tím dostaly na o něco nižší počáteční cenu. Teď Qualcomm skutečně vydal nové modely procesorů Snapdragon X Plus, a je jich dokonce víc. Zejména ale teď dost vylepšil levnější modely. Mají totiž konečně slušný jednovláknový boost, který byl doteď slabinou.

Tyto nové procesory jsou pokračováním série procesorů Snapdragon X Elite, vydaných v červnu, a mají stejnou architekturu Oryon, kterou jsme analyzovali ve zvláštním článku. K výkonným dvanáctijádrovým modelům X Elite Qualcomm přidal ještě levnější řadu X Plus, ve které byl doteď jen jeden desetijádrový model. Teď do ní přibývají další tři, s nimiž budou v řadě Plu na výběr dvě desetijádra a dvě levnější osmijádra.

Revoluční „x86 zabíjející“ ARM procesory od Nuvie jsou tady. Notebooky uvádí všichni výrobci, ceny od 28 tisíc Přečtěte si také:

Revoluční „x86 zabíjející“ ARM procesory od Nuvie jsou tady. Notebooky uvádí všichni výrobci, ceny od 28 tisíc

Snapdragon X Elite a Plus: Modely procesorů s jádry Nuvia odhalené, jen část má ale špičkový výkon Přečtěte si také:

Snapdragon X Elite a Plus: Modely procesorů s jádry Nuvia odhalené, jen část má ale špičkový výkon

První již v červnu vydaný Snapdragon X Plus X1P-64–100 měl 10 jader, 36 MB L3 cache (12 MB v každém ze tří klastrů s jádry CPU) a takt 3,4 GHz. Jeho hlavní slabinou bylo, že maximální frekvence byla jenom 3,4 GHz i pro jednovláknové programy. U procesorů s architekturou Oryon je největším lákadlem vysoký jednovláknový výkon, který například v Geekbench 6 nebo Cinebench R24 soupeří s nejrychlejšími mobilními procesory Intelu a AMD (nebo Apple). Jenže to platí při jejich špičkové frekvenci 4,3 GHz, zatímco na 3,4 GHz (jen 79 % taktu) tato výhoda zmizí.

Hrubý výkon grafiky Adreno je u tohoto modelu 3,8 TFLOPS. To je naopak věc, kde je na tom tento model X Plus celkem dobře (výkon je nižší než u top modelů X Elite se 4,6 TFLOPS, ale ne o tolik).

Pomalejší osmijádro

K tomuto procesoru nyní přibývá nižší souputník s osmi jádry, o kterém už víme z předchozích uniklých informací: Snapdragon X Plus X1P-42–100. Tento ponechává aktivní jen dva čtyřjádrové klastry a 24 MB L3 cache (2× 12 MB), nicméně jako všechny modely k tomu má ještě 6 MB SLC (systémové cache). Výkon tohoto procesoru v mnohovláknových aplikacích bude díky jen osmi jádrům o něco snížen, současně má i nižší maximální takt pro všechna jádra aktivní – 3,2 GHz. Jeho jednovláknový boost je 3,4 GHz, tedy jako u předchozího desetijádra, takže jednojádrový výkon bude v dobrém i špatném slova smyslu stejný.

Tento model se ještě liší osekanou integrovanou grafikou, která má asi výrazně méně jednotek. Místo výkonu 3,8 TFLOPS má uvedeno je 1,7 TFLOPS.

U tohoto nového (stejně jako u předchozího již existujícího) Snapdragonu X Plus je pro většinu uživatelů asi největší problém právě ona snížená frekvence dostupná pro jednovláknové aplikace, na níž bude závislý výkon například webového prohlížeče nebo většiny běžných aplikací. Také vám tento výkon bude chybět při spouštění emulovaných aplikací pro platformu x86, kterému u vyšších modelů Snapdragonů X Elite právě vysoký takt prospívá a pomáhá zmírnit výkonnostní postih proti x86 procesorům spouštějícím aplikaci nativně.

Snapdragon X Plus - osmijádro

Snapdragon X Plus – osmijádro

Autor: Qualcomm, via TechPowerUp

Nová verze či revize Snapdragonu X Plus s pořádným boostem

Ovšem do toho vstupují ony dva nové modely, o kterých jsme předtím zprávy neměli. K předchozím modelům X Plus totiž teď Qualcomm přidal další desetijádro a dvanáctijádro, které mají podobné parametry jako zrovna popsané verze, ale mají navíc přidanou vyšší frekvenci pro jednovláknové aplikace, takže je tento problém z velké části vyřešen.

Proč to tak nebylo u prvních dvou modelů (a také u jednoho z 12jádrových modelů, Snapdragonu X Elite X1E-78–100), nevíme. Je možné, že se Qualcommu nepovedlo vysoký boost zprovoznit v první revizi čipů a tento křemík je prodáván v modelech s onou nízkou 3,4GHz maximální frekvencí, zatímco v ostatních modelech jsou už novější opravené verze čipu.

Nové vylepšené desetijádro má označení Snapdragon X Plus X1P-66–100. Opět má 36 MB L3 cache (12 MB v každém ze tří klastrů s jádry CPU). Maximální takt při zátěži všech jader je nezměněný 3,4 GHz. Ovšem nově je přidaný boost, jehož maximální frekvence je až 4,0 GHz. Tato frekvence je jako u vyššího modelu X Elite X1E-80–100, kde ji však lze udržet na dvou jádrech, kdežto X1P-66–100 ji umí poskytnou jenom na jednom jádru. Pokud to nebude kazit scheduler nebo procesy běžící na pozadí, měl by tedy na tomto procesoru být k mání pořádný jednovláknový výkon (v tomto případě má CPU 93 % taktu nejvyššího modelu).

Grafika Adreno je u tohoto modelu také zřejmě ve stejné konfiguraci jako u prvního desetijádra, Qualcomm u ní uvádí výkon 3,8 TFLOPS. Tudíž tento model X1P-66–100 představuje ve všem lepší volbu, než je dřív dostupný model Snapdragon X Plus X1P-64–100. Pokud byste ARM notebook kupovali, je hodně záhodno snažit se najít model s tímto na 4,0 GHz boostujícím modelem.

Modely procesorů Qualcomm Snapdragon X Elite a Plus

Modely procesorů Qualcomm Snapdragon X Elite a Plus

Autor: Qualcomm, via VideoCardz

A úplně stejně Qualcomm nyní oficiálně uvedl také vylepšenou verzi osmijádrového modelu: Snapdragon X Plus X1P-46–100. Opět má aktivní jen dva čtyřjádrové klastry a 24 MB L3 cache (2× 12 MB) a 6 MB SLC. Výkon bude lepší než u předešlého osmijádra i v mnohovláknových aplikacích, protože all-core boost (maximální takt pro všechna jádra aktivní) byl zvýšen z 3,2 GHz na 3,4 GHz.

Hlavně ale tento model opět má jednovláknový boost 4,0 GHz, tedy jako u vylepšeného předchozího desetijádra, takže tento model bude mít stejný poměrně vysoký jednojádrový výkon blízký highendovým modelům. Grafika je však podobně pomalá jako u prvního osmijádra, byť její výkon mírně stoupl na 2,1 TFLOPS. Stále to asi ale bude maximálně na nenáročné staré hry.

Pro zájemce o exotické PC, kteří nechtějí utrácet úplně rozmařile, model X1P-46–100 bude asi nejlepší možností, jak ARM Windows zkusit. Qualcomm dříve sdělil, že by chtěl, aby se v roce 2025 daly nejlevnější notebooky s procesory Snapdragon X Plus koupit už od 700 $. Zatím asi ale nejlevnější modely se Snapdragonem X Plus X1P-46–100 budou stát o něco více a na zmíněnou metu to asi bude chvíli trvat.

Referenční oficiální benchmarky procesorů Qualcomm Snapdragon X Elite a Plus

Referenční oficiální benchmarky procesorů Qualcomm Snapdragon X Elite a Plus

Autor: Qualcomm, via VideoCardz

Ona výrazně oslabená integrovaná grafika naznačuje, že by oba osmijádrové modely Snapdragon X Plus mohly být založené na odlišném menším čipu, který se podle úniků interně jmenuje Purwa (kódové označení dvanáctijádrového čipu je Hamoa). Mohlo by o tom svědčit i to, že mají jiné „part number“ (XI-45), zatímco desetijádra X Plus i dvanáctijádro X Elite mají společné part number XI-85. Part number XI-45 právě koreluje s onou slabou grafikou, zatímco všechny modely XI-85 mají výkon aspoň 3,8 TFLOPS.

Je možné, že část z osmijádrových procesorů (nebo dočasně dokonce všechny) budou ze začátku tvořené i defektními exempláři dražšího čipu Hamoa. I proto možná teď z počátku budou i notebooky s těmito osmijádry relativně dražší, a na onen 700$ cíl se dostanou v momentu, kdy se pro ně začne masově vyrábět čip Purwa.

MMF24

První notebooky s omsijádrovými modely by se měly již prodávat. I všechny modely Qualcomm Snapdragon X Plus mají stále zachovanou jednotku NPU s výkonem 45 TOPS, takže i tyto levnější procesory mohou tvořit základ tzv. Copilot+ PC.

Zdroje: TechPowerUp, VideoCardz