Hlavní navigace

Na základní desky se vrátí můstky rozbočující PCI Express, bude je vyrábět ASMedia

29. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud už hardwarové dění sledujete delší dobu, mohli jste si všimnout, že se z trhu vytratily desky vybavené můstky PCI Express. Tyto čipy vyráběné firmou PLX umožňovaly rozbočovat rozhraní PCIe a daly se díky nim vyrábět třeba desky s podporou čtyřnásobného SLI/CrossFire (tedy se čtyřmi sloty PCIe ×8, nebo také dvěma sloty ×16) i pro běžné desktopové procesory, které mají pro grafické karty jediné rozhraní ×16. Takovéto desky ale prakticky zmizely z trhu poté, co firmu PLX v roce 2014 koupil Broadcom (respektive tehdy ještě Avago) a nový vlastník tyto můstky několikanásobně zdražil. Do značné míry kvůli tomu kromě desek skončily i dvojčipové grafické karty. Levnější přepínače PCI Express od té době na trhu stále chybí, ale zdá se, že konkurenční prostředí by přece jen mohlo toto vakuum zaplnit.

Čipy pro tento účel totiž hodlají nově vyrábět hned dvě firmy. Jednak je to Marvell, který přišel s čipem 88NR2241, jenž slouží k rozštěpení rozhraní ×8 na dvojí ×4 pro potřeby NVMe úložišť v serverech. Vedle něj ale přepínač PCI Express odhalila také firma ASMedia: její můstek označený ASM2824 je údajně v poslední fázi vývoje a firma již má z továren hotový křemík. Také tento čip je zřejmě zacílen hlavně na provoz NVMe SSD v serverech a úložištích, ale konektivitou už je zajímavější. ASM2824 se na vstupu připojuje na rozhraní PCI Express 3.0 ×8 a vyvádí ven čtveřici rozhraní PCIe 3.0 ×4. Na rozdíl od Marvellu tedy skrze přepínání konektivitu rozmnožuje.

Schéma zapojení pro ASM2824 (Zdroj: AnandTech) Schéma zapojení pro ASM2824 (Zdroj: AnandTech)

Firma čip ASM2824 prezentovala na Computexu 2018 právě ve spojení s úložišti, kdy na něm běžely čtyři moduly SSD. Aplikací čipu by mohly být například adaptéry do slotu PCI Express ×8 používaného v serverech, umožňující připojit čtyři moduly M.2 s konektivitu PCI Express 3.0 ×4 pro každý. Taková karta by mohla fungovat například na platformě LGA 1151, kde by dovolovala přímá napojení čtyřech NVMe SSD přímo na procesor, přičemž by stále bylo ponecháno osm linek pro připojení samostatné grafické karty. Na Computexu byla taková konfigurace zapojena do slotu deky s čipsetem Z370 a procesorem Coffee Lake (byla ale použita integrovaná grafika místo samostatné).

KL24

Demo ASM2824 na Computexu 2018 (foto: AnandTech). Všimnětě si, že zelená prototypová deska je vlastně gigantický adaptér PCI Express zasunutý v ATX základní desce Demo ASM2824 na Computexu 2018 (foto: AnandTech). Všimnětě si, že zelená prototypová deska je vlastně gigantický adaptér PCI Express zasunutý v slotu ATX základní desky

Budou i můstky pro Multi GPU?

Tento produkt bohužel zatím neumožní ono rozdvojování slotů PCI Express ×16 pro grafické karty, o němž byla řeč na začátku. Asi ale existuje určitá naděje, že by ASMedia takové můstky mohla chystat v další fázi. Firma má za klienty snad všechny výrobce základních desek a má zkušenosti s výrobou čipů pro jejich potřeby, tudíž by měla mít dobré předpoklady jim vyhovět a snad se s nimi i dohodnout na akceptovatelných cenách.

Pro výrobu můstků PCIe se ASMedia vyloženě nabízí, protože v posledních letech obsáhla prakticky všechny příbuzné trhy s řadiči USB, SATA a různými čipy pracujícími i se signálem PCI Express (například opakovači). Vyrábí čipsety pro platformu AMD AM4, které rovněž obnášejí jak příjem, tak vysílání signálu PCI Express, protože jsou tímto rozhraním připojené k procesoru, ale samy vyvádějí několik linek. Výroba čistokrevných můstků PCI Express, které by mohly nahradit produkci PLX, je tedy pro ASMedia přirozeným krokem.

Byl pro vás článek přínosný?