Hlavní navigace

Asrock a jeho kreace na téma základní desky

7. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asrock dokázal u základních desek vždy něčím překvapit. Povedlo se mu to i na CeBITu. Tam patřily mezi nejzajímavější modely čtyři následující desky.

Zřejmě nejočekávanější novinkou je deska X58 Deluxe, která by měla přiblížit procesory Core i7 i běžným smrtelníkům. Doposud prodávané desky pro Core i7 jsou totiž velmi drahé, což by měla tato novinka alespoň částečně změnit. Není přitom nijak výrazně ochuzena. Používá standardní čipset Intel X58 + ICH10R, který doplňuje šest pamětových slotů, čtyři grafické s podporou Crossfire X i SLI a šest SATA konektorů. Nechybí ani gigabitová síťovka, osmikanálové audio nebo rozhraní FireWire. Cena bohužel není známá, ale očekává se podstatně nižší, než u konkurenčních desek.

Pod označením X58 SuperComputer se pak bude prodávat v podstatě stejná deska s podporou Nvidia Tesla Personal Supercomputer. Do grafických slotů tak budete moci osadit upravené grafiky optimalizované pro výpočetní operace, které může doplnit jedna grafika ze série Quadro. Pokud používáte aplikace, které dokáží takový potenciál využít, získáte za přijatelné prostředky skutečně velmi vysoký výpočetní výkon.

Ze zcela jiného soudku pak pochází následující dvojice desek. Ty jsou určeny pro procesory AMD. První z nich s trochu delším názvem K10N780SLIX3-WiFi obsahuje čipovou sadu nForce 780a SLI. Deska tak má velmi slušnou výbavu, podporuje až 3-way SLI  režim a až 16 GB paměti DDR2. Mimo to se chlubí i podporou procesorů do AM3.

CS24

Nejvíce své pověsti dostál Asrock ale u nejmenší a nejméně vybavené desky. Tu představuje model NF6-GLAN, jehož základem je prastará čipová sada GeForce 6150SE. Tento historický kousek ale Asrock vybavil podporou pro nové procesory do AM3. O dopadu na výkon si pak nelze dělat velké iluze, bue zřejmě značný. Samotná deska jinak nabízí čtyři SATA porty, až 16 GB pamětí DDR2-1066 a 5.1 audio. Výbava velmi skromná, ale třeba do kanceláře dostačující.

Autor článku