Hlavní navigace

ASRock chystá desky pro APU Kaveri. Bude i model s audiem Purity Sound

30. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Novou generaci APU s označením Kaveri bohužel AMD odložilo na začátek příštího roku, výrobci desek však už nyní s předstihem odhalují první základní desky pro platformu FM2+. Nový socket je totiž kompatibilní i s APU Trinity či Richland pro socket FM2. Po GigabyteAsusu se předvedla i společnost ASRock a oznámila na Kaveri připravené modely FM2A88X Extreme6+ a FM2A88M Extreme 4+. Oba staví na čipové sadě AMD A88X a ve specifikacích si lze všimnout například podpory paměťových profilů AMD AMP (XMP je pochopitelně podporováno též). ASRock uvádí, že podporují APU s TDP 95 a 100W, počítám ale, že jde o práci šotka a první číslo mělo být 65 W.

FM2A88X Extreme6+ je deska plné velikosti s čtyřmi sloty pro paměti a trojicí slotů PCI Express ×16. Třetí má nicméně jen čtyři linky a první dva se spolu dělí o šestnáct linek řadiče procesoru, nicméně při osazení APU Kaveri zase používají režim PCI Express 3.0. K tomu má pak deska po dvou slotech PCI a dvou PCI Express ×1. Napájecí kaskáda má 8 + 2 fáze (s digitálním řízením), taktovačům deska také nabízí tlačítka pro provoz mimo skříň, diagnostické LCD a také dvojici BIOSů s fyzickým přepínačem. Portů SATA (6 Gb/s) je sedm, chybějící osmý má na svědomí konektor eSATA na zadním panelu.

FM2A88X Extreme6+ je poměrně reprezentativní kousek. ASRock například natřel kondenzátory na zlato (což asi moc znalců neohromí) a přidal různé výmysly nadstandardní výbavy, kterou firma nazývá A-Style. Chybí sice vodovzdorná úprava, deska však má vstup HDMI a co je asi podstatnější, speciální provedení integrovaného audia, které ASRock pojmenoval Purity Sound. Sestává se z kodeku Realtek ALC1150, zesilovačů TI NE5532 (jeden je pro sluchátka) a různého stínění. O tom, jak zdařilá tato „luxusní“ integrovaná řešení jsou, se dají vést spory, nicméně kvalita by měla být lepší než u běžných desek. Pro výstup audia má jinak FM2A88X Extreme6+ i S/PDIF.

U desky pro APU tolik důležité obrazové výstupy jsou příkladné – máme zde totiž DisplayPort 1.2 s podporou rozlišení 4K a dual-link DVI (rozlišení až 2560 × 1600 bodů). HDMI zvládne rozlišení jen 1920 × 1200 bodů; jinak je ovšem přítomen i analogový výstup. Osadíte-li APU Kaveri, lze připojit dokonce čtyři monitory (dva k DisplayPortu). Další výbava obnáší celkem 6 portů USB 3.0 (dva z nich jako interní vývod), pro což deska používá přídavný řadič ASMedia ASM1042. Gigabitový Ethernet je místo obvyklého Realteku realizován čipem Atheros AR8171 (což bude platit i pro druhou desku), uvnitř také naleznete vývod pro sériové rozhraní.

 

Deska ASRock FM2A88M Extreme4+ je pak menšího formátu micro ATX a také menší vybavenosti. Napájecí kaskáda má 4 + 2 fáze a chybí tlačítka, displej či záložní BIOS. To by tolik nevadilo, bohužel se ale odporoučel i DisplayPort. Deská má jen analogový výstup, HDMI a dual-link DVI. Do doby, než budou monitory s rozlišením 4K dostupnou záležitostí, možná zbývá hodně času, ale přece jen je to škoda. Také audio je již řešeno konvenčně čipem Realtek ALC892 bez dalších parád (ale zůstal mu digitální výstup S/PDIF).

KL24

Na zadním panelu najdete jen dva porty USB 3.0 (druhé dva jsou vyvedeny uvnitř), zase je ale přítomen vývod pro sériový a paralelní port, pokud by o ně byl zájem (a také konektor pro modul TPM). eSATA se také nekoná, díky čemuž je ale uvnitř plných osm portů SATA (6 Gb/s), což leckdo bude považovat za přednost.

Zdroj: WCCFtech, ASRock (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?