Hlavní navigace

Podle slajdů ASRocku letos nové Radeony pro desktop nebudou, vyjdou nejdřív v březnu

10. 7. 2018

Sdílet

 Autor: AMD

ASRock toto jaro překvapil a vstoupil na trh grafických karet, kde začal prodávat karty Radeon. Ty ze začátku nebyly dostupné v Evropě, což se ale nyní mimochodem změnilo a ASRock se objevil v obchodech nejen s kartami s čipy Polaris, ale také s modely Radeon RX Vega 56 a 64. Ohledně GPU Radeon se ale nyní od firmy dostalo ven něco z jiného soudku. Objevila se totiž oficiálně prezentovaná roadmapa modelů připravovaných ASRockem, která by mohla vrhnout světlo na to, co se v oblasti grafik AMD chystá obecně.

Roadmapa ASRocku ukazuje jako poslední novinku karty, které vyšla nyní, modely RX Vega 56 a 64, které by však měly mít referenční chladič. Naopak nereferenční modely s lepšími vlastními chladiči v tomto plánu nejsou. ASRock dle dokumentu plánuje patrně na druhou polovinu července vylepšenou verzi svých Radeonů RX 570 a RX 580 v provedení Phantom Gaming X. Ta je označená „MK2“ a zdá se, že to obnáší změnu výstupů na PCB. Na těchto kartách budou místo jednoho HDMI 2.0 tyto výstupy dva (plus dva DP místo tří a jedno DVI).

Podstatné je zde ovšem to, co v tomto plánu není. Jak můžete vidět, slajd ukazuje horizont až k lednu a únoru 2019, odhaluje tedy plán až někam do první čtvrtiny roku. A v tomto období není uveden žádný další herní (ale asi ani těžební) produkt. To implikuje, že AMD v tomto období žádné nové Radeony neplánuje. Víme sice, že ještě letos má vyjít 7nm čip Vega 20, ale to bude patrně čistě výpočetní produkt (Radeon Instinct) a do herní sféry se nedostane. Tato roadmapa pravda nepochází od AMD, takže zůstává nějaký prostor k pochybnostem. Ale může znamenat doklad, že žádné nové Radeony – ať už nějaká další GPU Vega (Vega 11/12), nebo čipy Navi – nevydá AMD dřív, než v březnu 2019, který už na slajdu není ukázán.

Snímek roadmapy ASRocku pro grafické karty Radeon (zdroj: XFastest Taipei Meet) Snímek roadmapy ASRocku pro grafické karty Radeon (zdroj: XFastest Taipei Meet)

Výjimkou by ovšem asi mohly být produkty pro notebooky. Protože ASRock vyrábí a zde prezentuje desktopové karty, mobilní varianty pochopitelně nejsou zohledněny. To znamená, že Vega 12 (a možná Vega 11, o které však bylo ticho tak dlouho, že by mohla být zrušena), ještě letos stále mohou na trh přijít v tomto segmentu. GPU Rageon Vega Mobile s pamětí HBM2, které AMD ukazovalo na CES 2018, by mohlo asi být jedním z těchto čipů. Je možné, že u těchto GPU přežila právě jen verze pro notebooky (kde jsou přínosem paměti HBM2) a desktopová verze na trh nepřijde.

WT100

Radeon RX 580 Phantom Gaming X od ASRocku Radeon RX 580 Phantom Gaming X od ASRocku

Roadmapa zpochybňuje existenci údajného Polarisu 30

Nedávno se na internetu objevily zprávy, že by AMD mělo v poslední čtvrtině letoška uvést další refresh GPU Polaris: jít by mělo údajně o „Polaris 30“, který by byl náhradou za Polaris 20 v kartách Radeon RX 570 a 580; čip by údajně už mohl být vyráběn 12nm procesem GlobalFoundries, což by dovolovalo o něco málo vyšší takty. Tato informace ovšem nezněla úplně logicky a nepocházela z až tak dobrých zdrojů, takže její pravost byla dost otázka. Web VideoCardz o ní například nereferoval, což může znamenat, že se mu tuto možnost podařilo u vlastních kontaktů vyloučit.

Roadmapa ASRocku by mohla být užitečná právě v tomto kontextu. Nic jako refresh grafik třídy RX 580/RX 570 s novými čipy v ní není, jak už jste mohli vidět. Teoreticky je sice asi možné, aby ASRock novou generaci vydal až se zpožděním proti onomu čtvrtému kvartálu roku 2018, který zvěsti uváděly. Ale moc reálné to asi není, zvlášť pokud by šlo o zpoždění 3–4 měsíce. Generační obměnu se výrobci karet snaží dělat současně se svými konkurenty, protože jinak by se logicky ocitali v nevýhodě. Pokud tedy tyto slajdy třeba záměrně vydání nové generace nezamlčují, pak dost zpochybňují, že by zprávy o Polarisu 30 mohly být pravdivé.