Hlavní navigace

ASRock Transformer - „stará“ deska s novým Intel P67

29. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již počátkem ledna budou vydány nové procesory architektury Sandy Bridge od Intelu a s nimi přijde také nová čipová sada Intel P67. To, že pro Sandy Bridge byla vytvořena nová patice LGA 1155, už jistě mnoho z vás ví. ASRock se však dle svého zvyku rozhodl trochu kombinovat, a tak vznikl nový model základní desky pojmenovaný Transformer.

ASRock Transformer

Transformer je základní deska s ještě starší paticí LGA 1156, avšak novým můstkem Intel P67. Hlavním důvodem této kombinace bylo využití lepších vlastností P67 oproti P55. Možná se teď ptáte, o jaké vlastnosti se jedná. Je to především kvůli tomu, že starší můstky P55/H55 v sobě obsahují pouze starší PCI-Express 1.1 hub, přes který se připojují různé rozhraní jako třeba i USB 3.0 či SATA 6Gbps a vzhledem ke své maximální propustnosti 250 MB/s jedním směrem bývají limitem právě těchto připojení. Nový můstek P67 obsahuje jíž PCI-Express hub verze 2.0, tudíž by mohl přinést navýšení výkonu hlavně u SATA 6Gbps.

Jinak se jedná o standardní základní desku s paticí LGA 1156, osazenou čtyřmi paměťovými sloty DDR3 a jedním PCI-Express ×16 slotem pro grafickou kartu. Jak už mohlo vyplynout z předchozího odstavce, Transformer má k dispozici i dva USB 3.0 a dva SATA 6Gbps konektory. Na zadním I/O panelu se potom nachází klasická výbava v podobě 1Gb/s Ethernetu, výstupů osmikanálové zvukové karty, několika USB 2.0, apod. Samozřejmostí je podpora pro současné procesory Intel Core i3, i5 a i7. Transformer by měl být vydán již v prosinci.

KL24

Zdroj: techPowerUp!

Byl pro vás článek přínosný?