Hlavní navigace

ASRock uvádí 2 cm tenkou Mini-ITX desku s Celeronem Q1900, externě napájenou

17. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Příchod platformy AM1 s úspornými APU Kabini na čas strhl pozornost od čipů Bay Trail, kterými v podobném segmentu konkuruje Intel. Právě na bázi těchto procesorů nyní uvádí základní desku ASRock. Jedná se o model Q1900TM-ITX, zajímavý už například tím, že je uzpůsoben pro úspornější napájení notebookovým adaptérem místo zbytečně naddimenzovaného zdroje ATX a SoC je chlazen plně pasivně. Jedná se zároveň o model s nízkým profilem (tzv. formát thin Mini-ITX), který lze použít například pro zástavbu do stroje typu all-in-one.

Hlavním pasažérem na PCB je procesor Celeron J1900 se čtyřmi jádry architektury Silvermont na taktu 2 GHz (při turbu 2,41 GHz) a TDP 10 W. Chlazen je hliníkovým pasivem, jehož žebrování je sníženo, jelikož desky typu thin Mini-ITX se musí vejít do profilu 2,0 cm. To také limituje sadu výstupů dostupnou na zadním panelu: deska má tři USB 2.0, jeden USB 3.0, dva jacky pro audio (použitým kodekem je Realtek ALC892) a pochopitelně konektor pro 19V napájecí adaptér, který ale není součástí balení. Pro připojení externího monitoru lze použít analogový výstup nebo HDMI, obojí s rozlišením 1920 × 1200 bodů. Nechybí také gigabitový Ethernet, realizovaný nikoliv Realtekem, ale čipem Qualcomm Atheros AR8171.

Thin Mini-ITX deska ASRock Q1900TM-ITX
Thin Mini-ITX deska ASRock Q1900TM-ITX

Deska má dva ležaté sloty SO-DIMM pro paměti DDR3L (použitelných by mělo být celkem až 16 GB). Pro připojení úložišť nabízí ASRock dva porty SATA (3 Gb/s) i s konektorem pro napájecí kabel, jelikož deska nepoužívá ATX zdroj, který by je mohl napájet. Osazen je i krátký slot Mini PCI Express pro bezdrátový modul a v podstatě do počtu slot PCI Express 2.0 ×1, který bude ale v plochém stroji použitelný jen s riserem.

 

Na PCB je také vývod pro pět portů USB 2.0, dva přídavné porty USB 3.0 (poskytnuté čipem Etron EJ188) a také sériový port. Pro použití v stroji all-in-one (nebo nějaké embedded aplikaci) pak Q1900TM-ITX nabízí patřičné speciality: zejména obrazový výstup LVDS pro připojení LCD včetně podsvícení. Také u něj je maximální rozlišení 1920 × 1200 bodů. Na PCB je i vývod pro reproduktory, digitální mikrofon, přední panel audia a infračervené ovládání.

 

MMF24

Kam s ním...

Na našem trhu bohužel nejsou moc vidět šasi typu all-in-one, která by se s deskou dala spřáhnout. Dle vyhledávačů cen lze pořídit například In Win K2, což je ale spíše samostatná skříň bez monitoru. Nízký profil Q1900TM-ITX využijí tedy asi spíš kutilové fandící miniaturizaci. Pro zástavbu do běžného formátu Mini-ITX bude vhodnější volbou konvenční model ASRock Q1900DC-ITX. Ani u něj totiž nepřijdete o možnost napájet počítač úsporným externím zdrojem nebo o pasivní chlazení.

Zdroje: ASRock, techPowerUp