Hlavní navigace

Asrock uvedl dvě AM3+ desky. Konečně slušný micro-ATX základ pro FX-8370

2. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už léta se mnoho stavitelů počítačových sestav potýká s problémy platformy AMD AM3+. Pokud opomenu zastaralost čipsetů, dalším z mnoha problémů je velikost základních desek. Drtivá většina lépe vybavených desek jsou formátu ATX a jen malá hrstka si vystačí s rozměrem micro-ATX. A když už takovou najdete, výbava obyčejně nestojí za nic. Kromě desky od Gigabytu s lowendovým čipsetem 760G žádná jiná deska nemá chlazenou napájecí kaskádu. Samozřejmě nelze přehlédnout omezení 760G (špatná podpora procesorů FX řady 8 a 9, chybí plná kontrola napájení, omezené množství linek PCIe aj.).   

Asrock se stal v poslední době velkým inovátorem. Boří limity dnešních základních desek (nabízí např. integrované řadiče SAS od LSI, 10Gb/s síťovky, mini-ITX na X99 a další). Postupné evoluční kroky provádí nyní i na platformě AM3+, kde uvedl svou micro-ATX desku s čipsetem 970 – 970M Pro3.

Jde historicky o vůbec první m-ATX desku s tímto čipsetem, za což si Asrock zaslouží pochvalu. Možná někoho potěší cenovka pod dva tisíce korun včetně daně. Asrock 970M Pro3 je zkrátka stroze vybavenný model pouze s pětifázovou napájecí kaskádou procesoru s menším pasivem. Výrobce slibuje plnou podporu všech procesorů, samozřejmě vyjma řady FX 9. Ořezaná je i konektorová výbava, na zadním I/O panelu najdete pouze dvě USB 3.0, šest USB 2.0, gigabitový Ethernet, šestikanálový analogový audio výstup a dvojici PS/2.

Jelikož čipset 970 nenabízí nativní podporu USB 3.0, musí být podpora tohoto rozhranní řešena přes externí řadič. Z tohoto důvodu jsou na desce pouze dva porty. Absenci digitálního S/PDIF ale už nedokážu odůvodnit.

 

Další představenou deskou je Fatal1ty 970 Performance formátu ATX. Bezpochyb patří mezi nejlépe vybavené a nejdražší desky s čipsetem 970. Podobně jako u konkurence Asrock osadil desetifázovou napájecí kaskádu s masivním chladičem. Robustní chladič je osazen i na samotném severním můstku. Deska oficiálně podporuje všechny procesory FX včetně nejvyšších FX-9370 a FX-9590, samozřejmě nechybí podpora i starších Athlonů či Phenomů II.

Na desce jsou výhradně osazeny špičkové polymerové kondenzátory Nichicon LF s výjimkou napájení zvukovky, kde jsou použity elektrolytické audio kondenzátory taktéž od Nichiconu. Fatal1ty je vybaven systémem Purity Sound 2 s převodníkem Realtek ALC1150 a dvojicí operačních zesilovačů NE5532 pro vybuzení sluchátek s impedancí až 600 Ω. Síťovka od Realteku mě nemile překvapila, konkurence již běžně nabízí Intel nebo Atheros Killer.   

Zadní panel je vybaven podstatně lépe než u micro-ATX modelu – najdeme zde čtyři USB 3.0 a čtyři USB 2.0 porty, gigabitový ethernet, dvojici PS/2 a osmikanálový audio výstup včetně digitálního S/PDIF Toslink. Deska nabízí i slušné možnosti připojení disků, kromě šesti SATA 6 Gb/s můžete osadit SSD do slotu M.2. Majitele starších zvukových či jiných přídavných karet potěší i přítomnost PCI slotu. Trojice PCIe verze 2.0 ×16 zvládne při současném osazení maximálně rychlosti ×8, ×8, ×4. 

MMF24

Obě desky putují již do obchodů. Model 970M Pro3 koupíte za necelou dvoutisícovku, za dražší Fatal1ty 970 Performance zaplatíte přes tři tisíce. 

Zdroje: TechPowerUp (1), (2)