Hlavní navigace

Asrock Z87 Killer – herní deska od Fatal1tyho. Obstojí v těžké konkurenci?

20. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Konference IDF, jež právě před týdnem skončila, byla příležitostí, při které mnoho výrobců představilo své nové produkty. Jako dozvuk této akce tak můžeme považovat představení základní desky od Asrocku ze série Fatal1ty. Přezdívku velmi známého profi hráče a příznivce hardwaru už pro svoje desky Asrock získal před několika lety.

 

Po dvou přecházejících novinkách Asrocku honosícími se také certifikací od Johnathana Wendela, tedy deskami Z87 Professional a H87 Performance, přichází pro stejnou platformu (LGA 1150) jejich lépe vybavený „sourozenec“ Z87 Killer. Pojmenování Killer souvisí s využitím síťové karty, kterým je čip Killer E2200 výrobce Qualcomm Atheros. Asrock uvádí pětinásobné navýšení síťového výkonu, citelné snížení latence a možnost automatického stanovení priorit síťovým službám. Desky s tímto čipem již dříve vydal Gigabyte (G1.Killer 3) či MSI (Gaming series).  

ASRock Fatal1ty Z87 Killer

Deska Fatal1ty Z87 Killer je určena hráčům počítačových her a zaujme vymoženostmi jako např. Fatal1ty Mouse Port – USB port pro myš umožňující automatické zvýšení snímací frekvence na 500 Hz, nebo software F Stream pro vlastní nastavení této frekvence v rozsahu 125 až 1000 Hz. 

Do výčtu dalších inovací, zahrnutých pod označením Gaming Armour, patří speciální konektor pro napájení procesoru, který by měl snížit ztráty elektrické energie až o čtvrtinu a současně snížit teplotu konektoru. Ve výčtu jsou dále zlacené kontakty ve slotu PCI Express a přídavný konektor napájení pro konfigurace SLI/CrossFireX k zajištění větší stability grafických karet. Zmiňme ještě Purity Sound, jež sestává z několika komponent včetně stínění a sluchátkového zesilovače. Poslední přidanou hodnotou schovanou pod Gaming Armour je již zmíněná síťová karta. 

ASRock Z87 Killer

K napájení procesoru slouží osmifázový, plně digitální regulátor napětí. Deska disponuje čtyřmi sloty RAM pro paměti DDR3 s frekvencí až 3050 Hz a šesti porty SATA 6 Gb/s. Pro grafické karty jsou zde tři porty PCIe 3.0 s plnou propustností ×16 a podpora pro CrossFireX a SLI. Mezi další výbavu patří sedmikanálový zvukový výstup z čipu Realtek ALC1150 a podpora pro tři grafické výstupy (D-Sub, DVI-D, HDMI). Mezi zadními konektory najdete i jeden netradiční. Je jím HDMI-In, tedy vstup rozhraní HDMI, jež ASRock ukázal i na jiných produktech. Slouží k snazšímu připojení dalšího zařízení k monitoru bez nutnosti vypojovat kabely z počítače. Deska je formátu ATX.

ASRock Z87 Killer

KL24

Krom specifikací neuvedl výrobce žádné další informace, ale cena se odhaduje mezi 220 a 250 USD, tedy mezi 4200 a 4800 Kč. Situaci na trhu bude mít ztíženou – v podobné cenové kategorii je spousta konkurentů, ačkoliv menší výrobci již téměř „vyklidili“ trh.  Za zamyšlení stojí i to, zda označení Fatal1ty zůstává nadále silnou značkou v hardwarovém byznysu. 

Zdroj: [chiploco], [ASRock]

Byl pro vás článek přínosný?