Hlavní navigace

Asus Crosshair III Formula: pro zmatení nepřítele

24. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy a hlavní přednosti

Na úvod si dovolím malou odbočku do minulosti. Základní deska Asus Crosshair II Formula byla postavená na čipové sadě Nvidia nForce 780a SLI. Obsahovala tedy integrovanou grafiku, podporovala (i když jen sporadicky) Hybrid SLI i klasický SLI režim a osazovaly se do ní DDR2 paměti, které se vždy pojily s označením Formula. Deska patřila ke slušnému high-endu pro tehdejší procesory AMD a to je asi tak jediné, co ji spojuje s dnes testovanou verzí III. Recenzi staré Crosshair II Formula si můžete přečíst zde.

Dnešní recenze ale bude o zcela jiné desce, která s předchozím modelem má společné snad jméno a cílovou skupinu uživatelů. Deska je postavená na čipsetu přímo od AMD (konkrétně na AMD 790FX), osazují se do ní paměti DDR3 (dříve spojované s označením Extreme) a o podpoře SLI již nemůže být ani slechu. To ale nic nemění na faktu, že obě desky mají velmi povedené rozložení a kvalitní provedení. Za to si ale Asus také nechá řádně zaplatit.

Když pominu samotnou čipovou sadu, která na třetí Crosshair přinesla podporu CrossFireX (přece jen kombinace slov Crosshair a CrossFire zní trochu logičtěji, než Corsshair a SLI), tak se nová verze dočkala ještě dalších vylepšení. Ty se týkají především  pokročilejších uživatelů zaměřených na přetaktování systému. Ať už je to funkce MemOK pro rychlejší a bezpečnější bootování, osazené čipy iROG, které pomáhají se snadnějším taktování nebo širší možnosti BIOSu. 

Samotná čipová sada AMD 790FX je stále tím nejvýkonnějším, co AMD ve své arzenálu má. Ač byla z rodiny 790 uvedena jako první, stále jako jediná podporuje Quad CrossFireX. To ale není případ dnes testované desky, která má "jen" dva grafické sloty s rychlostí PCIe ×16. Stejně jako u ostatních čipsetů AMD, paměťový řadič
zde nenajdete, protože je integrován přímo v procesoru. Jižní můstek
SB750 pak přichází s 12 USB porty, šesti SATA s podporou polí RAID 0,
1, 5, 10 a JBOD a jedním PATA kanálem pro dvě IDE zařízení.

Balení, příslušenství, parametry

V poměrně rozměrné krabici najdete bohaté příslušenství čítající kompletní sadu kabelů, stíněnou záslepku, přídavnou zvukovou kartu a nesmí chybět ani manuál s instalačním CD. Nechybí ani rozšiřující USB/FireWire modul.

Mezi oblíbené pomůcky overclockerů pak patří LCD Poster, na němž se zobrazují nejrůznější systémové informace. Od POST informací až po teploty komponent.



Použité komponenty a jejich osazení

Použité komponenty a jejich osazení

Již na první pohled je vidět velmi dobré rozložení komponent. Kolem patice procesoru je dostatek místa i na rozměrnější chladič. Musíte však mít trochu nižší paměti, protože stejně jakou jiných desek pro AMD, i zde jsou paměťové sloty trochu blíže. Všechny důležité konektory jsou pěkně při okraji desky, SATA pak ukázkově zahnuty.

Zadní porty jsou oproti jiným deskám trochu prořídlé. Může za to především externí zvuková karta. USB portů zde mohlo být i tak ale o dva více, stejně tak mohla být zachována druhá síťová karta, jež u druhé verze Crosshairu byla. Naštěstí se zeštíhlování nedotklo praktického tlačítka ClearCMOS.

 


Desetifázové napájení zajistilo i při vyšším přetaktování maximální stabilitu a prakticky nulový pokles napětí při zátěži. Paměťové sloty mají bohužel tradiční AMD uspořádání, kdy jsou paměti v DualChannelu vždy nalepeny na sebe.

 

 

Na desce již nenajdete prehistorický konektor pro disketovou mechaniku. O všechny datové konektory se tak stará čipová sada. Na desce nechybí ani systémová tlačítka, dva čipy iROG, ani starý dobrý IDE konektor. O ten se ještě u AMD stará čipová sada.

Na desce se nachází trochu netradiční FireWire řadič VIA, gigabitová síťovka Realtek je pak již holým standardem. Pod dráty se pak ukrývá generátor taktu od ICS.

Systém chlazení, teploty a spotřeba

Na chlazení si dal Asus tentokrát hodně záležet. Nejenže pasivy velmi dobře vypadají, ony také skvěle plní svoji funkci.

Na severním můstku pak nesmí chybět podsvícené logo R.O.G. Podsvícení jde naštěstí vypnout.

Všem je ale tato deska prozatím unikátní, je počet čtyřpinových napájecích konektorů pro větráky. Těch se zde sešlo celkem osm. Navíc jsou velmi dobře řiditelné z BIOSu. Zde by se měli ostatní výrobci přiučit.

Spotřeba a zahřívání

Měření teploty jednotlivých komponent základní desky probíhalo při plné zátěži bezdotykovým infračerveným teploměrem Voltcraft IR-270H s laserovým zaměřovačem. Před samotným měřením byl systém v plné zátěži 15 minut, aby se všechny chladiče dostatečně rozehřály.

Jak můžete sami vidět, osazené pasivy plnily velmi obře svoji funkci. V tomto směru konkurovala Crosshairu akorát deska MSI 790FX-GD70.

Měření spotřeby probíhá zásuvkovým wattmetrem, který měří spotřebu celé sestavy (bez monitoru). Bohužel není technicky dost dobře možné změřit spotřebu pouze základní desky, nicméně z porovnání s ostatními deskami s různými čipovými sadami si můžete o spotřebě udělat velmi dobrý obrázek. V tomto případě je měřena spotřeba kompletní sestavy, tedy i s dedikovanou grafikou GeForce 8800 GT a přídavnou zvukovou kartou Asus Xonar D2.

Spotřeba se u Crosshairu nijak nevymykala z průměru. Rozdíl několika málo wattů na svých peněženkách pocítíte rozhodně míň, než cenový rozdíl mezi jednotlivými deskami.

Nyní se můžete podívat na relativní srovnání desek podle výkonu chlazení a spotřeby.

BIOS a jeho možnosti

BIOS a jeho možnosti

Návštěvu BIOSu zahájíme hned v té nejpokročilejší části – Extreme Tweaker. Ta se totiž zobrazí hned po náběhu BIOSu. Zde probíhá veškeré taktování procesoru, sběrnic i pamětí. V taktování méně zběhlí uživatelé mohou vyzkoušet funkci CPU Level Up, která přenastaví systém tak, aby odpovídal zvolenému modelu procesoru. Vybírat můžete mezi Phenomem na 3,0 až 3,4 GHz (v případě našeho Phenomu II X3 720). Odvážnější se pak mohou pustit do taktování manuální cestou.

Pro manuální nastavení má Asus v zásobě nepřeberné množství položek o velmi nadstandardních rozsazích. FSB ze měnit v rozmezí 200–600 MHz, děliček pamětí mohlo být k dispozici ale trochu více. Se změnou FSB ale hned vidíte výslednou frekvenci pamětí.

 

Nastavení pamětí je velmi košaté, ale naštěstí je rozdělené do několka základních částí. Pro běžné taktování stačí v podstatě měnit položky jen v části DRAM 1st Information, kde se nacházejí základní možnosti časování. Další položky již mají většinou na celkový výkon minimální vliv, a pokud nehoníte zrovna rekord v SuperPI, tak je můžete s klidným srdcem ponechat na hodnotě Auto.

Velmi dobře se Asus vypořádal možnostmi napájení. Dříve byl na jeho lepších deskách k vidění malý můstek pro přepnutí mezi vyššími hodnotami v BIOSu, zde se již nachází vše přímo v BIOSu samotném. Zapnuté hodnoty Extreme OV ale použijí jen nadšenci s kapalným dusíkem nebo héliem. Přece jen 2,25 V si do procesoru asi každý pustit nehodlá a tak je i základní hodnota 1,75 V více než dostatečná. V podobném duchu se pak nesou rozsahy dalších položek.

nyní se již dostáváme k tradičním položkám, mezi kterými zaujme zapnutí ECC korekcí u pamětí a cache nebo nastavení napájecího limitu pro grafickou kartu (v základu 25 W).

V BIOSu také narazíte na podrobné nastavení LCD Posteru. Nastavit můžete nejen podsvícení, ale hlavně druh zobrazovaných informací.

Samotný odstavec si pak zaslouží možnosti HW Monitoru. Ten je propracován do nejmenšího detailu. Sledovat můžete jedenáct druhů napětí, sedm teplot (tři z přídavných čidel) a všech osm otáček větráků. Šest z nich pak můžete přímo ovládat z prostředí BIOSu.

Ve zbývajících položkách můžete ještě vypnout zobrazování uvítací obrazovky, uložit si nastavení do jednoho z osmi profilů či vytvořit profilový soubor, který si uložíte na USB disk.

Jednotlivé nejdůležitější hodnoty pak shrnuje následující tabulka:

Kompletní galerie

Galerie všech snímků

Testovací sestava, použité testy

Testovací sestava, použité testy

Pro účely testování jsme použili následující komponenty a ovladače:

Základní desky testujeme na monitoru Dell 2408WFP od společnosti Dell.

Za zapůjčení zvukové karty Asus Xonar D2 děkujeme společnosti Asus

Za poskytnutí testovacích pamětí DDR2 a DDR3 děkuji společnosti Kingston

Kingston

Za poskytnutí teplovodivé pasty Noctua NT-H1 děkujeme
rakouské společnosti RASCOM Computerdistribution

Za zapůjčení mechaniky děkujeme společnosti LG

Za poskytnutí procesoru Intel Core i7 920, C2D Q6600 a E8500 děkujeme společnosti Intel

Přetaktování

Přetaktování

Samotná deska v oblasti taktování slibovala malé zázraky, kterých se mi ale dosáhnout nepodařilo. I tak je ale výsledných 330 MHz na základní frekvenci velmi pěkný výsledek. Trochu jsem ale doufal v pokoření hranice 360 MHz, která zatím při vzduchovém chlazení stále odolává. Frekvence procesoru se pak zastavila na také poměrně tradiční hodnotě – 3612 MHz. Odchylka 12 MHz je pak dána malou nepřesností základní frekvence.

Abych tentokrát naměřené výsledky při přetaktování trochu okořenil, nastavil jsem frekvenci pamětí na nejvyšší možnou, tedy 1600 MHz. Díky tomu byly dosažené výsledky nejlepší ze všech porovnávaných desek.

V tomto případě je měřena spotřeba kompletní sestavy, tedy i s dedikovanou grafikou Nvidia GeForce 8800 GT a přídavnou zvukovou kartou Asus Xonar D2.

Nyní se můžete podívat na celkové nárůsty frekvence sběrnice, procesoru i celkové hodnocení přetaktování.

Testy procesoru a paměti

Testy procesoru a paměti

Ve výkonnostních testech si deska vedla ve všech ohledech velmi dobře a za konkurencí nikterak nezaostávala. Výsledky v této a následující kapitole se tak často pohybovaly spíše v rámci odchylky měření.

Nyní se můžete podívat na relativní srovnání desek podle výkonu procesoru a pamětí. V grafu jsou porovnány všechny výše naměřené výsledky a výsledky z testu pamětí. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Testy pamětí, pevného disku a USB rozhraní

Testy pamětí, pevného disku a USB rozhraní

Nyní se můžete podívat na propustnost USB rozhraní a výkon pevného disku WD3200AAKS. Jeho výkon je měřen jednak v HD Tachu.

Nyní se můžete podívat na relativní srovnání desek podle propustností SATA a USB rozhraní. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Herní testy

Herní testy

Testování grafiky lze rozdělit na dvě části – na test propustnosti systému a test samotného grafického výkonu. Pro první jmenovaný jsme všechny hry spustili v nízkém rozlišení 800 × 600 bez zapnutého vyhlazování nebo anizotropního filtrování, v druhém případě pak ve vyšším rozlišení 1680 × 1050 se zapnutým antialiasingem a případně i anizotropním vyhlazováním. Detaily jsou ve všech hrách nastaveny na vysoké. Zatímco u prvního nastavení se grafy krásně škálují především podle výkonu procesoru, v druhém případě jsou již výsledky téměř srovnatelné, protože hlavní slovo si zde bere grafická karta, která je vždy stejná. Rozdíly se tak pohybují v jednotkách fps a nikoli desítkách, jako je tomu v prvním případě.

Do nové metodiky byly zařazeny hry Call of Duty 4 a Crysis. Dále zde najdete výsledky z testů 3DMark Vantage. Tyto testy probíhají na dedikované grafice Nvidia GeForce 8800 GT. Integrovaná grafika (pokud ji deska má), je v tomto případě vypnutá.

Na závěr kapitoly je zde opět relativní srovnání desek, tentokrát podle výkonu grafiky. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Práce s multimédii

Práce s multimédii

Do těchto testů patří kódování videa do DivX 6.8, převod HD videa do H.264 pomocí X.264 benchmarku, kódování 200MB WAV souboru do MP3 pomocí lame 3.97 a úprava fotek v Paint.NET.

Také zde nechybí relativní srovnání desek, tentokrát podle výkonu v multimediálních aplikacích. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Testy zvukové karty

Testy zvukové karty

Kvalitu integrované zvukové karty měřím pomocí RightMark Audio Analyzeru a zvukové karty Asus Xonar D2, která má dostatečně kvalitní vstupy, aby dokázala integrované HD kodeky proměřit. Kvalitu zvuku hodnotím také pomocí poslechového testu pomocí sluchátek Koss UR/29. V porovnání najdete kromě testované zvukovky také kartu SoundBlaster X-Fi dodávanou k deskám MSI a testovací Asus Xonar D2 (testováno loop-back smyčkou).

 

K základní desce je dodávána přídavná zvuková karta honosící se
označením X-Fi. Nicméně proslulý čip od Creative na ní nenajdete, pod
kapotou se ukrývá ADI 2000B. Zde je tak patrný rozdíl oproti přídavným
zvukovkám u desek MSI, které skutečně čip Creative mají a podporují tak
EAX 5.0 místo 4.0 u této karty. V grafech najdete tuto kartu porovnanou s integrovaným kodekem Realtek ALC 889A a referenční zvukovkouAsus Xonar D2. Rozdíly však tentokrát nejsou příliš výrazné.


Dynamický rozsah


Odstup signálu od šumu


Přeslechy mezi kanály


Frekvenční odezva


Harmonické zkreslení

Dodávané aplikace

Dodávané aplikace

Na instalačním CD najdete kromě ovladačů celou řadu užitečných nástrojů. Ať už přímo z dílny Asusu, nebo třeba od AMD či dalších výrobců. Asus dodává klasický balík AI Suite, který doplňuje PC Probe II a podařený nástroj TurboV. V něm můžete velmi snadno a efektivně taktovat pouhým taháním posuvníků.

Na CD najdete i předposlední verzi nástroje AMD Overdrive (3.0.1). i pomocí něj můžete velmi snadno taktovat, stačí se jen překliknout na záložku Performance Control.

Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení

I když nový Crosshair na svého předchůdce příliš nenavazuje a jeho označení je pro příznivce Asusu asi trochu matoucí, jeden odkaz by zde přece jen byl – kvalitní zpracování. To je znát jak na rozmístění komponent, tak na napájecích obvodech, které nedovolí ani při vyšším přetaktování jakýkoli pohyb napětí. Také osm čtyřpinových regulovatelných větráků přijde při stavbě tichého počítače jistě velmi vhod.

Celkové hodnocení, do nějž není započítána cena a výbava, vyznívá pro Asus velmi dobře. Vážnou konkurentku ale představuje MSI 790FX-GD70, která Asus v některých ohledech překonává. A to jak výkonnostně, tak i svojí výbavou.

Co se týče ceny, tak ta odpovídá zaměření desky na samotný high-end. To se ale týká spíše možností taktování, než osazených komponent. Konkurence totiž za podobnou (spíše nižší) cenu nabízí dvě gigabitové síťovky, přídavný SATA řadič nebo více PCIe ×16 slotů. Otázkou je, jestli jste schopni takové možnosti využít. Pokud ne, tak již na výbavu hledět nemusíte a můžete se podívat po příslušenství, kde zase vede Asus se svojí přídavnou zvukovou kartou a LCD Posterem. Obzvlášť tady bude záležet na jemných rozdílech v požadavcích uživatelů, protože špička základních desek pro AMD je nyní velmi vyrovnaná.

Plusy a mínusy

+ rozložení komponent
+ možnosti BIOSu
+ slušné přetaktování
+ osm 4pinových konektorů pro větráky
+ kvalitní chlazení
+ bohaté příslušenství
+ přídavná zvukovka X-Fi kompatibilní
+ LCD Poster

- vyšší cena
- chybí druhá síťovka
- v ceně mohl být přídavný SATA řadič

CS24

Za zapůjčení základní desky děkujeme společnosti Asus