Hlavní navigace

Asus Crosshair V Formula – připravena pro AMD FX

15. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asus Crosshair V Formula

Před několika dny AMD oficiálně vydalo čipové sady série 9. Ve své podstatě jde pouze o jemnou úpravu stávající řady 8, ovšem hlavní novinkou je podpora nové generace procesorů AMD FX s kódovým označením Bulldozer. Konkrétně na trhu najdete high-endový AMD 990FX, ve střední třídě poté 990X a nejnižší model je čipset 970. Součástí všech sad je také vylepšený jižní můstek, a to v podobě SB950 a u posledního modelu SB920.

Zdroj: TechReport.com

Jak jste si jistě všimli, celé schéma čipsetu AMD 990FX je téměř zcela totožné s 890FX. Kromě nové patice AM3+ a zvýšené propustnosti sběrnice HyperTransport 3.1 mezi procesorem a severním můstkem zůstává vše při starém. Jižní můstek nativně podporuje rozhraní SATA 6 Gb/s s možností šesti konektorů a až čtrnáct konektorů USB 2.0. Jelikož jde o upravené schéma není zde uvedena podpora zapojení více grafických karet: Nvidia SLI.

To je ovšem vše, samozřejmě změny a vylepšení v nové řadě 900 jistě zvýší možnosti přetaktování a stabilitu, případně mohou ovlivnit výkon nebo provozní vlastnosti. Na to se podíváme dále.

Asus Crosshair

Předchozí základní deska Asus Crosshair IV Formula vzbudila velice pozitivní ohlasy a stala se velmi dobrým základem herních počítačů a skvělým nástrojem pro veškeré nadšence. Je to, ale již déle než rok a nyní přichází Asus s řádově pátou základní desku modelu Crosshair s novou paticí AM3+, podporou Nvidia SLI a opět poutavým černo-červeným schématem.

Balení, příslušenství, parametry

Krabice základní desky Asus jsou posledních let zcela stejné, kromě pozměněného názvu je barevné podání i motiv zcela shodný s dvěma předchozími ROG deskami. Klasicky je pod předním panelem průhledný obal skrz který můžete vidět základní desku.

Příslušenství patří k těm obsáhlejším, najdete zde 6× černý SATA kabel, černý zadní panel, manuály, ROG samolepku, DVD s SW a ovladači, ROG connect kabel, stahovací pásky a u AMD poměrně nezvyklé SLI, 3-way SLI a CrossFireX propojky.

Specifikace výrobce:

Asus Crosshair V Formula
podporované procesory AMD FX, Phenom II, Athlon II, Sempron
patice AM3+
čipová sada AMD 990FX/SB950
operační paměť DDR3-1066/1333/1600/1800/2133
počet paměťových slotů/maximální velikost 4/32
druhy napájecích konektorů 1× 24pin 1× 8pin 1× 4pin 1× molex
formát ATX
zvukový kodek Realtek ALC892
počet zvukových kanálů 7.1
síťová karta/čip 1× 1 Gb/s, Intel 82583 
PCI Express sloty 4× PCI-E ×16, 1× PCI-E ×1
PCI sloty 1
USB 2.0 8 na zadním I/O panelu, 4 rozšiřujících
USB 3.0 4 na zadním I/O panelu, 2 rozšiřující
SATA 7× SATA 6 Gb/s, 1× eSATA 6 Gb/s
PATA ne
FDD ne
příslušenství 6× SATA kabel, CF, SLI a 3way SLI můstek, zadní záslepka, manuály, instalační CD/DVD, Q-konektory, samolepky
 
cena [Kč] 4800

 

Použité komponenty, rozložení

Použité komponenty, rozložení

Hned na první pohled deska zaujme velmi poutavým černo-červeným barevným schématem charakterizující herní sérii Republic of Gamers. Rozložení jednotlivých prvků a konektorů je dá se říci shodné i s předchozím modelem, je tu ale několik funkčních novinek.

Nejdůležitější je nový socket AM3+, jenž je připraven pro nové procesory Bulldozer, ale pojme samozřejmě také všechny staré modely určené do AM3: Athlon II, Phenom II a novější Semprony. Z důvodu, že se nová patice vyskytne i na stávajících základních deskách v nových revizích, je pro snadné rozlišení vyvedena v černé barvě.

Změna se týká i děr pro piny, ty jsou o něco větší což rozhodně vítám. Procesor mnohem snáze správně zapadne a je zde tedy menší riziko poškození. Jiné je také upevnění chladiče, místo tradičního rámečku zůstaly na desce pouze dvě distanční úchyty s backplate panelem.

Pro samotný procesor je připraveno osmifázové napájení koncepce Asus Extreme Engine Digi+. Napájecí obvody jsou chlazené spolu se severním můstkem čipové sady AMD 990FX mohutným pasivem s heat-pipe. Pro potřeby extrémního přetaktování je přídavné napájení procesoru v podobě osmipinového a navíc jednoho čtyřpinového konektoru.

Pro operační paměti DDR3 jsou tu čtyři banky s dual-channel režimem a zámkem jištění pouze z jedné strany. Deska pojme až 32 GB DDR3 s takty 2133(O.C.)/2000(O.C.)/1800(O.C.)/1600/1333 a 1066 MHz. V horní části jsou vyvedené body pro měření napájecího napětí na nejdůležitějších součástkách a vedle nich je červené tlačítko GO Button pro chytré automatické nastavení taktu a latencí osazených pamětí. Napájení desky je klasických 24pinem a pod ním je červený konektor pro přední panel USB 3.0.

Počet rozšiřujících slotů je bohatý, použít můžete čtyři sloty PCIe ×16, jeden ×1 a také jeden obyčejný slot PCI.

Nyní je vám k dispozici možnost multi-GPU Nvidia SLI, a to až v konfiguraci 3-way. Podpora CrossFireX zapojení je u AMD samozřejmostí. Rozdělení linek je možno buď 16 + 16, nebo 16 + 8 + 8.

V dolní části jsou tlačítka pro spuštění, reset a jednoduché přetaktování.

V levém rohu desky je integrovaný čip zvukové karty SupremeFX X-Fi 2, jde ovšem pouze o obyčejný Realtek ALC889 přelepený samolepkou.

V pravé části jsou po té piny pro připojení předního panelu, čip BIOSu v patici, baterie RTC obvodu, piny pro rozšiřující konektory USB 2.0 a pod odděleným chladičem je jižní můstek čipové sady AMD SB950.

Na pravé hraně jsou po té SATA konektory. Šestice zahnutých je řízena jižním můstkem a jeden oddělený je po té spolu se zadním konektorem eSATA spojen s čipem ASMedia. Všechny pracují s přenosovou rychlostí až 6 Gb/s.

Zadní panel obsahuje konektory z leva: 1× kombinovaný PS/2 (klávesnice/myš), 2× USB 3.0, CMOS reset, 2× USB 2.0, 1× eSATA, 1× optický audio výstup, 2× USB 3.0, 1× 1Gb LAN, 6× USB 2.0 (1× ROG connect), 8kanálové audio.

Kompletní fotogalerie


















Chlazení, teploty a spotřeba

Chlazení, teploty a spotřeba

Čipová sada AMD 990FX obsahuje stejnojmenný severní můstek a také čip jižního můstku SB950. Chladit je tedy nutné tyto dva prvky a navíc obvody napájecí kaskády.

Chlazení je rozděleno na dvě části. V té dolní je nikterak velký samostatný pasiv, který chladí SB950. V té horní jsou po té dva pasivy, které jsou spojeny heat-pipe k sobě. Ty chladí severní můstek a mosfety.

Samotné chlazení je výborně zpracováno, materiálem je hliník. Upevnění je pouze šroubky s pružinkami a izolačními podložkami, přičemž horní pasiv má také spodní backplate panely, jež pomáhají v chlazení a menšímu prohýbání desky. Bohužel se ale na obou obvodech čipsetu nachází pouze teplovodivá podložka, která není příliš kvalitní a mohlo by v krátkém čase dojít ke snížení tepelné vodivosti.

Teploty

Provozní teploty byly měřeny dotykovým teploměrem, po deseti minutách zatížení programem OCCT. Do tabulky jsou přidány i výsledky s osazeným aktivním ventilátorem.

Spotřeba (příkon)

Provozní vlastnosti jsou velmi podobné, teploty se liší samozřejmě použitým typem a velikostí chlazení, ale například spotřeba desek bez zátěže je zcela shodná. Při zatížení jsou na tom obě desky Asus také stejně, a to o více jak 15 W lépe nežli deska Gigabyte. Vliv „rozdílných“ čipových sad se ale prakticky neuplatňuje.

Testovací sestava, BIOS a jeho možnosti

Testovací sestava, BIOS a jeho možnosti

Pro testování jsme použili následující komponenty, systém a ovladače:

Testovací
konfigurace 
procesor AMD Phenom II X6 1075T 
operační paměti Kingston HyperX 2x2GB DDR3 
grafická karta Gigabyte GeForce GTX 460 SOC 1 GB
pevný disk WD VelociRaptor 150GB, 10 000 ot./min
chladič BOX, Noctua NH-D14
napájecí zdroj Corsair TX750, 750W
operační systém Windows 7 Ultimate, 64bit
ovladače grafické karty ForceWare 266.58

BIOS a jeho možnosti

Velmi příjemným překvapením je použití UEFI BIOSu (ano, zní to skoro jako oxymorón, ale zřejmě se to ujme) konečně také pro platformu AMD. Hned po vstupu do UEFI najdete v prvním menu Extreme Tweaker, tedy volby pro přetaktování a ladění výkonu.

V horní části jsou klasické volby pro změnu základní frekvence, násobiče pro NB, HT a operační paměti.

Trochu níže jsou podmenu pro detailní nastavení latencí operačních pamětí, ale hlavně extrémní množství voleb pro konfiguraci napájení. Můžete například zvolit míru kompenzace napájecích napětí (vdroop), jak pro CPU, tak i CPU/NB (paměťový řadič). Nebo nastavit konkrétní frekvenci spínání PWM napájecí kaskády.

Zcela v dolní části Extreme Tweakeru jsou volby pro změnu napájecího napětí. Rozsahy jsou opět dostatečně naddimenzované, do CPU můžete pustit až 2,3 V. Deska se tedy ani skutečně extrémního přetaktování s kapalným dusíkem rozhodně nezalekne.

Veškeré ostatní volby jako aktivace/deaktivace integrovaných zařízení, konfigurace SATA rozhranní atd. najdete v menu Advanced, zde je vše pěkně rozděleno do dalších podmenu.

Na desce je přítomen podrobný monitoring. Kromě detailního měření všech teplot a napájecích napětí můžete také sledovat a hlavně regulovat všechny ventilátory.

Pro zcela jednoduché a přehledné volby můžete UEFI přepnout i do tohoto takzvaného EZ Modu pro základní nastavení a sledování.














 

Přetaktování

Přetaktování

ROG série desek Asus měly vždy skvělé možnosti přetaktování zde tomu není jinak. Jak jsem už zmínil, na desce je tlačítko O.C. s aretací. Po jeho stisknutí a zapnutí systému deska sama zcela automaticky přetaktuje základní takt sběrnice FSB. Tím pádem zvýší frekvenci také procesoru, operačních pamětí, HT i paměťového řadiče.

Konkrétně u našeho procesoru se zvýšil takt ze základních 3 GHz na 3,5 GHz s plně stabilním chodem.

Maximální manuálně nastavená frekvence FSB byla také slušná, a to 302 MHz. Samozřejmě nejde o nijak vysokou hodnotu, ale byla stabilní pro všechny testy. Pro ty méně náročnější by byla hodnota pochopitelně vyšší.

Procesory Phenom II X6 mají maximální limit stabilního přetaktování okolo 4,3 GHz, náš kousek byl schopen pracovat na 4,2 GHz včetně zvýšené frekvence NB na 2,8 GHz. To je velmi slušné, možnosti základní desky a stabilita je na perfektní úrovni.

Zvolené napájecí napětí je trochu vyšší, po delším ladění by nebyl problém se dostat na nižší hodnoty, ovšem deska má až extrémně detailní množství položek pro ladění napájecí kaskády. Konkrétně například pět hodnot nastavení hodnoty kompenzace vdroop. To je změna napětí při zvýšení zatížení procesoru z idle. Přičemž pro co nejpřesnější a nejtvrdší napětí je nutné poměrně dlouho hledat přiměřené nastavení všech voleb, ovšem výsledek opravdu stojí za to.

Asus Ai Suite II

Asus ke svým deskám dodává software s názvem Ai Suite ve verzi II. Jde o soubor jednotlivých programů pro přetaktování, monitoring a nastavení ze systému Windows bez nutnosti restartování a změny v UEFI BIOSu.

TurboV EVO pro přetaktování a nastavení všech napájecích napětí.

DIGI+ VRM pro veškeré detailní nastavení napájení.

EPU umožňuje zvolit několik profilů pro řízení spotřeby a výkonu.

MyLogo pro změnu boot loga (POST).

Kromě Ai Suite II můžete použít vzdálenou správu přes ROG Connect, k dispozici po té máte stejné možnosti nastavení, ovšem dostupné z jiného zařízení (notebook, mobilní telefon). Ovšem možnosti využití nejsou příliš praktické ani při extrémním přetaktování. Jak funkce pracuje se můžete podívat například zde.

Testy výkonu

Testy výkonu

V grafech máme k porovnání tři poslední generace high-endových čipových sad AMD, 790FX, 890FX a 990FX.

Testováno bylo na uvedené sestavě s nastavením UEFI na základní hodnoty předvolbou Load setup defaults. Turbo Boost procesoru byl aktivní stejně jako všechny úsporné technologie. Paměti běžely na frekvenci 1333 MHz s časováním 9-9-9-24.

Testy dopadly vcelku podle očekávání, i když jsou jednotlivé základní desky a čipové sady od sebe generačně poměrně velmi vzdálené, stále jde o zcela stejnou architekturu lišící se pouze několika funkcemi. Až na velmi drobné odchylky způsobené chybou měření je výkon zcela totožný, či dokonce nový 990FX jemně ztrácí. To je ale způsobeno ranou verzí UEFI BIOSu, který výrobce stále ladí i vzhledem k novým procesorům.

Verdikt

Verdikt

Asus Crosshair V Formula je deska z řady Republic of Gamers a rozhodně není možné čekat nějaké kompromisy, či dokonce slabiny. Z hlediska funkcí a možností se jedná o velmi dobrý produkt a zcela jistě vás nezklame. Každopádně by se mohlo zdát, že oproti předchozí Crosshair IV Formuli nepřináší momentálně takřka nic nového.

Patice AM3+ nese sice podporou nových procesorů, ty jsou ale bohužel stále odkládány. Pozitivum je v podpoře multi-GPU zapojení Nvidia SLI, které je tedy konečně oficiálně dostupné i pro řešení s procesory AMD. Zde ovšem možnosti desky prozatím prakticky končí. Výkon čipové sady 990FX také nepřináší pro současné procesory žádný posun vpřed a je plně srovnatelný se současným 890FX i starším 790FX.

Ovšem musím říci, že můj celkový pohled na Crosshair V Formuli je více než pozitivní, možnosti a stabilita přetaktování je perfektní, volby pro nastavení napájecích fází + přídavný čtyřpin pro napájení procesoru mohou dále pomoci zvýšit efektivitu a deska tak bude vhodná i pro extrémní přetaktování. Automatické přetaktování pouhým stisknutím tlačítka a také skvelý software AI Suite II s dalšími možnostmi jak automatického tak i manuálního přetaktování jistě pomohou při ladění a zvyšování výkonu. Trochu zamrzí snad jen absence tlačítka pro odemykání jader procesoru, která byla na předchozím modelu k dispozici. Funkci je ale stále možno aktivovat v BIOSu.

Je třeba také zmínit, že kromě dnes testované verze Crosshair V Formula, bude na trhu i verze s kartou Asus Thunderbolt v balení (LAN Bigfoot + zvuk Xonar).

Jeden z trumfů, který asi nakonec rozhodl o udělení ocenění, je rozhraní nastavení BIOSu, tedy UEFI. Tato technologie hromadně přišla s konkurenčním Intel Sandy Bridge a až nyní výrobci přidávájí EFI i pro základní desky AMD. BIOS UEFI v podání Asusu je velmi dobře zpracován, veškeré volby jsou přehledné, pohyb a orientace pomocí klávesnice a myši je bezproblémová a v neposlední řadě je tu i velmi líbivý vzhled či jednoduchá možnost pořizování screenshotů.

Celkově tedy Crosshair V Formula předchozí verzi plně nahrazuje se všemi možnostmi a funkcemi, které nabízela a přidává několik nových. Z hlediska výkonu, provozních vlastností a přetaktování je na tom totiž minimálně stejně dobře či lépe. Bohužel jsou procesory Bulldozer odloženy o trochu déle, a deska tak nemůže nyní předvést veškerý potenciál. I tak si ale zaslouží ocenění za perfektní možnosti přetaktování, výborně zpracované napájení, vzhled a systém nastavení UEFI.

Asus Crosshair V Formula

+ AM3+, podpora nových procesorů FX i starších modelů AM3
+ skvělý OC potenciál
 + rozšířené možnosti nastavení napájení
+ jednoduché přetaktování tlačítkem
+ podpora nVidia SLI i AMD CrossFireX
 + poutavý vzhled
+ velmi dobrý SW Ai Suite II 
- teplovodivé podložky 
- pro současné procesory nepřináší nic moc nového 

MMF24

Za zapůjčení základní desky Crosshair V Formula děkujeme českému zastoupení společnosti Asus