Hlavní navigace

Asus Dragon HD 7850: propracovaný Radeon ze speciální edice

1. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asus má v současnosti v nabídce dva modely HD 7850, oba jsou osazené firemním chladičem DirectCU II. Levnější model HD 7850-DC2-2GD5 s jádrem taktovaným na 870 MHz a pamětmi na 4 840 MHz efektivně (oproti referenčním 860/4800 jsou navýšené jen zanedbatelně) se u nás prodává asi za šest tisíc. Výkonnější model HD7850-DC2T-2GD5 (či chete-li jinak HD 7850 DCII TOP), který jsme měli i v testu, je výrazně přetaktovaný na 975/5000 MHz, v e-shopech (zejména těch českých) ale prakticky neexistuje.

Mezi oba modely by se teď měl zařadit nový DRAGON HD7850-DC20-2GD5. Jeho jádro má běžet na 910 MHz a paměti na 5 GHz efektivně.

 

První HD 7850 od Asusu byly evidentně spíchnuté horkou jehlou, šlo o kombinaci referenčního PCB a chladiče DirectCU II, který byl podstatně větší (jestli si vzpomínáte, vyžádalo si to i prodlužovačku pro přídavné napájení).

Dragon HD 7850 DirectCU II na tom je co do rozměrů paradoxně ještě o cosi hůř, ve srovnání s prvními přerostlými HD 7850 od Asusu je ještě větší (starší HD 7850 je dole):

 

Tentokrát už to ale není jen kvůli chladiči, karta má nereferenční plošný spoj, který má posílené napájení. Zatímco referenční design měl čtyři napájecí fáze pro GPU a jeden šestipin pro přídavné napájení (druhá pozice na plošném spoji byla neosazená), Dragon má napájení se se 6+3 fázemi a dva šestipinové přídavné napájecí konektory.

 

Liší se i provedení pasivu – zatímco u HD 7850 DCII jde o kombinaci masivního hliníkového bloku nad základnou, ze kterého vede trojice heatpie do příčného žebrování v zadní části karty, Dragon dostane nový pasiv s podélným žebrováním a trojicí heatpipe (pravděpodobně, heatpipe vedou od základny na obě strany, z fotografií ale není zřejmé, zda jde o kombinaci dvou heatpipe ve tvaru S a jedné ve tvaru C nebo o pět heatpipe ve tvaru C). Na rozdíl od starší DCII už jsou také oba ventilátory stejné. Poslední drobností je „durability frame“, zpevňující rámeček plnící zároveň úlohu pasivu pro chlazení pamětí a ostatních součástek.

 

Na spodní straně je navíc černý rozvaděč tepla.

 

Pokud vás nová karta zaujala, raději si od toho zatím moc neslibujte. Z názvu to vypadá, že by mohlo jít o speciální edici určenou asijské trhy (podobně jako kdysi u „prasečí“ X 1650, Číňané mají právě rok Draka).

 

KL24

V Číně se totiž už prodává přibližně za 2300 čínských jüanů (v přepočtu necelých 8000 korun), ale informace o tom, zda vůbec a kdy by mohla být dostupná po celém světě, se zatím neobjevily.

Zdroj: TechPowerUp, Videocardz.com

Byl pro vás článek přínosný?