Hlavní navigace

Asus Eee Pad Slider: těžká váha s klávesnicí (recenze)

24. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Představení, zpracování a ovládání

O tabletech se často tvrdí, že jsou to ideální zařízení pro konzumaci multimediálního obsahu a brouzdání po internetu. I při těchto činnostech však docela často pracujete s textem, ať už se jedná o prosté vložení URL nebo vyplnění webového formuláře. Na virtuální klávesnici není problém naťukat pár znaků, pokud však potřebujete vepsat delší text, lepší volbou je zapnutí běžného počítače.

Zatímco se ostatní výrobci snaží co nejvíce přiblížit iPadu, Asus vyzkoušel poněkud odlišnou cestu. U modelu Transformer se pokusil o stvoření netbooku s odnímatelným displejem. Tento koncept se osvědčil a mnohými uživateli je vynášen do nebes. Pokud si pouze chcete zahrát Angry Birds, přečíst si článek na webu nebo Transformer použít jako čtečku elektronických knih, klávesnici jednoduše odejmete a používáte pouze displej jako běžný tablet.

Díky klávesnici, která je prakticky stejných rozměrů jako ty netbookové, může Transformer vyhovovat i jako pracovní stroj. Velkou výhodou je navíc integrovaný touchpad, ten musíte u Slideru oželet.

 

Zpracování 

Vzhledem k ne zrovna nízké ceně jsme čekali, že Asus bude minimálně držet standard zpracování, který předvedl u Transformeru. Naše předpoklady se víceméně naplnily, avšak jedno nemilé překvapení nás přece jen čekalo. Stejně jako většina Androidích tabletů i Slider disponuje plastovým šasi a srovnání tuhosti třeba s iPadem rozhodně není možné. Výrobce se rozhodl pro potažení zadní strany tenkou vrstvičkou gumového materiálu, jež má zpohodlnit manipulaci se zařízením. Tento účel plní dobře, problém však vězí v měkkosti tohoto materiálu. Poté, co zapůjčený model absolvoval kolečko několika redakcemi, nese právě tato pogumovaná část výrazné stopy používání. Vrypy se v tomto materiálu tvoří velice snadno - pro porušení svrchní vrstvy stačí třeba jen nechtěné položení na sponu propisky.

 

Tyto problémy se však naštěstí netýkají displeje. Ten je ochráněn vrstvou Gorilla Glass, která zabraňuje poškrábání displeje opravdu dobře - o tom jsme se již několikrát přesvědčili u telefonů. I po několika týdnech testování jsme měli velký problém s nalezením byť jen nepatrných mikroskopických škrábanců.

Při prvním shlédnutí konceptu vysunovací klávesnice jsme byli poněkud skeptičtí. I když může tento mechanismus bez problému fungovat u smartphonů, jak nás přesvědčilo třeba HTC, u tabletu s vyšší hmotností displeje to mohl být problém. Asus se však s touto částí porval bravurně. Masivní kovová část doplněná o silnou pružinu drží displej zakleslý v otevřeném stavu opravdu pevně. Displej se navíc při otevření zachytí za dva háčky na základně zařízení.

 

Klávesnice

Právě hardwarová klávesnice byla elementem, který z Transformeru udělal tak úspěšné zařízení. O něco podobného se tedy inženýři Asusu pokusili ještě jednou, i když odlišným způsobem. Hned na začátku vám však můžeme prozradit, že se jim to tentokrát příliš nepovedlo. Klávesnice má hned několik slabin, které z ní bohužel činí spíš podstavec tabletu.

První nevýhoda je patrná na první pohled - velmi malé rozměry. Mnoho uživatelů není spokojeno s rozměry klávesnic u netbooků, Slider má však klávesnici ještě o 50% menší. Na rozdíl od Transformeru má klávesnice pouze pět řad a byla tak ochuzena o horní řadu funkčních kláves. Zmenšeny samozřejmě musely být i samotné klávesy, které však kromě velikosti mají ještě jeden problém. Při psaní se nám často stávalo, že při stisknutí klávesy v jiném místě než přesně uprostřed, membrána stisk vůbec nezaznamenala. Senzory jsou pravděpodobně umístěny hlouběji než by bylo zdrávo a klávesy tak ne vždy reagují.

 

Od běžných notebookových kláves se rozložení liší čtyřmi klávesami pro Android. Na místě pro klávesu Windows, levý Alt a kontextovou nabídku zde najdete funkční klávesy Domů, Zpět a Menu. Androidí klávesu Hledat výrobce umístil nad pravou kurzorovou šipku. I když by mnohem pohodlnější bylo umístění těchto kláves do jednoho bloku, na rozesetí po klávesnici se dá poměrně snadno zvyknout.

K vysunutí klávesnice budete zpočátku potřebovat minimálně dvě ruce. Jednou rukou je třeba nadzdvihnout horní okraj a palcem druhé ruky překonat tlak pružiny, která drží tablet zavřený. Po krátkém tréninku se dá tablet otevřít i jednou rukou, to však pouze v případě, že leží pevně na stole.

Při vysunutí klávesnice se automaticky otáčí obraz na displeji do landscape mode (tedy "na ležato"). V této poloze se zamkne až do doby, než klávesnici opět nezasunete.

Ovládací tlačítka a konektivita

Veškerá další tlačítka najdete pouze na základně tabletu. Na levé straně je to tlačítko pro zapnutí či vypnutí tabletu (při dlouhém stisku) nebo pro zapnutí a vypnutí displeje (krátké stisknutí). Dále je to dvoutlačítko pro ovládání hlasitosti a slot pro microSD kartu. Uprostřed vás překvapí zapuštěné tlačítko, které je mezi tablety raritou - slouží totiž pro restartování Androidu. Pokud se vám operační systém kousne, jediným řešením je často právě tvrdý restart.

Právě hluboké zapuštění je opodstatněné, pokud totiž tlačítko stisknete při práci, tablet se restartuje okamžitě bez jakéhokoliv vyptávání nebo potvrzování.

  

  

Na protilehlé straně najdete standardní 3,5mm konektor pro připojení sluchátek nebo reproduktorů a především USB konektor. Do toho můžete připojit nejen paměťová média, ale i další zařízení jako myš nebo klávesnici. Právě myší tak můžete alespoň nějak nahradit chybějící touchpad. Zadní strana nabízí nestandardní datový konektor pro připojení k PC a také nabíjení. Vedle něj pak najdete obrazový výstup mini HDMI. Ten můžete použít třeba pro sledování filmů nebo hraní her na větší obrazovce televize.

Displej, výkon, výdrž a závěr

Displej

Použitý displej je naprosto shodný s displejem u Transformeru. Jedná se tedy o úhlopříčku 10,1" s rozlišením 1280 × 800, které zaručuje dostatečnou jemnost. O velmi dobré pozorovací úhly se postarala použitá IPS matrice. Ve srovnání s dalšími dostupnými tablety se bezpochyby jedná o jeden z lepších displejů. Bez problému předčí Acer Iconia Tab A500 i Motorolu Xoom. Naopak povedenější displeje nabídne Samsung Galaxy Tab 10.1 a samozřejmě iPad 2. Škoda jen, že Asus nepoužil stejnou povrchovou úpravu jako Samsung, která velkou měrou eliminuje usazování otisků prstů. Ze Slideru se dostávají opravdu špatně.

Výkon, výdrž

Ve specifikacích Slideru najdete osvědčenou kombinaci čipsetu Nvidia Tegra 2 a procesoru ARM Cortex-A9. Stejně jako na většině androidích tabletů s touto výbavou není problém přehrát videa ve vysokém rozlišení za předpokladu, že nepoužívají nějaké náročnější kodeky nebo vysoké datové toky. Pro představu přidáváme i výsledky z benchmarků. Nenamark testuje grafické jádro, Vellamo pomocí HTML5 a Javascriptu procesor.

Výsledky benchmarků
Nenamark1 43,7 fps
Nenamark2 18,0 fps
Vellamo 973 bodů

 

Výdrž tabletu na baterii patří k etalonu dneška. Při přehrávání testovacího videa jsme dosáhli hodnot kolem pěti hodin. Ve srovnání s nedávno testovanou sedmipalcovou Acer Iconií je to téměř dvojnásobek. 

Při běžném používání tabletu se zapnutou Wi-Fi, kam započítáme standardní brouzdání po internetu, občasné přehrání flashového videa a hodinu hraní her, jsme se dostali na hodnotu téměř devíti hodin. Ve srovnání s Transformerem, který má k dispozici ještě druhou baterii v základně s klávesnicí je to o dvě hodiny méně.

Verdikt 

Asus Eee Pad Slider bohužel nenavázal na úspěchy Transformeru. Zatímco u předchozího modelu s odnímatelnou klávesnicí se jednalo buď o tablet, nebo takřka plnohodnotný netbook, Slider není ani jedno. Při složeném stavu má oproti konkurenci vysokou hmotnost a především tloušťku. Při vysunutí klávesnice se sice s textem pracuje o něco lépe než s virtuální klávesnicí, avšak malé rozměry kláves, které mají občas problémy s detekcí stisku, odsunují tuto hlavní výhodu Slideru do pozadí. Mnoho uživatelů by také mohla odradit cena. Ta je totožná s cenou, za jakou pořídíte Transformer včetně klávesnice.

Slider nepovažujeme za propadák, avšak chápeme jej spíše jako ukázku toho, jak přenést koncept vysunovací klávesnice z telefonů mezi tablety.

V pátek se navíc pochlubil Jonney Shih z Asusu Transformerem Prime, který bude poháněn čtyřjádrovou Tegrou 3 a poběží na Androidu 4.0. Oficiálního představení bychom se měli dočkat 9.11. Zároveň Asus oznámil oficiální aktualizaci Ice Cream Sandwich pro stávající Transformer, doufejme tedy, že se dočká i Slider.

+ pozorovací úhly displeje
+ plná verze Polaris Office
+ vyšší výdrž na baterii

KL24

- vysoká hmotnost
- problémy s klávesnicí
- nestandardní datový konektor 

Asus EEE Pad Slider
Cena 12 490 Kč
Zapůjčil Asus
Hardwarová výbava
Čipset Nvidia Tegra 2 (2× 1 GHz)
Operační paměť 1 GB
Displej 10,1" (IPS, 1280 × 800)
Vnitřní kapacita 32 GB SSD (rozšiřitelná microSDHC kartami)
Bezdrátová konektivita Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1
Konektory miniHDMI, USB, 3,5mm audio
Baterie 2 260 mAh (udávaná výdrž až 8 hodin)
Rozměry 273 × 180,3 × 17,3 mm
Hmotnost 960 g

Byl pro vás článek přínosný?