Hlavní navigace

Asus Eee Pad Transformer: první dojmy z používání

6. 7. 2011

Sdílet

 Autor: Redakce

Recenze? Kdepak!

Na začátek se musím přiznat, že tablety a smartphony nejsou úplně mým šálkem kávy. Žádné podobné zařízení nevlastním ani dlouhodobě nepoužívám a hlavně z tabletů jsem nikdy nebyl nijak zvlášť nadšený, považuji je za zbytečnost, která nepřináší nic navíc oproti netbookům. Dotykové ovládání mi nikdy k srdci nepřirostlo a vadí mi i rozměry tabletů. Přesto mě ale Transformer velmi příjemně překvapil a nakonec jsem si s ním hrál podstatnou část večera.

Vězte také, že tento článek v žádném případě není recenzí. Má za úkol pouze zprostředkovat dojmy z krátkého seznámení s novým a velmi zajímavým zařízením, a to dojmy člověka, který o mobilních technologiích téměř nic neví a je v tomto ohledu v podstatě jen nepříliš pokročilým uživatelem (a tedy svým způsobem zástupce cílové skupiny tohoto přístroje). Proto zde chybí zkušenosti například s fotoaparátem, audio výstupem či Bluetooth - během dostupného času prostě nebylo možné alespoň trochu vyzkoušet vše.

Ovládání jako u notebooku

Hlavním tahákem Transformeru, kterého si každý všimne jako první, je samozřejmě základna, obsahující klávesnici, touchpad a druhou baterii. Klávesnice byla na předváděném modelu sice anglická (podle zástupců firmy by se však do září měla v ČR objevit verze s českou klávesnicí), nicméně pro nenáročné psaní naprosto vyhovující.

Stejnou chicletovou klávesnici ostatně možná znáte z ostatních produktů řady EEE. Odlišuje se pouze speciálními klávesami uzpůsobenými pro Android - namísto horní řady kláves, kde normálně bývají funkční klávesy (F1 - F12), Escape a PrintScreen tak najdete klávesy pro ovládání Wi-Fi, Bluetooth, jasu displeje, vypínání touchpadu, nebo třeba ovládání hlasitosti. Další dvě Androidí klávesy se dostaly dolů, namísto klávesy Windows je zde návrat na domovskou obrazovku a místo levého Altu hledání.EeePad TransformerTouchpad je v rámci možností velký a velmi pohodlný. Jeho tlačítko je umístěné úplně dole na spodní hraně základny, což už úplně ideální není, nicméně kvůli omezenému prostoru je to asi jediné přijatelné řešení. Touchpadu bych vytknul absenci scrollování při pohybu prstem na okraji, to je ale problém operačního systému. Scrollovat touchpadem jde, ale dost komplikovaně - musíte na něm provést stejný pohyb, jako když posunujete obsah na dotykovém displeji, tedy podržet tlačítko a přejet prstem nahoru či dolů; to je však v případě touchpadu neintuitivní, nepohodlné a jednou rukou téměř neproveditelné.

Vypadá sexy

Zpracování celého zařízení je vysloveně skvělé. Vzhled si můžete prohlédnout na fotkách, co z nich však nevyčtete, je kompletně hliníkový povrch. Displej je kryt sklem Gorilla Glass, které již známe z jiných mobilních zařízení a které se chlubí velmi vysokou odolností - při pokusu poškrábat sklo klíčem na něm nezůstala ani vlasová oděrka. Za zmínku ještě stojí, že vnitřek přístroje má hladký, matný povrch, zatímco spodní strana základny a záda displeje jsou vroubkované a opět matné. Otisky prstů tak budou zůstávat pouze na displeji, s čímž se u tabletů tak nějak počítá.

EeePad Transformer

Narozdíl od konkurence v podobě Aceru Iconia Tab W500 je spojení tabletu se základnou vyřešeno mnohem lépe a při spojení se zařízení chová stejně jako notebook, takže jde normálně zaklapnout, displej se nemusí nasazovat znovu. Kloub je výborně tuhý, displej se ze zvolené polohy nikam nehne, dokud na něj nezatlačíte. Uchycovací mechanismus je ovládán výrazným posuvníkem na přední straně kloubu, který se mi popravdě příliš nelíbil (nehodil se podle mého názoru ke zbytku zařízení), ale to je dost subjektivní věc. Připojení i odpojení displeje bylo každopádně velmi jednoduché.

Jedna věc mi však na kloubu tak trochu vadila: pokud máte zařízení na pevné podložce, tablet je připojen k základně a displej je otevřený, zadní strana klávesnice se mírně zvedne a stojí na kloubu. Kloub je prostě příliš masivní na to, aby se celý vešel do rozměrů základny i v otevřeném stavu. Je to však zřejmě konstrukční nutnost a malá daň za perfektní zpracování kloubu.

EeePad Transformer

Váhu výrobce udává jako 680 g, ovšem to je údaj pouze pro samotný tablet bez dokovací stanice (základny). Ta je na tom váhově podobně, dohromady tedy zařízení váží přibližně 1300 g, což je hodnota nijak nevybočující z kategorie netbooků. Kapsu vám neutrhne (tedy pokud do ní tohohle drobka nacpete), rovnoměrné rozložení váhy pak propůjčuje Transformeru slušnou stabilitu, nemá tendenci se převažovat. 680 g pro tablet však není úplně málo, pokud si jej nemáte o co opřít.

Famózní displej a slušná výdrž

Displej si zaslouží velkou pochvalu za použitou technologii (S-IPS) a s tím spojené skvělé pozorovací úhly a dobré barvy. Asus uvádí možnost vícedotykového ovládání až deseti prsty, což je pěkný marketingový tahák, avšak reálné využití si popravdě představit moc nedokážu. Jak je to s odlesky displeje bohužel na prezentaci nebylo možné zjistit, jelikož se odehrávala ve večerních hodinách. Rozlišení displeje 1280 × 800 je na takto malém zařízení (10,1") výborné a na obrazovku se toho vejde spousta.

EeePad Transformer

Transformer používá platformu Nvidia Tegra 2, což mu v kombinaci s gigabajtem operační paměti propůjčuje velmi slušný výkon. Hraní her i prohlížení webových stránek včetně Flashe bylo parádně svižné a ani spousty aplikací, které zůstaly spuštěny na pozadí po ostatních novinářích, se na uživatelském komfortu nijak zásadně neprojevovaly, zařízení bylo schopné celkem bez problémů renderovat webové stránky i s dvaceti spuštěnými aplikacemi. O svižnosti se zmíním ještě v povídání o operačním systému.

Výdrž na baterie výrobce uvádí 9,5 hodiny u tabletu a 16 hodin včetně základny. To jsou samozřejmě hodnoty ideální a v praxi se jim asi málokdy přiblížíte. Tablety však přestály více než 4 hodiny neustálého využívání skupinou natěšených novinářů, kdy byly neustále připojeny k Wi-Fi a bylo na nich zkoušeno všechno od surfování po internetu po multitasking dvaceti aplikací, fotografování a samozřejmě hraní předinstalovaných her.

Android 3.1? Ano, prosím!

Operační systém prvních modelů byl Android 3.0 Honeycomb, optimalizovaný právě pro tablety. V současnosti je již dostupná aktualizace na verzi 3.1, kterou si mohou majitelé starších kousků (např. ze zahraničí) zdarma stáhnout, na novějších sériích je již předinstalována automaticky. K tomu Asus přidal hromadu více či méně užitečných programů a utilit, za zmínku stojí především sada Office nástrojů Polaris Office 3.0, ve které nechybí textový editor, tabulkový kalkulátor ani prezentační nástroj.

Honeycomb je přesně to, co Androidí tablety potřebovaly. Jak již bylo zmíněno, systém je velmi svižný. Při rychlém scrollování nějakou větší webovou stránkou se sice některé části webu objevují trochu pomaleji (zpozdí se asi o půl vteřiny), téměř ničemu to však nevadí. Podpora Flashe byla dlouho slabinou mobilních systémů, zde ale funguje naprosto perfektně a žádný problém jsem nezaznamenal.

EeePad Transformer

Při prohlížení webu jsem narazil na jeden zádrhel v podobě déle se načítající stránky (pauza zhruba 10 vteřin, kdy se nic nedělo), nevím ale, zda to byla vina zařízení (přecejen stále v pozadí běželo těch 15 až 20 aplikací), nebo problém s Wi-Fi či serverem (jizdnirady.cz). Práce s Office dokumenty probíhala bez jediného zádrhelu, neměl jsem však po ruce žádný opravdu velký dokument, kterým bych schopnosti zařízení prověřil pořádně.

Příjemnou vlastností systému je také výborný task manager, který vám po stisku tlačítka ve spodní liště displeje zobrazí posuvný seznam všech otevřených aplikací, a to včetně jejich náhledů. Nepřišel jsem však na způsob, jak jej vyvolat na klávesnici (musel jsem se buď dotknout displeje, nebo na tlačítko klepnout pomocí touchpadu). Jsem si ovšem téměř jistý, že to nějak jde a chyba byla na mé straně.

EeePad Transformer

Protože obraz je lepší než tisíc slov, následuje krátké video. Natočili ho pánové na Anandtechu (http://www.anandtech.com/) a je na něm pěkně vidět svižnost systému, správce úloh, krátké prodlevy při rychlém scrollování webovou stránkou i možnosti nastavení systému.

" frameborder="0" width="425" height="350">

WT100

Lepší než netbook

Z prezentace jsem odcházel velmi příjemně překvapen. Zatímco Acer Iconia Tab W500, který se mi dostal do ruky před nedávnem, mě vůbec nepřesvědčil (především kvůli použití systému Windows 7, který se na takové zařízení vůbec nehodí), EEE Pad Transformer ve mně zanechal výborný dojem po všech stránkách. Myslím, že tohle je ta správná cesta, a pokud se v blízké budoucnosti rozhodnu pořídit si nějaký tablet, Transformer bude velmi horkým kandidátem.

Kdysi jsem nedal dopustit na svůj netbook (tedy než odešel do křemíkového pekla v ten nejnevhodnější moment), protože byl malý, lehký, vydržel dlouho na baterii a dalo se na něm nouzově pracovat, nebo si jej vzít do postele a koukat na filmy. Transformer ovšem všechny tyto věci dělá o několik tříd lépe, má lepší displej s vyšším rozlišením, systém optimalizovaný přímo pro malá zařízení a výborné zpracování.EeePad TransformerPokud se po přečtení těchto dojmů cítíte podobně, vězte, že doporučená maloobchodní cena zařízení je 9990 Kč za samotný tablet a 12490 Kč včetně základny. Uživatelé mobilního internetu si mohou počkat pár měsíců na verzi s 3G modulem, která by se u nás měla objevit koncem léta, stejně jako počeštěná verze s českou klávesnicí s klávesou Z v horní řadě.