Hlavní navigace

Asus Eee PC 1008HA: tak takhle to má vypadat (test)

18. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

 Plusy a mínusy
 + vzhled a provedení
 + pohodlná klávesnice
 + výrazně nadstandradní výdrž

 - plastové kryty konektorů
 - vestavěný akumulátor

Rychlé parametry (přejít na podrobné)
Procesor Intel Atom N280 (1,66 GHz, 512 KB L2)
Paměť/Rozšiřitelná do 1 GB / 2 GB
Pevný disk/rychlost 160 GB / 5 400 ot./min
Displej rozměry/rozlišení 10,1" / 1 024 x 600
Rozměry 262 x 178 x 26 mm
Hmotnost 1,1 kg
Cena nestanovena

Úvod, vzhled

Řada počítačů Eee PC společnosti Asus odstartovala před rokem a půl současnou mánii po malých a levných noteboocích. Je potěšitelné, že Asus nezaspal na vavřínech a stále předvádí nové a nové modely, které mu ostudu rozhodně nedělají. Jako třeba nový Asus Eee PC 1008HA, kterému dal výrobce do vínku přiléhavý přídomek Seashell.

Bílá mušle

A právě mořská mušle je tím, co svým vzhledem tento mininotebook připomíná. Ono tedy záleží na úhlu pohledu: zatímco milovníkům přírodu bude skutečně připomínat lasturu mořské mušle, obdivovatelům ovoce pak MacBook Air od společnosti Apple. Ten však kope zcela jinou ligu a opravdu není pro Eee PC 1008HA konkurencí, stejně jako není Seashell konkurencí celohliníkovému a plně vybavenému Airu.

Konektorů si při běžném použití vůbec nevšimnete, s výjimkou čtečka paměťových karet jsou totiž ukryty pod plastovými krytkami. Jejich provedení působí robustním dojmem, jejich skutečnou výdrž však prověří až čas a pravidelné používání.

Ve spodní části je minibook opravdu velmi tenký a postupně se k zadní části rozšiřuje. Velký a dobře podsvícený displej nabízí naštěstí plnohodnotné minibookové rozlišení 1 024 x 600 obrazových bodů a ne žádný z 16:9 hybridů. Výborně! Nad displejem se krčí dvojice mikrofonů zvukového pole a obligátní čočka webové kamery.

Velmi dobře jsou řešeny světelné stavové indikátory. Ty jsou umístěny v kloubu displeje a jsou viditelné jak v otevřeném stavu (v tomto případě vidíte úplně všechny), tak i při zavřeném počítači (platí pro indikátory nabíjení a provozu). Elegantní, jednoduché a neuvěřitelně praktické.

Šasi notebooku je plastové, ale velmi kvalitně zpracované. Tělo je pevné, nikde nic nevrže ani se nepřirozeně neprohýbá.

Klávesnice, porty

Fajn pro psavce

Velká a dobrá. To jsou dvě slova, kterými lze klávesnici tohoto počítače specifikovat. Přestože jsme měli pro test k dispozici pouze předprodukční vzorek, jehož klávesnice v levé horní části trochu nedoléhala, i tak dávala tušit dobré vlastnosti klávesnice v produkční verzi.

Klávesy připomínají spíše tlačítka, mají optimální zdvih, jsou příjemně velké i pro robustnější prsty a hmatově velmi dobře rozlišitelné. Jejich hlučnost se pohybuje v přijatelném standardu.

Velký multidotykový touchpad tvoří s plochou před klávesnicí jednolitou plochu, nadto nabízí velké potvrzovací tlačítko. Již jeho rozměry přispívají k jeho velmi dobré použitelnosti a multidotykovost se hodí, i když ji neumí dodávaný operační systém Microsoft Windows XP využít tak dobře, jako operační systém od konkurence.

S redukcí v břiše

Jestli vás na Eee PC 1008HA něco zaujme hned na první pohled, bude to pravděpodobně absence jakýchkoli konektorů s výjimkou slotu pro paměťové karty a zdířky pro připojení napájecího adaptéru.
Ne, nelekejte se - obvyklou výbavu konektorů najdete na Seashellu také, jen jsou všechny sloty skryty pod odklopnými plastovými dvířky. Na pravém boku se skrývají dva USB porty a pod samostatnou výklopnou krytkou konektor síťové karty RJ45. Při jejím návrhu zřejmě výrobce vycházel ze zjištění, že většina uživatelů mininotebooků používá pro připojení k síti bezdrátové karty a proto lze konektor klasické drátové sítě ukrýt pod důmyslně komplikovanou krytkou. Na druhou stranu však inženýři Asusu ani jinou možnost neměli: do tenkého těla by se plnotučný konektor RJ45 se svou výškou ani nevešel.

Na druhé straně pak najdete proprietární výstup na monitor realizovaný miniVGA konektorem. Ale nebojte se, adaptér budete mít vždy s sebou: je kovový a magnety jej drží ve slotu na spodní straně minibooku.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Lesklý, ale dobrý

Desetipalcový displej má naštěstí použitelné rozlišení 1 024 x 600 obrazových bodů. Je podsvícen řadou LED diod a je bohužel lesklý. Jeho barevnost je však dobrá, pozorovací úhly dostatečné a síla podsvícení více než dobrá.
Velmi potěšující je výkon podávaný dvojicí reproduktorů. Najdete je na spodní straně a svůj zvuk šíří odrazem od podložky. Dělají to však dostatečně hlasitě pro běžný poslech a také dostatečně kvalitně.

Lesklý displej s lesklým okrajem je rájem pro otisky, i když se snažíte držet počítač čistý.

S dostatečnou kapacitou

Když se tak na Asus Eee PC 1008HA díváte z profilu, nebudete věřit, že se do něj vešel také klasický pevný disk. Nabízí více než dostatečných 160 GB úložné kapacity a průměrnou přenosovou rychlost pohybující se těsně pod hraní padesáti megabajtů za sekundu. Disk je příjemně tichý a díky dobře provedenému chlazení se nijak výrazněji nezahřívá.

Výkon, provozní hluk a chlazení

Na cesta stačí

Modernější Intel Atom N280 minibooku opravdu sluší,k o čemž nejvíce vypovídá samostatná kapitola věnovaná výdrži při práci na akumulátory. Procesoru taktovanému na frekvenci 1,66 GHz sekunduje jeden gigabajt operační paměti a snadno přetakovatelná integrovaná grafická karta Intel GMA950.

Z výše řečeného vyplývají také výsledky testů (ty najdete všechny společně v poslední kapitole tohoto článku): ty jsou o chloupek lepší než u všech ostatních mininotebooků a předurčují tak Eee PC 1008HA do pozice ideálního pracovního nástroje na cesty - tedy samozřejmě za předpokladu, že si vystačíte s internetem a běžnou kancelářskou prací.

Chlad a ticho

Byť jsme testovali předprodukční vzorek, mile nás překvapila jeho tichost. Ventilátor chlazení sice běží neustále, je ale velmi tiché a výrazněji jej neuslyšíte ani v zátěži.

Podobně jako MacBooky i Seashell nasává chladící vzduch dílem klávesnicí a dílem perforací na spodní stěně a vyfukují jej dozadu okolo kloubu displeje. Díky tomu vás notebook neubíjí vyfukovaným horkým vzduchem přímo na vaši ruku. Obecně jsou teploty notebooku velmi nízké a v místech, kde se notebooku dotýkají vaše ruce, je šasi zcela chladné.

Bezdrátová konektivita, Napájení a výdrž

S novou technologií

V Asusu dali Seashellu do vínku rychlou bezdrátovou síťovou kartu s podporou standardu IEEE 802.11n. Bezdrátový čip sice není dvoukanálový, ale i na standardní frekvenci 2,4 GHz podává velmi dobré přenosové rychlosti. Dosah patří ke standardu, Eee PC 1008HA není žádný přeborník v citlivosti na Wi-Fi signál.

Pro lokální bezdrátovou komunikaci můžete použít v současnosti nejrychlejší osazovaný čip s podporou Bluetooth ve verzi 2.1 včetně rozšíření EDR.

Překvapení s výdrží

Výdrž mininotebooku Asus Eee PC 1008HA je zajímavou kapitolou. Překvapí vás celkem tři věci:

  • Baterie je vestavěná: ano, jednoduše uživatelsky vyměnitelná opravdu není. Je zavřená uvnitř šasi a bez pořádné šroubkiády se k ní nedostanete.
  • Baterie má nízkou kapacitu: tříčlánkový akumulátor nabízí pouze 2 900 mAh kapacity. To pravdu není mnoho.
  • Minibook má na baterii neuvěřitelnou výdrž: nevěřil jsem vlastním očím, když redakční test kancelářského zatížení skončil až po pěti a půl hodinách. Jen pro srovnání: většina konkurence dokáže se stejným akumulátorem jen o chloupek překročit tři hodiny výdrže.

Takže když to vezmu kolem a kolem, je úplně jedno, že baterii vyměnit nelze. I přes její nevelkou kapacitu dokáže napájet notebook dostatečně dlouho. Jen nechápu, jak to v Asusu zařídili, aby takovéto výdrž dosáhli.

Linux, Dodávaný software, Zhodnocení

Linuxu chutná

Klasický hardware dává jistotu při použití Linuxu, aktuální verze Ubuntu 9.04 bez problémů rozpoznala veškerý hardware testovaného minibooku včetně bezdrátové Wi-Fi karty. Pokud však přemýšlíte o upravené verzi systému Mac OS X, budete muset zapomenout na funkční drátovou i bezdrátovou síť.

Naopak aktuální sestavení připravovaného operačního systému Windows 7 od Microsoftu Seashellu opravdu sluší, ideální by však bylo osazení dvěma gigabajty operační paměti.

S on-line úložištěm

Dodávaný operační systém Windows XP Home je současnou mininotebookovou klasickou, v podání Asusu je však doplněn o speciální spouštěč i Eee Dock. Ty připomínají svým vzhledem prostředí první generaci Eeeček a pomáhá v navigaci především začínajícím uživatelům.

Součástí všech notebooků řady Eee PC je také on-line úložný webový prostor Asus Eee Storage a Seashell není výjimkou.

Povedl se

Asus Eee PC 1008HA je mininotebook, který se opravdu povedl a který si po delší době opravdu zaslouží redakční ocenění. Přestože jsme na test měli bílou verzi, velmi sexy je především v černé variantě. Je to zkrátka velmi kvalitně zpracovaný elegán s dostatečným výkonem a neuvěřitelnou výdrží.

Kompletní fotogalerie

MMF24

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Asus Eee PC 1008HA

Cena nestanovena
Zapůjčil Asus (www.asus.cz)
  
Redakce při testovaní notebooků používá paměťové produkty od společnosti Kingston.
 

Specifikace

 Procesor Intel Atom N280 (1,66 GHz, 512 KB L2)
 Operační paměť (vestavěná) 1 GB (DDR2, 667 MHz)
 Operační paměť (rozšiřitelná do) 2 GB
 Pevný disk (velikost) 160 GB
 Pevný disk (rychlost) 5 400 ot./min
 Pevný disk (typ připojení) SATA
 Optická mechanika (typ) není
 Optická mechanika (rychlost) není
 Velikost displeje (palců) 10,1
 Rozlišení displeje (bodů) 1 024 x 600
 Grafická karta Intel GMA950
 Grafická paměť sdílená
 Wi-Fi b/g/n
 Bluetooth 2.1 (+EDR)
 Mobilní komunikace není
 Operační systém Windows XP Home
 Porty (s výjimkou USB) 1x miniVGA, 1x RJ-45, 2x audio
 Počet USB portů 2
 Slot pro karty 1x SD/SDHC/MMC
 Rozměry 262 x 178 x 26 mm
 Hmotnost 1 104 g (včetně akumulátoru)

 

Výsledky testů

3DMark01 (body) 2 652
3DMark03 (body) 685
3DMark05 (body) 241
3DMark06 (body) 72
PCMark05 (body) 1 623
HDTune (MB/s; ms) 51,4; 16,5
CrystalDiskMark (MB/s) 52,47 (čtení); 50,21 (zápis)
SuperPI 1M (čas) 1:38,928
Cinebench R10 (body) 524 / 264
Sandra 2009 (procesor, body) 3 552
Sandra 2009 (multimédia, body) 24 341
Sandra 2009 (paměť, GB/s) 2,49 GB/s
Výdrž web* (čas) 4:52
Výdrž kancelář** (čas) 5:28
Výdrž multimédia*** (čas) 4:37

Poznámka: * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní