Hlavní navigace

Asus Eee PC 1015PN: téměř dokonalý netbook

7. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, technika pod kapotou

Plusy a mínusy

+ Klávesnice

+ Dvoujádrový Atom

+ Výkonná grafika

+ HDMI

- Výdrž baterie

- Jen 1 GB RAM

Asus jako průkopník kategorie netbooků nabízí hned několik různých modelů Eee PC, které se liší designem, použitým procesorem, grafikou či dokonce displejem. Ano, Eee PC můžete kromě desetipalcového základu pořídit i s dvanáctkou, a dokonce i jako tablet. Jako jeden z mála výrobců používá Asus v netboocích i stolní Atom D525, který nepodporuje úsporné funkce. Nejlevnější Eee PC stojí něco přes šest tisíc, nejdražší pak dvojnásobek - to už je ale téměř plnohodnotný notebook s dvanáctkou, externí grafikou, displejem HD ready a podobně.

Nejvyšší z řady 1015

Testovaný model Eee PC 1015PN je někde v polovině cenového spektra. Stojí necelých devět tisíc a je to zatím jediný model s dvoujádrovým Atomem N550, který podporuje úsporné funkce a snižuje tedy spotřebu celého přístroje. Procesor tepe na frekvenci 1,5 GHz, podporuje HyperThreading a má tedy 4 logická jádra; ostatně podrobně jsme o něm psali nedávno. Eee PC je vybaven dedikovanou grafikou Ion 2, která nahrazuje docela zoufalou interní grafiku Intel GMA 3150, takže pokud si pořídíte vyšší verzi Windows 7 než dodávaný Starter, budete si užívat plynulého Aera.

    

Samotný notebook není novinkou, na trhu jsou již levnější verze s jednojádrovým Atomem N450 a N455, oba s frekvencí 1,66 GHz. 1015PN je prodáván v bílé, černé a červené verzi, přičemž červená je velice decentní a rozhodně nejde o nějaký křiklavý odstín. Barevné je v podstatě jen víko a prostor pod klávesnicí s touchpadem a jediným výstřelkem je tlačítko touchpadu s imitací leštěného hliníku. Notebook má kulaté tvary, nikde nenarazíte na hranu - zkrátka není na něm nic moc zajímavého. Jako celek ale působí elegantně a přívětivě. Zpracování těla je kvalitní, displej také nikde nevrže a příliš se neprohýbá. Jen klouby víka věstí, že po čase budou hlasitější.

    

Klávesnice, displej a portovaná

Skvělá klávesnice na dlouhé psaní

Přiznám se, že jsem ke klávesnici přistupoval poněkud s despektem. Malá tlačítka mne od psaní poněkud odrazovala, a to mám s netbooky docela velké zkušenosti a často jsem na nich celodenně pracoval; sám navíc vlastním Aspire One 532h - ten má ale tlačítka přece jen o něco větší. Přes prvotní nedůvěru však musím klávesnici pochválit. Tlačítka jsou sice malá, ale mají velké rozestupy, takže se nestane, že byste se uklepli vedle. Klávesnice je velmi tichá, má optimální zdvih, zkrátka píše se na ní překvapivě dobře. Také touchpad si zaslouží pochvalu - je dostatečně velký, citlivý a používá multitouch gesta podobně jako Apple: pro rolování dolů a do boku musíte použít dva prsty, nefunguje tedy pohyb prstem u kraje, jak je obvyklé. K dispozici jsou i další multitouch gesta, například zoom.

    

Stejně jako klávesnice mne potěšil i displej. Nejde však o rozlišení, které mne zaujalo, to je běžných 1 024×600 bodů, ale o provedení - je totiž matný. Díky tomu se za jasného dne nemění v zrcadlo a je na něj krásně vidět. Sice nemá takový kontrast a jasné barvy, ale to notebooku nepovažuji naprosto za důležité. Navíc má naprosto skvělý jas - na maximu září jako žárovka. Na druhou stranu bych ale ocenil možnost jas více snížit, když bych se v noci díval na film. Pozorovací úhly jsou průměrné, při běžné práci s nimi nebudete mít problémy.

HDMI oceníte

Výbava konektorů není u 1015PN nijak nadstandardní - budou vám tedy muset stačit tři porty USB (všechny USB 2.0), jeden konektor pro připojení ethernetu, klasické VGA a jediné, co je tu tak nějak navíc, je HDMI. Na modelech, které jsou vybaveny integrovanou grafikou od Intelu, nic takového totiž nenajdete. HDMI oceníte nejen tehdy, když budete chtít netbook připojit k monitoru, ale také v případě, že jej budete tu a tam používat jako přehrávač k televizi. Mimochodem, ethernetový konektor má spodní část částečně výklopnou, jinak byste do nějak kabel nedostali; je totiž kvůli úzkému okraji dost hubený. V pravé části je navíc ještě výstup na sluchátka, vstup pro mikrofon a také čtečka paměťových karet. Zkrátka klasika.

    

Pořádná porce netbookového výkonu

Jak už jsem napsal výše, netbook je jeden z prvních na trhu vybaven novým dvoujádrovým procesorem Intel Atom N550 s frekvencí 1,5 GHz. Procesor má čtyři logická jádra, 1 MB sekundární paměti cache a je vyráběn 45nm procesem. Integrovaná grafika je doplněna grafickým jádrem Nvidia Ion2, které má dostatečný výkon na hraní starších her a hlavně je díky ní přítomen port HDMI pro připojení externího monitoru. Když si tedy dáte dvě a dvě dohromady, máte jasno - tento netbook lze použít i jako náhradu počítače, když jej připojíte k externímu monitoru. Díky dvě jádrům má dostatečný výkon, svižnou grafiku a jediné, co může trochu brzdit, je notebookový disk s kapacitou 250 GB, který má přece jen "obyčejných" 5 400 otáček.

Hluk, chlazení, výdrž

Tichý, ale málo úsporný

I přes relativně vysoký výkon - na netbook - není Eee nijak zvlášť hlučný; naopak, i při zátěži je hluk větráčku na přijatelné úrovni a nepůsobí nijak rušivě. Kvůli poměrně horkým vnitřnostem větráček vůbec nevypíná, což je spíše výhoda - neustálá změna rychlosti otáček je totiž rušivější než foukání se stejnou intenzitou. Teploty jader i grafiky se při "nicnedělání" pohybují lehce nad 50 stupni, ale jakmile vroste zátěž, například při převodu videa, stoupne teplota až k 70 stupňům. Zkrátka notebook je sice tichý, ale v klíně docela hřeje.

    

Výdrž je asi nejslabším parametrem netbooku. Kvůli nepříliš úsporným komponentám se spotřeba ani v idle nedostává pod 9 W, což je velmi vysoká hodnota; například můj Acer TM 8372G s procesorem Core i5 se tu a tam dostane dokonce pod 8 W. Není proto divu, že v takovém režimu s baterií s kapacitou 48 Wh, se výdrž v idle dostala jen na 4:19 h. Při přehrávání filmu, kdy se spotřeba držela někde pod 15 W, pak netbook vydrží jen tři hodiny a dvacet minut a konečně při náročné kancelářské práci a prohlížení internetu ještě o deset minut méně. Je škoda, že šestičlánková baterie nemá kapacitu vyšší, přece jen je na netbook docela velká.

Koupil bych ho hned

Asus Eee PC 1015PN je jeden z nejlepších netbooků, které jsem měl v ruce. Vyhovuje mi po všech stránkách - bez problému se na něm píše a dá se snadno ovládat pomocí touchpadu, což je základ pro ergonomické používání v terénu. Je malinký, docela lehký a jediným šrámem je z mého pohledu nižší výdrž baterie dána jednak její kapacitou a jednak ne úplně úspornými vnitřnostmi. Přece jen kombinace Ionu a dvoujádrového Atomu není k baterii právě šetrná. Můj Aspire One s Atomem N450 má s baterií o stejné kapacitě výdrž zhruba o polovinu větší. Každopádně je sympatické, že baterie z netbooku nijak zvlášť nevyčuhuje a netvoří na spodní nebo zadní straně nevzhlednou bouli. Na každý pád je to ideální netbook do nepohody.

 

    

 

Grafy výkonnostních testů

Předkládáme vám zde i porovnání procesoru Intel Atom N550 s konkurencí jak ze své stáje, jak i ze stáje protivníka.

Podmínky testování:

  • Intel Atom N450 byl stestován s grafikou Intel GMA 3150; Intel Atom N550 a D525 s grafikou Nvidia Ion; Intel Celeron U3400 s grafikou Intel GMA HD; AMD Athlon K125 s grafikou AMD Radeon 4200
  • nem. - neměřeno (a test není možné doplnit)
  • n/a - test neproběhl korektně

Testy

Testy v grafech

Sandra CPU

Sandra Memory

Cinebench 11.5 CPU

Cinebench 11.5 CPU 1C

PC Makr 05 CPU

PC Makr 05 Mem

PC Makr 06 Overall

3D Mark 06 CPU

PC Makr Vantage Productivity

PC Makr Vantage Memory

PC Makr Vantage Gaming

Devil May Cry

DivX Converter

x264 Benchmark 01

x264 Benchmark 02

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

 

Asus Eee PC 1015PN 10"

Cena

cca 8 800 Kč s DPH

Zapůjčil

Asus CZ, www.asus.cz

 

KL24

Specifikace

Procesor

Intel Atom Dual Core N550, 1,5 GHz

Operační paměť (vestavěná)

1 GB

Operační paměť (rozšiřitelná do)

n/a

Pevný disk (velikost)

250 GB

Pevný disk (rychlost)

4200 otáček/min.

Pevný disk (typ připojení)540

SATA

Optická mechanika (typ)

n/a

Optická mechanika (rychlost)

n/a

Velikost displeje (palců)

10

Rozlišení displeje

1024 × 600 matný s LED

Grafická karta

Nvidia ION 2

Grafická paměť

n/a

Wi-Fi

b/g/n

Bluetooth

v3 + HS

Mobilní komunikace

n/a

Operační systém

Microsoft Windows 7 Starter CZ

Porty (s výjimkou USB)

VGA, HDMI, ethernet, audio

Počet USB portů

3 × USB 2.0

Slot pro karty

n/a

Rozměry

262 × 178 × 23,6 - 36,4 mm

Hmotnost

1,25 kg

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

5 592

3DMark03 (body)

3 344

3DMark05 (body)

2 219

3DMark06 (body)

1 504, CPU 814

3DMark Vantage (body)

neproveden

PCMark05 (body)

1 952, CPU 1 773, Mem 2 288, GPU 1 167, HDD 4 235

PCMark Vantage (body)

1 584, Mem 1 373, TV & Mov chyba, Gaming 1 558, Music 1 915, Communication 1 253, Productivity 1 302, HDD 2 587

HDTune (MB/s; ms)

61,7 MB/s, 19,3 ms

SiSoft Sandra 2010

CPU 7,43 FLOPS, 6,29 GIPS; Mem 2,56 GB/s

CrystalDisk Mark 3

Seq: 78,19/76,67 MS/s

Devil May Cry 4

1024 × 600 px, low: celkový průměr 17,42 fps

Cinebench R11.5

CPU 0,47 (1C 0,15) pts; OpenGL 2,39 fps

x264 BenchMark HD v3.0

2,87/10,75 fps

Divx Converter

2:21 hod.

Windows 7 Experience Index

CPU: n/a; Paměť: n/a; Grafika Aero: n/a; Herní grafika: n/a; HDD: n/a

Výdrž web* (čas)

4:19 hod.

Výdrž kancelář** (čas)

3:12 hod.

Výdrž multimédia*** (čas)

3:23 hod.

Poznámka:  * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní

Byl pro vás článek přínosný?