Hlavní navigace

Asus EeeBook X205TA: pěkný minibook za 6000 Kč (recenze)

28. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Design, zpracování a specifikace

Dnes nás čeká drobný restík. Asus EeeBook X205TA je opravdu velmi levný a přitom poměrně sympatický minibook. Na trhu už je delší dobu, stejně jako platforma Bay Trail, na které staví. Do obchodů právě pomalu vstupují notebooky a tablety postavené na novém Cherry Trailu. Má smysl se ještě koukat po starším EeeBooku?

Asus EeeBook X205TA
Asus EeeBook X205TA

Design a zpracování

Notebook je tmavě modrý, na trhu jsou i další barevné varianty (ne černá).

První věc, co mě mile překvapila, byla kvalita provedení. Od takto levného minibooku bych nečekal vůbec nic dobrého, zpracování ale není zlé. Celé šasi je plastové, všechny prvky jsou ale poměrně bytelné. Základna se neprohne téměř vůbec, víko jen mírně s malými vlivy na obraz. Nic nevrže, nepraská, slícování je přijatelné a vše drží s jistotou pohromadě. Notebook má až na displej kompletně matný povrch.

Asus EeeBook X205TA
Asus EeeBook X205TA

Ačkoli je u netbooků udržet pevnou základnu lehčí úkol než u větších přístrojů, setkal jsem se i v této kategorii převážně s horším provedením. 

Notebook jde otevřít na zhruba 135 °, a to s trochou třesení i jednou rukou. Klouby (alespoň zatím) drží v pozici i při menších otřesech.

S šířkou pod 30 cm a hmotností pod 1 kg je EeeBook X205TA snadno přenosný prcek.

 

Specifikace

Asus EeeBook X205TA-BING-FD015BS, modrá
displej 11,6" HD (1366 × 768 px), lesklý TN, 135 ppi
procesor Intel Atom Z3735F na 1,33 GHz (1,83 GHz Turbo), 4/4 jádra, SDP 2,2 W
grafický čip Intel HD Graphics (Gen7, integrovaná)
RAM 2 GB DDR3L 1333 MHz
úložiště 32GB eMMC flash
optická mechanika
akumulátor 38 Wh
rozměry a hmotnost 286 × 193 × 17,5 mm, 0,98 kg
OS Windows 8.1 32-bit with Bing
Rozhraní
sítě Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0
USB 2× USB 2.0
čtečka pam. karet microSD
výstupy na monitory micro-HDMI
další webkamera, 3,5mm jack
Cena a záruka

Graf ceny produktu Asus X205TA-BING-FD015BS poskytuje server Heureka.cz
zahájení prodeje únor 2015
záruka 2 roky
zapůjčil RelativePR / Asus ČR
cena 5990 Kč vč. DPH

Klávesnice, touchpad, displej a konektivita

Porty, konektivita, a notebook ze stran

Na levé straně notebooku najdete zdířku pro napájecí adaptér, slot na karty microSD, port micro-HDMI a 3,5mm jack pro připojení zvuku. Na pravé straně jsou dva porty USB 2.0.

Přední strana obsahuje vlevo trojici kontrolek, zadní je prázdná.

Co do bezdrátové konektivity podporuje notebook Wi-Fi 802.11n (Broadcom 802.11abgn Wireless SDIO Adapter) a Bluetooth 4.0.

Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA

Klávesnice

Mírně zapuštěná klávesnice se táhne od kraje do kraje pouze s 1cm odsazením. Klávesy jsou poněkud menší, mají drsně matný povrch, mírně tužší stisk a píše se na nich s průměrným hlukem. Zarážky jsou pěkně citelné, podložka sice mírně pruží, dělá to nicméně bez hluku.

 Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA

Překvapivě nechybí moc kláves - nezapomnělo se na Insert, PrintScreen ani kontextovou klávesu. Pouze Home, End, PgUp a PgDn jsou zastoupeny coby sekundární funkce kurzorových kláves. Ty jsou sníženy na polovinu a tedy velmi drobné. Klávesnice nemá numerický ani Fn-blok a není podsvícená.

Asus EeeBook X205TA

Touchpad

Je zde clickpad, který jde překvapivě stisknout prakticky kdekoli. Stisk chce obzvláště v horní části větší sílu a projeví se poměrně hlasitým cvaknutím, překážka v běžném užívání to ale není. Plocha je hladce matná, prsty k ní lepí pouze decentně. Touchpad se nezasekává a pracovat s ním není problém.

 

Displej

Osazen je 11,6" TN panel s rozlišením HD, tedy 1366 × 768 px. Displej má lesklý povrch. Jde o AU Optronics B116XTN02.3.

Panel není dobrý v žádném ohledu - barvy jsou bolestně vymyté ve všech směrech gamutu. Kontrast je nízký a úhly špatné. Přesto z něj mám ve výsledku dobrý pocit. Nízké rozlišení na 11,6" úhlopříčce tolik nevadí a úhly či kontrast jsou sice špatné, přesto však o něco lepší než u některých panelů od Aceru či HP na mnohem dražších strojích. Podsvícení přes 200 cd/m2 také není vždy samozřejmostí, navzdory lesklému displeji se dá pracovat i venku.

Když to vezmu z druhé strany - stále velmi levný Asus Transformer Book T100TA má IPS displej, a je tedy úplně někde jinde.

Asus EeeBook X205TA

Svítivost: 2–219 cd/m2 (120 cd/m2 v 50 %)
Kontrast: 1:81

Měřili jsme kolorimetrickou sondou Datacolor Spyder 3 Express.

Hardware, výkon

Hardware

Procesorem je tu Intel Atom Z3735F, čtyřjádro Bay-Trail na 1,33–1,83 GHz. CPU nepodporuje. V čipu najdeme integrovanou grafiku Intel HD Graphics řady Gen7. Ta staví na stejné architektuře jako HD Graphics 4000 z procesorů Ivy Bridge, má ale jen 4 EU (HD 4000 jich má 16). Její takt se pohybuje mezi 311–646 MHz.

  Asus EeeBook X205TA    Asus EeeBook X205TA

Operační paměti tu je  2 GB pamětí DDR3L na 1333 MHz v jednokanálovém zapojení.

Úložištěm je 32GB flash eMMC paměť, čili takové horší SSD, konkrétně jde o Hynix HBG4e.

Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA

Výkon

Hrubý výkon je zde prostě velmi nízký. Procesor vám na kancelařinu stačí, při náročnějších úkolech se ale silně zapotí a systém to brzdí. Rozsáhlejší multi-tasking znemožňuje i jen 2GB RAM. Grafika zvládne jen ty opravdu staré a nenáročné 3D tituly, s hraním tedy taky nepočítejte.

Asus EeeBook X205TA

Druhou stranou mince je přijatelně rychlý start systému a aplikací a bezproblémové brouzdání v prohlížeči, pouštění filmů a práce v Office. Grafika podporuje akceleraci videa různých formátů v horším případě ve Full HD, v lepším dokonce ve 4K. Oproti netbookům před pár lety nabízí spojení Atomu Bay Trail a eMMC paměti přeci jen několikanásobně vyšší výkon.

 

Testy procesoru

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

x264 FHD benchmark 1.0.1 64-bit

Cinebench R15 64-bit

Benchmark výkonu v Cinema 4D. Testy s použitím jednoho jádra uvádíme spíše jako zajímavost.

Převod WAV do MP3: LameEnc 3.99

Dva rozměrné stereo WAV (jeden 201MB, 16-bit/44 kHz, druhý 327MB 24-bit/96 kHz (L. v. Beethoven, Sonate 32 z 2L) jsou převáděny do formátu MP3. Použita je poslední stabilní verze LameEnc, VBR a kvalita extreme. LameEnc využívá instrukční sady MMX, SSE a SSE2.

Winrar 4.20

Používáme vestavěný benchmark se zapnutou volbou multi-threading.

Testy úložiště

AS SSD Benchmark měří jednak sekvenční i náhodné rychlosti, dále hodnotí úložiště i bodově. Používáme jej pouze pro SSD. Má také subtest Copy benchmark, který se zaměřuje na kopírování vzorku souborů – tento test používáme vždy.

CrystalDiskMark měří výkon úložiště. Zaznamenává jak sekvenční rychlost, tak náhodné čtení různě velkých bloků.

Asus EeeBook X205TA

 

 

HD Tune měří sekvenční rychlost a přístupovou dobu.

PCMark 7, PCMark 8

PCMark 7 je celkem spolehlivý ukazatel praktické rychlosti celého počítače. Do výsledku hodně zasahuje rychlost úložiště – stejně jako v reálném použití.

PCMark 8 je nový nástroj, který nám Futuremark dal k dispozici ještě před jeho uvedením na trh. Funguje trochu jinak – najdete v něm několik sad testů zaměřených na různé využití PC. Sady si můžete i nastavovat podle vlastních představ.

Vždy pouštíme akcelerovanou verzi benchmarku.

 

Test Storage bych bral s rezervou – benchmark v něm zřejmě zohledňuje, zda má notebook samostatné SSD. Například modely s SSHD drtivě prohrávají proti hybridním zapojením, která jsou na úrovni velikých SSD – realita je ovšem poněkud jiná.

3DMark 11

3DMark 11

Ještě před nedávnem nejnovějším testem grafiky od Futuremarku byl 3DMark 11. Ten už používá DirectX 11 (Shader Model 5.0) a žádnou fyziku pouze pro jednu značku. Nyní Futuremark vydal nový 3DMark (bez číselného označení verze) a my začínáme sbírat výsledky z něj.

Opět používám referenční nastavení a profil Performance (skóre je ve tvaru Pxxxx), 1280 × 720 px.

 

Opět samozřejmě přikládám i graf s výsledky skóre grafického výkonu.

3DMark (2013)

Nejnovějším benchmarkem od Futuremarku je 3DMark, tentokrát bez označení verze. Jeho velkou novinkou je přítomnost hned čtyř sad testů, z nichž výsledky té nejnižší jsou srovnatelné i s výsledky 3DMarku pro Android a iOS. Ačkoli výsledky vypadají značně divoce a zatím máme k dispozici jen značně omezený počet výsledků, pro informaci sem dávám grafy. Jakmile bude možné sehnat k testu i nějaký top-model konkurence, začnu ze skóre vyvozovat závěry, zatím ale 3DMark v průměrných výsledcích započítán není.

Nvidia GeForce GTX 780M

Testuji vždy s referenčním nastavením, pokud používám benchmark Fire Strike, tak s připojeným displejem alespoň s rozlišením Full HD.

3DMark: Ice Storm

Prvním testem je velmi nenáročný Ice Storm. Krásně plynule jej umí vykreslit i mobilní telefony. Výsledky bohužel nejsou příliš přesně vypovídající.

3DMark: Cloud Gate

Cloud Gate je poněkud náročnější a už vázán na platformu x86 a Windows. S výsledky je to stejné jako u Ice Stormu – staré technologie brání reálnému promítnutí výkonu.

 

Výdrž, provozní vlastnosti, software

Výdrž, hluk a zahřívání

Malinký přístroj s pasivním chlazením, Atomem a nízkým rozlišením displeje je přímo recept na maximální výdrž. Vestavěný akumulátor má kapacitu 38 Wh, což není mnoho, ale vzhledem k tomu, že přístroj váží jen 980 g, je to víc než dost. V testu výdrže na webu jsme se zastavili téměř na 12 h obnovování stránky přes Wi-Fi. Nebýt Toshiby Z20t se dvěma baterkami, máme tu absolutního rekordmana.

  • Web (Cnews.cz v Chrome, obnovování každých 20 s, Wi-Fi, jas ~120 cd/m2): 11:35 h

U chlazení není moc o čem mluvit. Není zde žádný ventilátor, vše je řešeno pasivně. To pro malý Atom není vůbec problém. Zatímco v klidu (v poměrně silně vytopené místnosti) se teplota na jádrech pohybuje kolem 40 °C, brutální zátěž všech jader procesor nedostane ani na 60 °C. 

 Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA

Zvuk

Tablet má reproduktory 2.0 na přední spodní straně. Hlasitost je sice trochu nižší, kvalitativně ale nezklame. Basy chybí, výšky jsou osekány, ale zvuk působí přesně a čistě.

 

Software

Operačním systémem je tu Windows 8.1 with Bing ve 32bitové verzi. Ačkoli zamrzí nepodpora 64b aplikací, u 2 GB RAM jde stále přece jen o lepší volbu. Samozřejmostí je možnost bezplatného upgradu na Windows 10. Po zavedení systému vám zůstane jen cca 13-14 GB místa.

Závěr, plusy a mínusy

Verdikt

Jak jsem říkal, dnešní recenze je dohnáním drobného restíku. Asus EeeBook X205TA zůstává velmi zajímavým přístrojem, pokud chcete malý notebook za absolutně nejnižší cenu. A když vezmeme onu cenu v úvahu, nejde vůbec o špatnou koupi.

Asus EeeBook X205TA
Asus EeeBook X205TA

Mezi jasně dobré prvky patří u X205TA malé rozměry, hmotnost pod 1 kg, rekordní výdrž na baterku a pasivní chlazení. Na netbook se zde setkáme i s přijatelným zpracováním, a pak je tu to, co se nám na podobných zařízeních líbí vždy. Ačkoli totiž EeeBook X205TA nedisponuje žádnou hrubou hardwarovou silou, spojení eMMC úložiště a Bay Trail-ového čtyřjádrového Atomu nabídne celkem slušnou svižnost. Velká spousta lidí dodnes používá starý 15" notebook s pomalým pevným diskem. V řadě scénářů bude Asus X205TA za 5990 Kč pohotovější.

Displej je špatný, ale není to úplné dno, na trhu jsou i horší TN panely v dražších strojích. Klávesnice i clickpad nepatří mezi špičku, ale dají se používat bez zádrhelů. Jediným vyloženým nedostatkem je málo prostoru na úložišti, a 64GB verze je výrazně dražší.

Asus EeeBook X205TA
Asus EeeBook X205TA

Hodnocení dávám s přihlédnutím k ceně stále vysokých 85 %. Za pakatel dostanete minibook, který je plně použitelný a zdaleka ne tak špatný, jako by mohl být. Staré netbooky překonává EeeBook drtivě na všech frontách.

Plusy / mínusy
  super cena
  rekordní výdrž na baterku
  přijatelné zpracování
  použitelná rychlost
  hmotnost pod 1 kg
  TN displej
  2 GB RAM, 32b OS
  málo místa na úložišti
  (pomalu končící platforma)
Cena 5 990 Kč vč. DPH
Hodnocení: 85 %

 

Specifikace

Asus EeeBook X205TA-BING-FD015BS, modrá
displej 11,6" HD (1366 × 768 px), lesklý TN, 135 ppi
procesor Intel Atom Z3735F na 1,33 GHz (1,83 GHz Turbo), 4/4 jádra, SDP 2,2 W
grafický čip Intel HD Graphics (Gen7, integrovaná)
RAM 2 GB DDR3L 1333 MHz
úložiště 32GB eMMC flash
optická mechanika
akumulátor 38 Wh
rozměry a hmotnost 286 × 193 × 17,5 mm, 0,98 kg
OS Windows 8.1 32-bit with Bing
Rozhraní
sítě Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0
USB 2× USB 2.0
čtečka pam. karet microSD
výstupy na monitory micro-HDMI
další webkamera, 3,5mm jack
Cena a záruka

Graf ceny produktu Asus X205TA-BING-FD015BS poskytuje server Heureka.cz
zahájení prodeje únor 2015
záruka 2 roky
zapůjčil RelativePR / Asus ČR
cena 5990 Kč vč. DPH

Galerie fotografií, screenshoty

Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA

MMF24

 

Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA Asus EeeBook X205TA