Hlavní navigace

Asus F7Z - Multimediální Puma

7. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

[firstpagebreak title=Velký a pohodlý]Levnější notebooky Asus nikdy neoplývaly příliš kvalitními materiály. Bral jsem tedy klasicky šedý notebook tohoto výrobce do rukou s nízkými očekáváními. Když jsem ale přístroj otevřel, čekalo na mě velké překvapení. Objevil jsem jen kvalitní pevné plasty doplněné o zdrsněný materiál pro odkládání upracovaných dlaní. Jedinou výhradu bych tak měl k pantům displeje. Ačkoli jsou velmi tuhé a k otevření víka potřebujete obě ruce, při bližším prozkoumání prozrazují, že mohou časem povolit. Zvláště pokud s přístrojem budete hodně cestovat, může se těžké sedmnáctipalcové víko časem vychodit.

To, že Asus u tohoto modelu nepodlehl lesklému perleťovému šílenství, které vypuklo u mnoha levnějších notebooků konkurenčních značek má, kromě decentního vzhledu, ještě jednu výhodu. Notebook je díky matným plastům prakticky imunní proti otiskům prstů a jiným mastným flekům, díky čemuž nevyžaduje tolik údržby.

Klávesnice pro velké kluky

Díky rozměrnému tělu se do přístroje vešla v podstatě plnohodnotná klávesnice. Slovo v podstatě naznačuje, že ačkoli se našlo místo také pro notebookový nadstandard, jakým je například numerický blok, neobešla se realizace bez kompromisů. Například kurzorové šipky jsou jakoby vydělené, bohužel jsou však příliš malé, aby jejich používání bylo bezproblémové. Doslova trestuhodný je pak zmenšený levý Shift, jehož o prostor okradlo obrácené lomítko. Celkově se na klávesnici píše poměrně dobře, jen hlučnost při psaní je trochu vyšší.

Touchpad je proveden s důrazem na design. Vypadá tedy opravdu hezky, na jeho používání si však budete muset trochu zvyknout. Tlačítka jsou zhotovena z kovu, jsou velmi pevná a jsou v jedné úrovni s povrchem podstavy. Poslepu je tedy problém nahmatat správné tlačítko, musíte navíc pořádně přitlačit. Na druhou stranu se ale dá očekávat, že takový touchpad něco vydrží. Samotná dotyková plocha je dostatečně citlivá a dokonale hladká.

Pod touchpadem najdete elegantní a malé stavové diody. Pokud nejste zrovna fanouškem velkých blikavých světel, budete mít určitě radost. Těsně pod nimi najdete na přední hraně mechanický vypínač Wi-Fi adaptéru a také velké stříbrné tlačítko pro odjištění zavřeného víka - hezké a funkční řešení. V přední hraně najdete také konektory pro sluchátka a mikrofon. U notebooků to sice není zrovna populární řešení, neboť se vám při cestování autem či autobusem konektor sluchátek rád zaryje do pobřišnice. Tento obr však není na časté cestování designován, takže se tato vada dá snadno odpustit.

Vpravo nad klávesnicí najdete další čtyři malé stavové diody, vypínač a jediné nadstandardní tlačítko. Vzhledem k tomu, že je počítač zamýšlen jako multimediální a také k tomu, že je kolem klávesnice spousta volného prostoru, jsou chybějící multimediální klávesy trochu zklamáním. Naštěstí to částečně vynahrazuje dodávaný dálkový ovladač, o kterém se ještě zmíním.

Konektory hlavně zprava

Většina konektorů se nachází v pravé hraně, což jistě "nadchne" všechny praváky, kteří k notebooku rádi připojují externí myš. Konektorová výbava je však velmi slušná, VGA doplňuje HDMI, jedno USB zprava a čtyři v zadní části zase doplňuje eSATA a malý FireWire. Tedy kompletní datový komfort. Samozřejmostí je dnes konektor pro modem a síťový kabel a také multiformátová čtečka paměťových karet. Bonusem je pak S/PDIF sluchátkový výstup, který může zajistit digitální výstup pro vaši reprosoustavu. Na levé hraně najdete také konektor pro anténu anténu integrovaného DVB-T tuneru.

V levé části najdete jen otvor pro zámek Kensington a také DVD vypalovačku, pochopitelně s podporou dvouvrstých médií. Ta je bohužel poměrně hlučná a to jak při vypalování, tak i při čtení. Vzhledem k tomu, že má přístroj doma sloužit také jako DVD přehrávač, není tato skutečnost úplně ideální. Pokud totiž repliku přehluší vibrace plastového disku točícího se pártisíckrát za minutu hrdinovi kousek pod nohama, není filmový zážitek úplně ideální.[pagebreak title=Výkon, výdrž]

Puma příliš nekouše

Jako jeden z prvních notebooků je Asus F7Z postaven na nové platformě AMD, která vešla ve známost pod kódovým označením Puma. Srdcem platformy jsou procesory Griffin vyráběné 65nm procesem, v tomto případě byla zvolena ekonomická varianta Turion RM-70. Jedná se o dvoujádro taktované na rovné dva gigahertze, které nabízí neobvyklé charakteristiky


Co znamenají tyto výsledky? - Metodika testování

Pokud jste čekali výkon, který konečně porazí intelovské procesory, budete zklamáni. Jedná se o kousek, který má sice dostatečný výkon pro běžné aplikace, jeho prioritami je však nízká cena a zejména nízká spotřeba - Puma totiž umí velmi dobře hospodařit s energií, umí dokonce úplně odstřihnout nepotřebné jádro od šťávy.



Co znamenají tyto výsledky? - Metodika testování
Recenze a parametry Dell Inspiron 1720

Puma však přeci jen dokazuje, že je to divoký dravec a to díky grafickému jádru. ATI Mobility Radeon HD 3200 opravdu představuje výrazný nárůst výkonu a své integrované konkurenty poráží na hlavu. Také díky rychlé sběrnici (HT 3.0) na čipsetu M780 si tak můžete troufnout i na nějakou tu hru. Potěší i další technologie jako AMD Avivo. Ta umožní, že si se zpracováním a případným vylepšením HD videa poradí samotný grafický čip, aniž by s tím musel obtěžovat procesor.

Hardwarová sestava je doplněna netradičně třemi gigabajty operační paměti (1GB a 2GB modul), ideální volba pro systém Windows Vista. Na Windows XP zapomeňte, ty už podporovány nejsou. Paměti jsou však s ohledem na cenu zvoleny pouze s rychlostí 667 MHz, ačkoli platforma Puma umožňuje osadit rychlejší (800 MHz).


Co znamenají tyto výsledky? - Metodika testování
Recenze a parametry Dell Inspiron 1720

Nejedná se však o hlavní viníky občasné lenosti celého systému. Hlavním podezřelým je v této kauze 250GB pevný disk s 5 400 otáčkami za minutu a s mírně podprůměrnými přenosovými rychlostmi a také dosaženými výsledky ve výkonnostních testech. Přesto se nejedná o nic tragického, subjektivně notebook působí svižně.[pagebreak title=Multimédia vedou]

Kompletní multimediální stanice

Asus F7Z míří do domácností jako univerzální multimediální centrum. Tomu také odpovídá jeho výbava. V přístroji najdete integrovaný DVB-T tuner pro příjem digitálního televizního vysílání. V balení najdete i kvalitní a citlivou anténu - pokud se nacházíte v oblasti s rozumnou silou signálu, nebudete mít žádný problém. Novinářský vzorek však neměl mezi ovladači příslušný program - bylo tak nutné se spolehnout na Windows Media Center.

Z dalšího příslušenství vás jistě zaujme zkosený černobílý válec. Ten však nenabízí žádnou převratnou funkcionalitu, jedná se pouze o přerostlý přijímač infračerveného signálu, který mohl být jednoduše umístěn přímo na těle přístroje. Jeho jedinou výhodou jsou dva konektory pro přibalený prodlužovací kabel - na jehož konci je, jak jinak, opět infrapřijímač.

Můžete tak notebook ovládat i za rohem, pokud si tam natáhnete kabel. K ovládání slouží nejjednodušší ovladač, který se vejde do ExpressCard slotu. Jeho základní membránová tlačítka sice nenabízí žádný komfort, pořád je to však mnohem lepší než druhá varianta - tedy při každé změně programu vstát z pohovky. Nic vám navíc nebrání koupit si ovladač jiný.

Na filmy jak dělaný

Přístroj můžete díky příslušným konektorům připojit k moderním televizorům a reprosoustavám, díky 17" displeji však není problém sledovat obsah přímo na notebooku. Při výběru displeje se opět bral ohled na cenu, rozlišení 1 680 × 1 050, které by tomuto stroji jistě slušelo více, zde nahrazuje 1 440 × 900. I s tím se ale dá docela dobře multimediálně žít, potěší vás navíc dobré viditelné úhly a slušné barevné podání. Jediným nepřítelem je tak přímé sluneční světlo, se kterým si lesklé displeje prostě nerozumí.

Stejně jako obraz můžete digitálně i analogově přenášet také zvuk, což nejspíš budete také muset. Integrované reproduktory patří bohužel k podprůměru, jejich hlasitost je sice relativně uspokojující, zvukové podání je však opravdu chrastivé. Od multimediální sedmnáctky přeci jen člověk čeká víc.

Poslední multimediální dovedností, kterou je nutno zmínit je integrovaná webkamera. Jedná se o standardní 1,3Mpx kamerku, která je tradičně doplněna o docela rozumný mikrofon. Pokud si rádi se svým obrazem hrajete určitě vás potěší šikovná aplikace Asus LifeFrame.[pagebreak title=Software, hodnocení a závěr]

Software a závěr

Na dodávaných médiích najdete zajímavý software, jak už tomu u Asusu tradičně bývá. Nechybí programy pro ochranu dat a samozřejmě pokročilá správa napájení. K vypalovačce také dostanete mnoho programů, které vám pomohou s vypalováním, potiskem nebo i přehráváním a prohlížením médií (Cyberlink DVD Suite).

Se svou cenou je notebook opravdu zajímavým multimediálním řešením. Nabízí dostatečný výkon i úložný prostor, přesto je poměrně ekonomický - výdrž přes dvě hodiny sice není v dnešní době žádná velká sláva, ale u 17" notebooku se stále jedná o rozumnou hodnotu.

Výborné je jeho mechanické zpracování - drtivou většinu času je větrák notebooku velmi tichý, při dlouhodobé zátěži se hlučnost zvýší jen minimálně. Výborně je na tom také se zahříváním, jediným nedostatkem je horší odvod tepla s oblasti pod pravou dlaní, za což může hůře chlazený disk.

AMD Puma se nesnaží jít silou brutální síly. Není výkonnější než Centrino, ale má jiné přednosti. Tento konkrétní přístroj tak nabízí ekonomický výkon v kombinaci s dostatečnou nabídkou konektorů a televizním tunerem za cenu kolem 18 tisíc na internetu to zní velmi zajímavě.

Klady a zápory

+ mechanické zpracování
+ grafický výkon
+ TV tuner s ovládáním

MMF24

- externí infraport
- reproduktory

Informace

Zapůjčil:               www.asus.cz
Cena:                  18 000 Kč - průměr na internetu