Hlavní navigace

Asus G60J: tohle je herní notebook

20. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled

+ výkonný procesor, Turbo
+ disky
+ zpracování, design

- hlučnost, výdrž
- vyšší cena
- rozlišení

U notebooku s sebou kromě výkonných komponent vždy nese také exkluzivní a často velmi odvážný design, a většinou i nějakou tu technologickou vychytávku pro zvýšení výkonu. Nový model z herní řady G nezklamal v žádném z těchto ohledů.

Konec epilepsie

Ačkoli je víko přístroje velmi agresivní a na první pohled naznačuje, pro jaké uživatele je přenosný počítač určen, ve srovnání např. s notebookem minulé generace G71V (www.extranotebook.cz/extra-test-asus-g71v) je je design přístroje umírněnější. Volba modré barvy je velmi vkusná, z tuzingové výbavy zbylo jen lesklé provedení, modrá vertikální zářivka ve spodní části víka a samozřejmě neodmyslitelné svítící logo. Oproti výbavě minulé generace, za kterou by se nemusela stydět ani menší vesnická diskotéka, je to příjemná změna. V redakci jsme kvitovali s povděkem také praktickou pogumovanou plochu, která se ubytovala na ploše kolem touchpadu, na níž budou při hraní spočívat vaše dlaně.

Díky novým technologiím se zmenšily také rozměry přístroje - nemluvím teď o úhlopříčce, ale o celkové tloušťce. Nečekají vás žádné dvířka, za kterými by byly schovány konektory. Přístroj se snaží více vypadat jako běžný notebook. A to je podle našeho názoru dobře.

Klávesnice, porty, konektivita

Klávesnice je dle nových trendů již plně tlačítková, nechybí ani plnohodnotná numerická část, která je od zbytku tlačítek oddělená drobnou mezerou. Výhradu musíme mít ke kurzorovým šipkám, které částečně zasahují do numerického bloku a vinou jejich pravidelného tvaru je občas problém je napoprvé nahmátnout. Obdobně nás zlobil také jednořádkový Enter. Tlačítka WASD jsou označena šipkami - typický odznak herního notebooku. Klávesy jsou hodně lehké a působí trochu prázdným dojmem, to společně s pozicí klávesnice až velmi daleko od přední hrany znamená, že se na přístroji delší texty nepíší nějak zvlášť dobře. Vždycky se ale dá připojit externí klávesnice - navíc herní notebook této cenové kategorie bude asi jen těžko primárně sloužit jako psací stroj. Více nás trápil fakt, že jsou tlačítka zasazena do lesklého plastu. Ačkoli jsou tedy samotné klávesy příjemně matné, klávesnice po pár dnech hraní působí velmi "použitě". Velkým plusem klávesnice je ale podsvícení, které můžete pomocí klávesových zkratek regulovat ve třech krocích nebo úplně deaktivovat. Při dlouhých nočních questech se to bude jistě hodit.

Povedený touchpad je dědictvím minulé generace, proč také měnit něco co funguje? Kovový rámeček přechází v přední části v tlačítka - jdou tisknout ztuha, zato jsou velmi přesná. Citlivá plocha poměrem stran odpovídá displeji, nechybí ani naznačený skrolovací pás. Na rozdíl od klávesnice je okolí touchpadu tvořeno příjemným matným plastem. Otisky prstů na něm sice vidět jdou, jeho údržba je ale velmi snadná a povrch je příjemný na dotek.

3G se nekoná

Co se týče konektorové výbavy, je na tom herní notebook od Asusu skvěle. Čtyři USB doplňuje eSATA i malý FireWire, analogovému VGA zase sekunduje digitální HDMI. Porty najdete rovnoměrně rozprostřené po obou stranách - vlevo navíc narazíte na tři audio konektory a také DVD mechaniku. Na Blu-ray mechaniku, který už jsme si zvykli vídat u luxusních DTR modelů, zapomeňte. Zadní část je vyhrazena otvoru pro zámek Kensington, napájení a také klasickou síť (LAN konektor). Na obstarožní modem už se tady nehraje. V přední hraně v levé části najdete základní čtečku paměťových karet (SD/MMC, MS Pro) a také mechanický přepínač bezdrátových sítí.

Bezdrátová konektivita je plnohodnotná, na dnešní poměry standardní - Wi-Fi umí kromě standardů 802.11b/g také moderní n, nechybí ani Bluetooth. Pokud byste v této cenové relaci očekávali i 3G modem, budete zklamáni. Není se však co divit, počítač je zamýšlen jako pracovní stanice, kterou čas od času přemístíte. Počítá se tedy primárně s pevným připojením k internetu.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Notebook je osazen 16" displejem, který do značné míry určuje jeho fyzické parametry. Pocitově se blíží klasickým patnáctkám, jedná se však samozřejmě o displej širokoúhlý (16:9), takže je celý přístroj značeně rozmáchnutý do stran. Displej má slabé pozorovací úhly, neduhy trpí zejména při pohledu shora a zespodu. Barevně je na tom dobře, tomu samozřejmě pomáhá i poctivá lesklá vrstva displeje. Splendid Utility od Asusu navíc umožňuje rychle měnit barevné profily. Maximální jas, stejně jako rovnoměrnost podsvícení jsou na dobré úrovni - za to displej vděčí LED podsvícení. Toto technologické řešení se však kupodivu neprojevilo v jeho tloušťce. Nečekejte tedy žádný tenounký LED displej, zde se konstrukčně vychází z odzkoušené předchozí generace.

Zásadním parametrem je ale rozlišení, které činí už velmi ohraných 1 366 × 768 bodů. Na jednu stranu umožní při dané konfiguraci hrát i nové hry na maximální detaily. Grafika také utáhne vyhlazování hran, což do jisté míry problém s nižším rozlišením eliminuje. Na straně druhé je zde ale fakt, že toto rozlišení je na šestnáctipalcový displej nízké. A to můžete vadit nejen při hrách, ale zejména při práci s okny, dokumenty nebo při prohlížení internetu. Ačkoli nenosím brýle a nepatřím ke generaci, která pro přečtení SMSky potřebuje hodinářskou lupu, nejsem zastáncem monstrózních rozlišeních na malých displejích. Není to prostě pohodlné. Pouhých 768 bodů na výšku je ale žalostně málo (zvláště na takové úhlopříčce) a to by měli výrobci nehledě na cenu produktů pochopit. Naštěstí je k dispozici také model G51J, který kupodivu na o chloupek menší ploše (15,6") nabízí rovnou Full HD rozlišení (1 920 × 1 080).

Po zvukové stránce jsme se žádného velkého představení nedočkali. Hudební projev je samozřejmě v kategorii notebooků nadstandardní, od sestavy Altec Lansing se subwooferem a funkcí CMSS-3D, která zajišťuje prostorový zvuk jsme přeci jen čekali více. Maximální hlasitost je pouze dostačující, zklamaly nás zejména basy. Pokud si budete chtít zvukovou stránku her nebo hudbu opravdu vychutnat, nezbude vám nic jiného, než připojit kvalitní reproduktory nebo sluchátka (zvukový výstup je samozřejmě analogový/digitální, také HDMI je schopné přenášet zvuk v digitální kvalitě). Maximum vám z her pomůže vymáčknout technologie EAX Advanced HD 4.0, která v podporovaných hrách dokáže divy.

Jedno tera v notebooku

Nový herní model firmy Asus je vybaven hned dvěma pevnými disky o souhrnné kapacitě velkorysého jednoho terrabytu (2× 500 MB). Nejsou sice zapojeny v režimu RAID (a v BIOSu tato možnost chyběla), nejedná se však o žádná ořezávátka. Notebook je vybaven dvěma modely Seagate Momentus se 7 200 otáčkami za minutu, díky tomu nabízí nadstandardní přenosové rychlosti, které postačí i pro náročné aplikace. Každý disk byl trochu nepochopitelně rozdělen na polovic, vznikly tak čtyři 250GB oddíly. Pevné disky přes svůj výkon a rychlost nebyly zásadním zdrojem tepla ani hluku.

Výkon, provozní hluk a chlazení

To kde notebook exceluje, je zcela jistě výkon. Jedná se totiž o plnohodnotný herní počítač, na kterém si můžete pustit i nejnovější hry s vysokými detaily. Uspokojí tak náročné hráče a díky své relativní mobilitě je ideální zejména na LAN party. Počítač je postaven na nové platformě Centrino 2 (Calpella, čipová sada Intel PM55 Express). Grafická karta Nvidia GeForce GTX 260M je v tomto konkrétním modelu sice pouze přejmenovanou GeForce 9800M GTX (jádro G92, 65nm), se kterou se již nějaký ten pátek v herních noteboocích setkáváme, v rozlišení 1 366 × 768 má však tento akcelerátor stálo co říci. Když se k tomu přidá čtyřjádrový procesor z rodiny Core i7 (architektura Nehalem), je o zábavu postaráno.

Díky Hyper-Threadingu je možné zpracovávat úlohy až osmi jádry (čtyři fyzická + čtyři virtuální), což však při hraní příliš nevyužijete. Zajímavější je technologie Turbo, která umožňuje dočasně přetaktovat vytížené jádro procesoru Intel Corei7-820QM ze standardních 1,73 GHz až na velmi zajímavých 3,06 GHz. (Stačí nastavit v dodávaném programu.) O navýšení výkonu se jedná zásadní, projeví se však jen tam, kde počítač brzdí procesor. A to bohužel u moderních her není příliš častý jev, dýchavičná je u tohoto modelu přeci jen starší grafika. U novějších benchmarků (3DMark06, 3DMark Vantage) se tak nárůst výkonu v podstatě neprojevil. Nadbytečný výkon procesoru se však dá velmi dobře využít např. při převodu filmu ve vysokém rozlišení do jiného formátu a dalších výpočetně náročných úkonů.

Už asi poletí

Co se týče výkonu, jedná se rozhodně o premianta, to se bohužel nedá říci o hlučnosti a zahřívání. Daň za výkon je neúprosná. V režimu Turbo (Extreme) hlučnost přístroje atakuje únosnou mez (přibližuje se např. projektorům), přesto se teplota přístroje vyšplhá velmi vysoko a není příjemné ani rozumné jej mít na klíně. V běžném režimu (Performance) je však přístroj možné i delší dobu chovat na stehnech (testováno celonoční LAN party). Také hlučnost se v běžném režimu razantně sníží, stále však není zrovna zanedbatelná. Ani při vysoké a dlouhodobé zátěži však nebudete mít z přístroje pocit, že se vznítí a to je důležité. Díky kvalitním materiálům a poctivému zpracování si prostě řeknete, že je to dříč, který se nebojí zapotit.

Napájení a výdrž, Dodávaný software, Zhodnocení

Obří výkon si žádá obří adaptér, to není u tohoto typu notebooku nic, co by se mu dal vyčítat. Na nějakou velkou mobilitu se přes 16" displej stejně nehraje. O co je větší nabíječka, o to je však menší baterie. Tu výrobce opravdu pojal opravdu jen jako záložní zdroj energie pro výjimečné případy - její kapacita nedosahuje ani běžného standardu u 13" přístrojů. Při spořivém režimu se nám při hraní her podařilo naměřit zhruba 40 minut, v režimu Performance už to bylo jen dvacet pět minut. Režim Turbo se při provozu na baterie pro jistotu vůbec zapnou nedá. Při běžné práci vydrží počítač na akumulátor něco přes hodinu.

Efektní Asus

Model G60J se bude prodávat jak jinak než s Windows 7 ve verzi Home Premium a Ultimate, od Asusu dostanete do vínku také řadu aplikací. K dispozici je program pro vypálení zálohy, ovládání 2Mpx kamery umístěné ve víku, či utilitka pro update BIOSu. Ve složce ASUS Utility se však nacházejí také zajímavější programy - Fast Boot například umožní sledovat a vylepšit rychlost bootování, Fancy Start zase umožní přidat uvítací animaci i se zvukem, která se spustí hned po zapnutí přístroje (standardně je tam vybuchující logo ROG s odpovídajícím zvukovým doprovodem). Program Control Deck zase umožňuje v efektním rozhraní nastavovat některé základní funkce, jako barevný režim, jas, či napájecí schéma.

Asus G60J je skvělý herní notebook, na kterém si zahrajete i nové počítačové hry. Ani značný výkon mu příliš neubral na kompaktnosti a mobilitě - na poměry herních bestií se jedná o sympatický kousek. Přes svou vysokou pořizovací hodnotu má však také nedostatky - trápilo nás zejména nízké rozlišení a do budoucna zastarávající grafická karta. (Aktuálně však není z čeho vybírat.) Celkově se ale jedná o velmi kvalitně zpracovaný a odladěný přístroj, který v kategorii notebooků pro hráče patří k tomu nejlepšímu na trhu a směle uspokojí i vaše náročnější herní tužby.

Poznámka [13:00, 20.1.2010]: Jak jsme bohužel právě zjistili, tento konkrétní model se v ČR zatím neprodává a zřejmě ani v nejbližší době nebude. K dispozici je pouze menší 15,6" model G51J ve dvou verzích. Jedna s rozlišením 1 366 × 768 (44 508 Kč), druhá s 1 920 × 1 080 (48 228 Kč). Oba modely budou vybaveny procesorem Intel Core i7 720QM (1,6 GHz) a grafickou kartou GeForce GTS 360M (1GB GDDR5 VRAM), jinak je konfigurace stejná. Dá se tedy očekávat zhruba o 10 % nižší výkon. Výhodou je dostupnost verze s vyšším rozlišením.

Kompletní fotogalerie

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Produkt

Cena

odhadujeme 50 000 Kč

Zapůjčil

ASUS, www. asus.cz

 

Specifikace

Procesor

Intel Core i7-820QM (4× 1,73 GHz)

Operační paměť (vestavěná)

4 GB (DDR3)

Operační paměť (rozšiřitelná do)

8 GB

Pevný disk (velikost)

2× 500 GB

Pevný disk (rychlost)

7 200 ot./min.

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

DVD Super-Multi

Optická mechanika (rychlost)

Velikost displeje (palců)

16

Rozlišení displeje

1 366 × 768

Grafická karta

Nvidia GeForce GTX 260M

Grafická paměť

1 GB (DDR3 VRAM)

Wi-Fi

802.11b/g/n

Bluetooth

2.0

Mobilní komunikace

-

Operační systém

Windows 7 Ultimate

Porty (s výjimkou USB)

eSATA, FireWire, HDMI, VGA, 3× audio, LAN

Počet USB portů

4

Slot pro karty

SD/MMC, MS Pro

Rozměry

375 ×265 × 34,3 - 40,6 mm

Hmotnost

3,3 kg

 

MMF24

Výsledky testů

3DMark01 (body)

31 818/39 540

3DMark03 (body)

26 257/30 437

3DMark05 (body)

16 270/16 621

3DMark06 (body)

11 409/11 581

3DMark Vantage (body)

5 294/5 300

PCMark05 (body)

7 974/8 007

Testováno v režimu Normal/Turbo Extreme

Výsledky testů

HDTune (MB/s; ms)

76,6; 18,4

CrystalDiskMark (MB/s)

86,8/82,5

Vista Index (body)

5,9

Výdrž web* (čas)

01:16:00

Výdrž kancelář** (čas)

01:29:00

Výdrž multimédia*** (čas)

00:51:00

Poznámka: * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní