Hlavní navigace

Názor k článku Asus oficiálně představil značku Arez pro Radeony. AMD kritizuje Nvidii v blogu o GPP od Aznohh - To je velmi jednoduché Maudite. Nejde o žádný...

  • 21. 4. 2018 13:56

    Aznohh (neregistrovaný)

    To je velmi jednoduché Maudite. Nejde o žádný zákaz Radeonů.. Co se stane pokud by se např. Asus rozhodl do programu nevstoupit? Mimo nějakých nepodstatných drobností dostane hlavně horší cenu za čip (tj položka schovaná pod "příspěvky na marketing (MDF)" - tak jak to dělají všichni v IT distribuci) a také nebude mít zaručené dodávky čipů, tj Nvidie mu čipy může přestat dodávat, protože primárně je dodá gpp partnerům.

    Jelikož přes 70% hráčů chce momentálně graf. čip Nvidia, tak pro spol. Asus by to pochopitelně znamenalo značné finanční ztráty, propad akcií, nespokojenost akcionářů apod. Proto nemá prakticky jinou možnost, než podepsat gpp a podvolit se podmínkám dominantního tržního subjektu. V tu chvíli Nvidie rozhodla za Asus co se bude dít s jeho herním brandem. Asus by dobrovolně nic podobného nepodstoupil.

    Tohle by se nikdy nemohlo stát ve zdravě konkurenčním prostředí a v takovém prostředí by to taky bylo i zcela legální. Jelikož ale tržní prostředí výroby herních grafických čipů je bohužel pro nás jednoznačně "trhem nedokonalé konkurence" s jedním dominantním hráčem (dle zákona nad 70% trhu herních čipů) tak se Nvidie musí řídit zákonem, který takovýto pokřivený trh reguluje.

    Nvidie v tuto chvíli poškodila několik subjektů, které na tomto trhu jsou. Mimo diktátu vendorům jde hlavně o hlavního konkurenta, AMD. Tím, že finanční pobídkou vytlačila AMD čipy z prestižních hráčských brandů výrobců nepochybně způsobila AMD nemalou finanční újmu. To je podle mě hlavní kámen úrazu a jednoznačně žalovatelný bod.

    Vše viz zákon č. 143/2001 Sbírky.:
    Zneužitím dominantního postavení je zejména
    a) přímé nebo nepřímé vynucování nepřiměřených podmínek ve smlouvách s jinými účastníky trhu
    c) uplatňování rozdílných podmínek při shodném nebo srovnatelném plnění vůči jednotlivým účastníkům trhu, jimiž jsou tito účastníci v hospodářské soutěži znevýhodňováni

    AMD už sbírá u vendorů důkazy, ono připravit žalobu chvíli trvá, to není otázka 14 dnů.
    https://wccftech.com/amd-reply-geforce-partner-program-radeon/


    Podle mě to buď NV promptně zruší, nebo se pár velkých vendorů (např. Asus, MSI, Gigabyte) domluví na společném vystoupení z GPP a tím se to celé rozpadne a nebo kauza skončí žalobou či zásahem regulačních orgánů. Jiná varianta není.