Hlavní navigace

Asus iTracker 2: grafiky Matrix ještě lepší

10. 2. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před pár dny jsem znovu vyzkoušel již kdysi recenzovanou EN9800GT Matrix od Asusu (na EHW jste si mohli přečíst i recenzi Radeonu v provedení matrix: EAH4870) a po stažení aktuální verze nástroje iTracker jsem byl překvapen, jaký pokrok Asus udělal. Zlepšila se nejen přehlednost, ale i některé funkce: například velmi rychlé definice intervalů teplot pro otáčky větráku.

Na rozdíl od prvních verzí tohoto softwaru jsem se nesetkal se sérií těžko řešitelných hlášení, že iTracker nemohl najít podporovanou kartu; používat můžete klidně grafický ovladač přímo od Nvidie anebo ATI (tedy nikoli poupravené GeForce či Catalyst od Asusu).

Sympatické je nastavení Optimized mode, jak na dvou prvních screenshotech uvidíte, pro takovou GeForce 9800 GT volí Asus opravdu velmi rozumné nanstavení jak pro 2D, tak pro 3D. Tedy tak, aby byla jistota stabilního chodu a ne přehnaně nízké takty pro 2D, jež by mohly způsobit komplikace u Aera s DWM či videa.

Grafiky Matrix mají Hybrid engine, což přeloženo znamená chladič, který je aktivní jen v případě potřeby. Při běžné práci a rozumných teplotách ve skříni je ve 2D třeba na EN9800GT zastaven a roztočí se až při spuštění 3D aplikace (a to se jedná o ne úplně chladnou 65nm G92).

Ačkoli třeba i díky MSI Afterburneru vyrostla Asusu Matrix s iTrackerem nepříplatková konkurence, je přece jen řízení karty dokonalejší a kompletnější. Koneckonců sami vidíte, že nastavujete na jednom místě nejen chování ventilátoru, ale napětí GPU, pamětí a vše můžete snadno uložit do profilů.

Naopak MSI Afterburner vycházející z RivaTuneru není pro karty ze série Matrix úplně vhodný: co se napětí týče, pracuje s čipy Volterra přítomnými na referenčních designech. Pokud máte třeba Radeon HD 5770/5850/5870 s ref. návrhem, máte díky Afterburneru snadno po ruce přetaktování, jednoduché řízení ventilátoru a napětí pamětí můžete navyšovat díky nástroji od ATI.

CS24

Matrix série oproti tomu nabízí možnost snadno definovat chování ventilátoru dle teploty (což lze samozřejmě i u hodně ref. designů pomocí nástrojů třetích stran), zvyšovat i snižovat napětí a snadno vytvořit profil s tímto vším zvlášť pro 2D a pro 3D. Jestli to u té které karty společně s jiným chladičem stojí za příplatek, to si snad budete nyní moci lépe zvážit. Novinka má plnit jen úlohu aktualizace už starších recenzí se screenshoty ze staré verze iTrackeru.

Autor článku